Blogi

Tasting Holy Moose & Happamat oluetko uusi ipa?

Alkusyksystä markkinoille kirmannut Hello my name is Holy Moose oli ilahduttavasti putkahtanut paikallisen Alkon hyllylle. Ruskean punertava 5,5-pinnainen komistus, vaaleanpunaa jopa myös vaahdossa. Hieman.. ei vaan rivakasti hapan. Marjahappamuutta, joka viipyilee kitalaessa ja maussa muutoinkin metsämarjaisuutta. Tuskin osaisi sokkona nimetä oluessa käytettyä marjacocktailia, mutta tiedetään että lakka, puolukka, mustikka ja tyrni ovat kaikki paikalla. Marjat… Lue lisää »

Alkoholin ja kuolemanriskin välinen yhteys – Vaiettu tutkimustulos

Kyseessä on mittava tieteellinen katsaus yli 30 aiempaan tutkimukseen, jotka yhdessä kattavat yli 1 000 000 henkilöä ja lähes 100 000 kuolemantapausta. Kokoava tutkimus vahvisti alkoholin ja kuolemanriskin välillä vallitsevan J-funktion muotoisen yhteyden. Analyysin mukaan alkoholin kulutus 4 päiväannokseen asti miehillä ja 2 annokseen asti naisilla on käänteisesti yhteydessä kuolemanriskiin. Tulosta selittää osaltaan aiemmissa tutkimuksissa… Lue lisää »

Makuaistin neutralointi alkoholijuomien maistelussa

Jatkossa on tarkoitus nostaa esiin myös kiinnostavan oloisia ja kansantajuisia juttuja alan tieteellisistä julkaisuista. Valitettavasti useimmat artikkelit ovat maksullisia, mutta tietenkin kukin voi erikseen puntaroida kuinka syvällisesti aiheeseen paneutuminen kiinnostaa. Tästä lähtee. Makuaistin neutralointi alkoholijuomien maistelussa Tutkimuksessa selvitettiin erilaisten puhdistavien aineiden (palate cleanser) tehokkuutta. Makuaistin neutralointiin oli valittu lähdevesi, lämmin vesi, pektiiniliuos, voileipäkeksit (water crackers),… Lue lisää »

Moniolutkulttuurisuus koukuttaa – case Luxemburg

Kätevästi kotiin kannettuna saapui muutama pullo luxemburgilaisia oluita. Sellaisistakaan ei ole ollut aiemmin kokemusta. Arvattavasti bisset ovat vahvasti lähimaiden, erityisesti Saksan ja Belgian, oluenpanokulttuurien vaikutuspiirissä, mutta laadullisesta miellyttävyydestä ei voi tietää. Etikettien perusteella tarjolla lie kevyttä lageria mutta myös luostarioluiden sukuisia panoja. Rapoiluun näistä nyt ensin maistetut, erityisesti etikettien perusteella kiinnostavimmaksi arvioitu Battin Triple ja vähiten… Lue lisää »

Viking XPRS:n olutvalikoimayllätys

Jotain kummallista sattui tänään Viking Linen XPRS:n myymälässä. Siellähän oli pitkälle toistakymmentä kiinnostavaa eri olutta. Mm. Mikkelleriä, Brewdogia, Anchor Brewingiä, WildBeeriä, CAP Breweryä, Monteith’siä ja White Hagin Irish IPAa. Siis Irish IPAa! Tuskin maltamme odottaa maistamista. Koko valikoima kuvissa, toivotaan että muutostrendi jatkuu samaan suuntaan.   Viking Linelle varta vasten pantu Helheim Hop Olut pitkälle… Lue lisää »

Kuinkas savuoluet toimii palvatun sian kanssa?

Ainekset: Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen, Aecht Schlenkerla Rauchbier Fastenbier, sekä Tilateurastamo Ikosen possun ylikypsä palvikimpale. Näistä ennestään oli maistamatta Fastenbier, molemmat muut oli jo ennakkoon todettu hienoiksi tuotteiksi omissa lajeissaan. Kokeillaan ensin Fastenbieriä yksinään: savuisaa tuoksua löytyy kuten odotettua, maussa savua vähän vähemmän kuin vastaavat Märzenin muistikuvat. Väri vaaleamman ruskea kuin sisaroluellaan. Märzenin tuoksuttelu rinnalla… Lue lisää »

Makumuutoksia oluen ikääntyessä

Ei tarvitse odottaa vuosikausia havaitakseen makumuutoksia, sitä enemmän tai vähemmän tapahtuu pitkin jokaisen oluterän elinkaarta. Kotipanijalla on erikoisen hyvä asema päästessään maistamaan saman erän oluita eri ikäisinä, tuoreena, kypsyneenä ja ikääntyneenäkin. Se ei helposti, jos ollenkaan, onnistu kaupallisten oluiden kanssa. Kuvassa muutamien tavallisten ominaismakujen muutostrendejä ajan suhteen. Humalan katkerolla on tapana ajan kanssa taittua pois,… Lue lisää »

Moniolutkulttuurisuus houkuttaa – case Tansania

Eipä sitä useinkaan saa tansanialaisia oluita maistaa. Se on eka kerta nyt. Nöyrät kiitokset matkailevalle Miikka-setämiehelle. Serengeti Premium Lager (4,8%), Serengeti Breweries, Dar es Salaam: Korostuneen pehmeä, täyteläinen ja maltainen, eipä niinkään humalaa eikä tässä tarvikaan. Kaunis ja erittäin kirkas näkö, puhtaan valkea kestävähkö pikkukuplainen vaahto. Tyylin mukainen ohut suutuntuma. Jos vaaleaa melko neutraalia olutta… Lue lisää »

Kotioluen ikäännyttämistesti

Kokeilussa hieman yli 2-vuotias belgityylinen vahva ale, tarkemmin sanottuna tumma tripel (ABV 9%). Erityisesti kiinnostaa onko olut edelleen juomakelpoista ja jos on, niin miten näiden vahvojen kotioluiden ikäännyttäminen vaikuttaa maun kehittymiseen. Kirjallisuuden mukaan tämän tyylisten (8,5-11%) oluiden maksimisäilymisajaksi voisi odottaa 2-12 vuotta. Varastointiolosuhteilla on iso merkitys, matalammat lämpötilat hidastavat vanhenemiseen liittyviä kemiallisia reaktioita ja valolta… Lue lisää »

Näin valmistuu keginjäähdytin hanalla aka kegeraattori

Tarvikkeet: – tilava jääkaappi (ehkä mieluiten käytettynä) – kegi ja CO2-pullo paineenalentimineen, letkuineen ja liittimineen  – lautaa ja venelakkaa – hana liittimineen, pitkällä virtausputkella (4” shank) ja virtauksensäätimellä – puupalikka ja mutteri hanan kahvan tuunaukseen – rosterinen tippasieppari ja sille pultit, lukitusmutterit ja aluslevyt – liitutaulumaalia ja maalarinteippiä – työkaluja kuten pora, 8 ja 24mm… Lue lisää »

Scroll to top