Blogi

Makumuutoksia oluen ikääntyessä

Ei tarvitse odottaa vuosikausia havaitakseen makumuutoksia, sitä enemmän tai vähemmän tapahtuu pitkin jokaisen oluterän elinkaarta. Kotipanijalla on erikoisen hyvä asema päästessään maistamaan saman erän oluita eri ikäisinä, tuoreena, kypsyneenä ja ikääntyneenäkin. Se ei helposti, jos ollenkaan, onnistu kaupallisten oluiden kanssa. Kuvassa muutamien tavallisten ominaismakujen muutostrendejä ajan suhteen. Humalan katkerolla on tapana ajan kanssa taittua pois,… Lue lisää »

Moniolutkulttuurisuus houkuttaa – case Tansania

Eipä sitä useinkaan saa tansanialaisia oluita maistaa. Se on eka kerta nyt. Nöyrät kiitokset matkailevalle Miikka-setämiehelle. Serengeti Premium Lager (4,8%), Serengeti Breweries, Dar es Salaam: Korostuneen pehmeä, täyteläinen ja maltainen, eipä niinkään humalaa eikä tässä tarvikaan. Kaunis ja erittäin kirkas näkö, puhtaan valkea kestävähkö pikkukuplainen vaahto. Tyylin mukainen ohut suutuntuma. Jos vaaleaa melko neutraalia olutta… Lue lisää »

Kotioluen ikäännyttämistesti

Kokeilussa hieman yli 2-vuotias belgityylinen vahva ale, tarkemmin sanottuna tumma tripel (ABV 9%). Erityisesti kiinnostaa onko olut edelleen juomakelpoista ja jos on, niin miten näiden vahvojen kotioluiden ikäännyttäminen vaikuttaa maun kehittymiseen. Kirjallisuuden mukaan tämän tyylisten (8,5-11%) oluiden maksimisäilymisajaksi voisi odottaa 2-12 vuotta. Varastointiolosuhteilla on iso merkitys, matalammat lämpötilat hidastavat vanhenemiseen liittyviä kemiallisia reaktioita ja valolta… Lue lisää »

Näin valmistuu keginjäähdytin hanalla aka kegeraattori

Tarvikkeet: – tilava jääkaappi (ehkä mieluiten käytettynä) – kegi ja CO2-pullo paineenalentimineen, letkuineen ja liittimineen  – lautaa ja venelakkaa – hana liittimineen, pitkällä virtausputkella (4” shank) ja virtauksensäätimellä – puupalikka ja mutteri hanan kahvan tuunaukseen – rosterinen tippasieppari ja sille pultit, lukitusmutterit ja aluslevyt – liitutaulumaalia ja maalarinteippiä – työkaluja kuten pora, 8 ja 24mm… Lue lisää »

Olut menneisyydestä 2000-luvun Suomeen

Hirviöslide tiivistää oluen polun historian hämäristä Suomeen ja tälle vuosituhannelle tehokkaammin kuin yksikään pakkausalgoritmi. Onneksi sitä voi tutkailla juuri niin pitkään kuin mielenkiintoa riittää.Hyvin voisi oppivelvollisuuteen tämän verran historian opetusta lisätä. Joitain juttuja voisi nostaa esiin: – Ensimmäiset oluet lähi-idän kulttuureissa muutama tuhat vuotta ennen ajanlaskun alkua olivat…  kotioluita! Myös alkuaikojen oluet Suomessa ennen 1600-l… Lue lisää »

The ultimate cabin beer – Backwoods Bastard

Inspired by the earlier posted study (see end of this post) about beer strength one seeks to validate the reported findings. And luckily gets a grip on Founders Backwoods Bastard. Supposedly the ultimate cabin beer of faraway forests. Oak bourbon barrel aged, 10,2%, IBU 50. Only it should be enjoyed in far darker far deeper… Lue lisää »

Project Fear

Riittää helmikuisesta Espanjan saaliista vieläkin kerrottavaa: Project Fear panimolta www.84brewers.com. Ostaisitko sinä oluen tällaisella myyntipuheella? Mitä ihmettä valvova viranomaisemme tähän sanoisi? Vaalea, samea, vähävaahtoinen silti hiilihapokas APA. Prosentteja on maltilliset 4,6. Jääkaapista otettuna puhtaan viileänraikas, mutta tuoksuton, runkoa sopivan topakasti. Aromihumalointi ei nouse erityiseen rooliin, mutta flavor-, katkero- ja jälkihumaloinnit yhdessä tekevät tästä Ison Oluen. Ellei mukana… Lue lisää »

Põhjala Topeltnelson

Maistelussa virolaisen Põhjala-panimon Topeltnelson. Pullo tuli ostettua taannoisella käynnillä Tallinnan Uba ja Humal olutmyymälässä. Tässä 8,2% vahvuisessa double IPA oluessa single-hop humalana on uusseelantilainen Nelson Sauvin. Visuaalisesti samea, mutta todella pirteä ja samalla omintakeinen humalointi. Katkeroiltaan ei mikään överi, hienoudet on aromi- ja flavor-humaloinnissa. Single hopeissa on aina se hyvä, että voi oppia tunnistamaan kyseisen… Lue lisää »

Karhu Huurre

Eilen kaupassa huomasi Karhupurkin (4,6%) kylkeen tekstaillun “Polaris-humaloitu”. Sehän nyt lähtökohtaisesti kiinnostaa, koska polaris on uusi (2012) Saksan Hüllissa jalostettu humalalajike. Alfahappopitoisuus on sieltä isoimmasta päästä (18-23%), tai ainakin suurin tietämäni. Isoista katkeroista huolimatta käyttötarkoitus on ilmeisesti ajateltu pääasiassa aromihumalointiin, lajikkeen ominaisuuksiksi kerrotaan kukkaista ja mintun aromia. Kotimaisista panimoista en ole huomannut minkään vielä tätä käyttäneen,… Lue lisää »

Mökkipano kaasupolttimen kanssa – Eli miltä tuntui eka kerta tokan kerran

Viime syksynä jätekuormasta pelastettu rikkoutuneen vesipumpun vesisäiliö pääsi vihdoin tositoimiin mäskäys- ja keittokattilana. Talven mittaan oli myös hankittu kaikenlaista isompaa ja pienempää vimpainta tulevan mökkipanimon varusteiksi.   Ajatus nestekaasun käytöstä lähti siis sattuman kautta, kun tipahti tuo keittokattilaksi työstettävä kappale kouraan ja sattui kaasupoltinkin olemaan valmiina varastossa. Poltin on tyypiltään hyvin halpa rengaspoltin, sen nimellistehostakaan… Lue lisää »

Scroll to top