Blogi

Eri oluttyylien saatavuudesta Suomen kaupoissa

Kuvassa on listattu oluttyylejä ja niille määriteltyjä tyylinmukaisia alkoholisisältöjä (%, ABV), sekä merkattu alkoholimyynnin maitokaupparajat Suomessa.

Useimmat tyylit jää maitokauppamyynnin ulkopuolelle tai niukin naukin osin osuu sallitun ylärajalle. Tämä luonnollisesti tarkoittaa, että vain suppeaa osaa tyyleistä on edustavasti sallittua myydä maitokaupoissa. Lisäksi tietysti vaikuttaa kauppiaiden oma halu tai valveutuneisuus ottaa eri tyylejä hyllyvalikoimiinsa. Toisinaan paremman valikoiman ruokakaupoissa näkee kyllä lukumääräisesti melko monia eri oluita, mutta kapealla tyylivalikoimalla. On esimerkiksi tullut törmättyä englantilaisten bitterien yltäkylläisesti dominoimiin oluthyllyihin.

Eri tyylien saatavuuden suhteen tilanne Suomessa olisi hieman siedettävämpi, jos edes keskivertoalkosta saisi monipuolisesti eri tyylisiä oluita. Mutta näin ei ikävä kyllä ole. Itse asiassa Alkon hyllyvalikoimassaan käyttämä tyyliluokittelukin käsittää vain 8 tyyliä, joista neljä edustaa lager-oluita. Tosiasiallisesti lager-tyyliset oluet ovat lukumääräisesti reilussa vähemmistössä oluttyylien koko kirjossa. Alkon luokittelun sijaan useimmat muut asiantuntevat lähteet listaavat yleensä 60-120 oluttyyliä. Informatiivinen tapa esittää tyylit on esimerkiksi Periodic Beer Table.

1.4.2015 / JaniVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top