Blogi

Kun pommacmaisuus heittäytyy suuhun – Automatic Hippie Barrel-Aged Saison (10,5%)

Näköä ja tuoksua

Brewdog Automatic Hippie Barrel-Aged SaisonMelko nopeasti laskeutuva vaahto. Muutoin näöltään kirkas juoma, jossa värisävyerot ovat suuria tuopin halkaisijasta riippuen. Vaikkei se halkaisija nyt yhdessä tuopissa paljoakaan vaihtele, niin silti jo tässä lasin alapää on huomattavasti vaaleamman ruskea. Oheiset kuvat ei kerro kaikkea mitä livenä näkee.

Erittäin voimallinen puutynnyrin aromi. Juoman väri on kuin samasta puusta. Jos sulkee silmänsä päävaahdon jämiltä pinnalla lasin reunaa kiertämässä, näyttää todella runsaalta kerta-annokselta konjakkia. Mikään tähänastinen havainto ei viittaisi saisoniin ellei se nimessä seisoisi.

Brewdog Automatic Hippie Barrel-Aged SaisonMakua

Ensimaisto on jopa flätihkö. Maku on kivasti erilainen, ja erilainen nimenomaan siinä mitä tämän tuoksuiselta olisi odottanut. Siinäpä sitä saison-blendauksen ilmentymää on, vaikka ei edelleenkään saisonmainen vaan erilainen tynnyrikypsytetty.

Puutynnyriä on myös maussa, muiden makujen seassa kirmailemassa. Tuoksussa se dominoi selvemmin ja on yksinään paraatipaikalla. Makuun pääsee rinnalla hypähtelemään myös kukkeutta ja kirkasta hedelmäisyyttä, reippaanlaista kompleksisuutta sisältäen jännän mehumaisen ulottuvuuden. Kaikki tuo miellyttää.

Aikansa makustellessa mehumaisuus kääntyy hiilihapottomaksi ja makeanpuoleiseksi pommacmaisuudeksi, minkä konjakkinen ulkomuoto on ottanut oluelle avatarikseen. Hiilihapoton pommacmaisuus kuvaa tätä juttua niin paljon kuin se olutta kuvata voi.

Tähän päätelmään kun on päätynyt, on samalla epäsuorasti syntynyt makunäkemys rypäleisyydestä ja omenaisuudesta. Tarkemmin ajatellen: näinhän se juuri on. Noita sävyjä on siellä.

Poimitaan hämärien assosiaatioiden joukkoon ja runolliselta puolelta positiivinen hienoisentuntuinen kuivalihanahkaisuus. Ei ollenkaan se sellainen ikääntyneen pahvisennahkaisuus jota heikoista oluista jossain näkee sanottavan. Tasan varmasti eka kerta kun tämmöistä oluen kuvailussa on tullut käytettyä. Wohoo vai whattahell?

Lasissa lämmetessään pintaan työntyy runsasta aprikoosia, rusinaa ja tukku mausteisia hedelmiä. Oluelle perinteiset maltaisuus ja humalointi vaikuttavat kovin etäisiltä tälle oluelle.

Panimon kokeiluleikki on monipuolisesti onnistunut. Alkoholikaan ei maistu yhtään, ei lainkaan lämmittävyyttä rouheista prosenteista huolimatta. Hyvin hienostunutta olutalkoholia on tämä. Tosin suutuntuma on turhan vähähappoisen laidalla ja muutenkin hiukkasen litkumainen neutraalilla tavalla. Tämän tapauksessa suutuntuman kapeuden voi kääntää herkäksi hunajaisuuden vaikutelmaksi oluen rungossa. Tosi vahva sokerisuusmakeus tukee assosiaatiota hunajaan.

Mittarin neula

Kotiolutharrastajan arvio: Toki panisin, jo pelkästään tynnyrimäisyyksiensä takia ja onhan tämä uniikin oloinen pano.

Brewdog Automatic Hippie Barrel-Aged SaisonVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top