Blogi

Vallan trappistia Itävallasta: Stift Engelszell Gregorius (10,5%)

Engelszell Gregorius (10,5%)Ilahduttava löydös omassa lähialkossa

Jo toisen kerran ex tempore päätyi haltuun uusi trappistituttavuus ihan randomilla hyllyjä silmäillen. Alkolle lämpimiä ajatuksia siitä.

Se ensimmäinen ja edellinen tilanne koski jenkkimunkkien Spencer Trappistia, mistä tarina löytyy täältä samalla muutenkin trappistiasiaa pyöritellen.

Kuten kuvista voi huomata, tämänkertainen löytö on itävaltalaistrappistia Enkelin Solusta Stift Engelszelliltä. Aito oikea trappistileima köllöttää pullon kyljessä.

Kartta lataantuu, odota...

Oluen olemus viileänä

Iltahämäräisen huoneen keinovalossa hyvin tummaa ruskeaa, lasin sivusta katsoen. Päältä syntyy hiukan vaaleamman ruskea vaikutelma osin himmeän vaahtokalvon ja osin valaistuksen suuntien takia.

Tuoksauttelut suoraan jääkaapista kaadettuna, kun IR-mittari väittää lukemaksi 13C. Epäilen, että olisi kylmempääkin.

Kylmä ja erittäin tummansokerinen mausteisiin kietoutuva aromi. Herättää hyvinkin tyypillisiä, hyviä, tuntemuksia kuten belgityylisiltä luostarioluilta on tottunut odottamaan. Saa nähdä lähteekö sävyt voimistumaan, kunhan hiukan lämpiää.

Makuun tulee heti trappistiksikin omintakeinen maustekiila, johon tunkee toinen kiila alkoholisuuden muodossa. Ei sittenkään kovinkaan makeaa, vaikka tuoksu oli niinkin sokerinen. Maustepaukku jää jälkimakuun kielelle kuivumaan ja kestää siinä hyvin. Haihtumistaan ennen maustekipunoita sinkoilee kielen, poskien ja kitalaen välillä kimpoillen.

Engelszell Gregorius (10,5%)

Jännästi löytyy Itävallan kartta vaahtomuodostelmasta lasin keskellä. Taajamatkin merkattu kuplina kartalle. Illuminati on täällä taas!

Viisi astetta myöhemmin..

Oluen maantiede ehti muuttua odotellessa Indonesian Jaava-Sumatra-Pienet Sundasaaret -yhdistelmäksi, vai krokotiilinkö muodon se otti?

Tuoksu on avartunut lyhyessä ajassa: vahvasti nousee kuivattua luumua, nenäänpistävä sokerisuus on poissa, mausteisuus on kohtuullisella tasolla tallessa. Suutuntuma on ohentunut edellisestä, yllättäen melkeinpä pintavetinen. Maussa on vahvaa maustetta, sikunaa, kirsikkaa ja kuivattuja tummia hedelmiä ja hauskaa makujen monipolvisuutta. Jättömaut ovat paljon kylmäversiota pliisummat.

Tulee kovin kaksijakoinen olo lämpötilojen välillä. Lämmetessä nousseet voimaluumu ja muut kuivatut hedelmät periaatteessa viehättävät, mutta uusohuus taas ei. Viileänä oli tanakampi ja tavallaan tasapainoisempi, mutta myös äärevien piirteiden poissaollessa tylsempi.

Stift Engelszell Gregorius (10,5%)

Munkin ripitys

Kotiolutharrastajan arvio: Siitä itävaltalaisten oluiden rajallisesta joukosta jota on kohdannut, tämä nousee korkeaan arvoon. Mutta silti: panisin ja en panis. Kyllä tämmöiseen tuotokseen tyytyväinen olisi, mutta trappistityylejä tavoitellessa vaaka kallistuu ennemmin johonkin belgitrappistiklooneista.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top