Blogi

Kippis ja jättikulaus – Big Gulp (5,8%)

Onnistuin saamaan Pekkale Brewingin tuoreen single hop pale alen suoraan pakasta. Nimi niin houkuttelee palindromien äärelle. Yaw a Gulp plug away! Ja menoksi. Henkilökohtaisista syistä juuri tämä on random-maistoa huimasti kiehtovampi tapaus. Nimittäin tässä on ensimmäinen kaupallinen olut, jonka olen saanut Helsingin työväenopistolla pidettyjen kurssiemme oppilailta. Pysäyttävä hetki. Maistelu ei voi mitenkään olla puolueeton. Maistamista edeltävä jutustelu… Lue lisää »

Sensuroitu maistiainen Ranskasta: Censurée Pale Ale (5%)

Sensoroidun otto Ukkonen jyrähteli maisemassa samalla kun sain toulonlaisen lahjapullon, Biere de la Raden Censuréen, lasiin. Kuvat on otettu edellisen päivän syöksyvirtauksen kaataman koivun äärellä. Olutta ottaessa oli ensin ihan tyyntä, jonka perään saapui puuskarintama maastoa hivelemään. Kuitenkin ehti kalaoluen maistamaan ennen uutta rajuilmaa. Kyseisestä oluesta panimo mainitsee: ”Hops aromas marked with notes of mango and… Lue lisää »

Kieltolain pirtukulttuurista ankaran verotuksen olutkulttuuriin

1930-luvun tilastotietoa, infografiikkaa vai propagandaa? Posteri näyttää tehokasta viestintää 30-luvun alun tyyliin. Kun kieltolaki ja sen tulevaisuus oli pohdinnan aiheena, ankara alkoholivero oli se liberaalein vaihtoehto. Vaihtoehdolle luotu positiivinen näkymä juopumustapausten ja surmien määriin todella pomppaa palkkigrafiikasta. Neuvoa antavan kansanäänestyksen edellä se oli oiva keino vaikuttaa mielipiteestään epävarmoihin äänestäjiin. Kieltopolitiikan suhteen jakautunut kansakunta Ankaran verotuksen… Lue lisää »

Olut & työmaaradio -paritus: La Doucillon A.P.A. laiturivalun jälkeen

Aamuhetki ennen paritusta Kolmas kerta toden sanoi siinä mielessä, että olut ja musatuokio -parituksissa päästiin nyt myös otsikon enteilemiin rakennuspuuhiin. Olut ei työn lomaan kuulu, joten se päästään radion kanssa testaamaan vasta homman tauottua. Hikisen rupeaman jälkeen on chillailu paikallaan. Tuskin tästä käyttötapauksesta ainaista tapaa tulee. Radio on hankittu robustiksi ulkoradioksi kaikenlaiseen mökkioleiluun ja -touhuiluun.… Lue lisää »

Olut & työmaaradio -paritus: Saku Antvärk American Ale (5,0%)

Hellekuumassa on viime aikoina tavoitellut raikkaita, maukkaasti humaloituja ja kevyenpuoleisia oluita. Siinä tarkoituksessa APAa on voinut sattua ostoskoriin ilman sen ihmeellisempiä panimokriteereitä. Seassa on ollut tavaraa monen kokoiselta ja tapaiselta tekijältä. Tältä pohjalta kohtaamisia on ollut varsin eritasoisesti aromi- ja/tai flavorhumaloitujen oluiden kanssa. Muistetaan silti aina – olut ja myös musiikki – makuasioita molemmat. Lasiin kaataessa… Lue lisää »

Olut & työmaaradio -paritus: Pari hefeä

Ensimmäinen paritus: Bluutuuttia bluutuuttia Uskolliseen kesän 2018 tyyliinsä Arska oli koko päivän tykittänyt sarjatulella. Maisto aloittaessa varjoisassa mittarissa oli kuumottavat 30 oC. Luonnollisesti halusi ottaa kaiken irti kesäpäivästä, järvimaisemasta ja bränikästä työmaaradiosta. Soittopeli tuli äskettäin ostettua Viron kesärundilla Pärnusta. Tulista lämpöä leimuavaan helteeseen on hyvä valita juomaksi turvallinen veto: saksalaista vehnäolutta. Ei tarvi kovasti olutta pohtia vaan… Lue lisää »

Viron ympäri autoillen (2/2)

Ensimmäisten päivien ihmetykset ja matkan reittikartta oli reportaasin edellisessä postauksessa. Kolmas päivä, keskiviikko Aamu Viljandissa Edellisenä Viljandiin saapumispäivän iltana ehdittiin kävellä linnoitus läpi ja hiukan vanhaa kaupunkia. Aamulla jäi vielä aikaa tutkailla keskusta-aluetta. Viljandi on hurmaava jo 1200-luvulla tunnettu kaupunki. Sen vanhemmat osat ovat paikoin vähän rapistuneenkin oloista, mutta todellakin hieno paikka. Täydelliset kesäilmat illalla ja… Lue lisää »

Viron ympäri autoillen (1/2) – Sivuagendalla panimoiden kartoitus

Pohjapläni Tarkoitus oli suunnitella muutaman päivän perheloma Virossa kesäloman aloittajaksi. Marssijärjestys syntyi siitä mikä 7v-jäbää kiinnostaisi. Okei, sitä ennen oli jo idea siitä että autolla liikkeelle ja jonkunlainen rengasmatka Viron ympäri. Saaret saisi jäädä pois ajelulta ja mielummin käyttäisi aikaa entuudestaan oudompiin itäisen Viron maisemiin. Monet kerrat käyty Tallinna oli myös tarkoitus jättää minimaaliselle painolle… Lue lisää »

Historiallisia olutkohteita Stadin huudeilla – huuvat Pitäjänmäellä

Komeat huuvat lähestyvät – panimoaiheinen ympäristötaideteos Pitäjänmäen aseman takaa kiertoliittymässä ehkä monikin ohikulkenut on havainnut sen keskellä olevan ilmestyksen. Aseman aluetta pilkottaa edellä alimmassa kuvassa taustalla. Toisaalta ehkä monikaan ei ole paljoa ajatellut mitä patsaan tai muistomerkin oloinen teos esittää, sen merkitystä alueelle ja Stadin panimohistorialle. Panimolaitteistoja nähneet varmaankin tunnistavat ympäristötaideteoksen tutun muodon. Ilmestys on… Lue lisää »

Omena kättelee mallasta – Sour Apple Weizen (6,2%)

Rousal Bryggeri tarjoilee mielenkiintoisen kolminaisuuden – vehnää, happamuutta ja omenaa. Raaka-aineissa löytyy toki myös ohraa ja ne muut tavalliset. Rousalin perinteinen pullea pullotyyli sattuu mainiosti sopusointuun kaarevan omenaprofiilin kanssa. Oluttyyliin nähden piirun yllättää isohkonpuoleinen 0,5L pullokoko. Kutsuva tiheäkuplainen vaahto, tasainen vaahtopinta. Pitsiä tämä ei jätä. Varsin kirkas oranssinen runko. Todella hedelmäinen raikas tuoksu. On hapanta… Lue lisää »

Scroll to top