Blogi

Kolmen suora latituudilta 63 °N – Austmann Bryggeri

Austmann panee Trondheimissa. Kolmen oluen otoksella panimo antoi oikein hyvän kuvan itsestään. Muutama sananen heidän valikoimastaan:

Austmann IPAIPA (6,5%)

Railakas iloinen vaahto, kullertavankellertävä samea body. Lasiin ajautui kökkäreistä hiivaa melko paljon. Näkö ja tuoksu ovat läheistä sukua viimeaikoina maistetuksi tulleille Brewdogin Vermont IPAlle, Elvis Juicelle ja Born to Dielle. Siispä sattuu tämäkin hyvin omaan hajuhermoon, raikasta mangoista greippiä rajulla kädellä.

Osuu myös makuhermoon todella positiivisen kautta. Humaloinnissa dominoivat runsaat hedelmäiset flavorit ja aromit ainakin sitruksen, mangon ja persikan muodossa. Makuun mahtuu hiukan suolaisuutta, kukkaa ja yrttejä. Keskitukeva suutuntuma, melko hiilihapokas. Pitkä intensiteetiltään huojuva humalan jälkimaku, joka maiskutellessa nousee aina uudestaan. Loppukulauksessa lasin pohjalla olleet hiivarakeet pyörivät kielen kärjellä. Hiivalta maistuu se viimeinen nielaisu. Which is fine.

Mitenkähän se nyt silleen, että juuri tämän tyyppisiä oluita on sattunut maistelulasiin viime aikoina. Mallaspuoli vaipuu piiloon primitiivisistä aistihavainnoista, vierteisyys käy silti mielessä. Ylätason luokituksena käy hyvin IPA tai APA, mutta joku tarkennus esimerkiksi Tropical APA:na tuntuisi kertovan enemmän ja paljon täsmällisemmin tämän luonteesta.

Kotiolutharrastajan arvio: Panisin mielelläni.

Austmann IPA

Tre Gamle Damer belgian aleTre Gamle Damer (5,5%)

Rakentuvaa vaahtoa. Eniten hedelmäinen, mutta myös keksimaltainen tuoksu. Belgian aleja on yleensä tullut maisteltua hieman vahvempana, dubbeleina ja siitä ylöspäin. Makuun pyrkii tuoksuominaisuuksien päälle korianteri-appelsiininkuori, yrttiä sekä hiivaisuus hyvässä kulmassa. Noista ensimmäinen jää hyökkimään jälkimakuun. Tuoksussa samoin kuin maussa raikkaus jää muhkeuden alle. Lämmetessään karamellitoffeisuus ottaa valtaa ja menee hedelmäisyyden ohi. Suuntuntuma melko runsas. Tämän vahvuiseksi olueksi kunniakkaan moniulotteinen ja täyteläinen.

Kotiolutharrastajan arvio: Voisin panna, mutta silloin kun belgialeihin päätyy, luultavasti kuitenkin haluaa tehdä sen hieman vahvempana ja vielä kompleksisempana.

Tre Gamle Damer belgian ale

Tre Gamle Damer belgian ale

Sjokolade & Kirsebær Porter (7,5%)

Kaakaopapuja ja kirsikoita, niistäkin on tätä portteria tehty. Nautinnassa 13 asteisena.

Portteriako vaiko stoutiako tämä nyt olisi. Tuntuu olevan väljyyttä termien käytössä sekä panimoilla että harrastajilla, ja myös määritelmien moninaisuutta niitä laativilla. Seurauksena on sekamelskaa ja hämmennystä. Portteriksi tämä on nimetty, joten sitä sitten.

Musta, hiukan vaahtoava. Tuoksussa laktoosinoloisuutta, ja erityisesti paahteisuutta ja kirsikkaa. Kaakao varmaan on myös mukana, mutta jää erottumatta.

Maussa kaakaota jo kietoutuu kirsikoihin, jotka yhdessä antavat mukavan persoonallisen sävyn. Ei lainkaan äärevästi, mutta hyviä paahdetyylejä tulee nykyisin niin taajaan eteen, että positiivisella tavalla erottavia tekijöitä tervehtii mielellään. Alkoholi ei erotu, suutuntuma tyyliinsä mukavan oloinen keskitäyteläinen plus, kermamaisuuttakin, ei kuitenkaan öljyisä. Tuoksun kevyt laktoosi ei ulotu makuun samalla tavalla. Hiiltyneisyyttä on toki, mutta se ei nouse raskaaksi, pikkupalanen palanutta sokeria ja suklaamaltaista makeutta, lakritsaisuutta.

Vakuuttava, tasokas, elegantin pikkuvivahteikkaasti persoonallinen tummapaahto.

Kotiolutharrastajan arvio: Panisin.

Austmann Sjokolade & Kirsebær Porter

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top