Blogi

Viron ympäri autoillen (2/2)

Ensimmäisten päivien ihmetykset ja matkan reittikartta oli reportaasin edellisessä postauksessa. Kolmas päivä, keskiviikko Aamu Viljandissa Edellisenä Viljandiin saapumispäivän iltana ehdittiin kävellä linnoitus läpi ja hiukan vanhaa kaupunkia. Aamulla jäi vielä aikaa tutkailla keskusta-aluetta. Viljandi on hurmaava jo 1200-luvulla tunnettu kaupunki. Sen vanhemmat osat ovat paikoin vähän rapistuneenkin oloista, mutta todellakin hieno paikka. Täydelliset kesäilmat illalla ja… Lue lisää »

Viron ympäri autoillen (1/2) – Sivuagendalla panimoiden kartoitus

Pohjapläni Tarkoitus oli suunnitella muutaman päivän perheloma Virossa kesäloman aloittajaksi. Marssijärjestys syntyi siitä mikä 7v-jäbää kiinnostaisi. Okei, sitä ennen oli jo idea siitä että autolla liikkeelle ja jonkunlainen rengasmatka Viron ympäri. Saaret saisi jäädä pois ajelulta ja mielummin käyttäisi aikaa entuudestaan oudompiin itäisen Viron maisemiin. Monet kerrat käyty Tallinna oli myös tarkoitus jättää minimaaliselle painolle… Lue lisää »

Historiallisia olutkohteita Stadin huudeilla – huuvat Pitäjänmäellä

Komeat huuvat lähestyvät – panimoaiheinen tilataideteos Pitäjänmäen aseman takaa kiertoliittymässä ehkä monikin ohikulkenut on havainnut sen keskellä olevan ilmestyksen. Aseman aluetta pilkottaa edellä alimmassa kuvassa taustalla. Toisaalta ehkä monikaan ei ole paljoa ajatellut mitä patsaan tai muistomerkin oloinen teos esittää, sen merkitystä alueelle ja Stadin panimohistorialle. Panimolaitteistoja nähneet varmaankin tunnistavat tilataideteoksen tutun muodon. Ilmestys on oluen… Lue lisää »

Omena kättelee mallasta – Sour Apple Weizen (6,2%)

Rousal Bryggeri tarjoilee mielenkiintoisen kolminaisuuden – vehnää, happamuutta ja omenaa. Raaka-aineissa löytyy toki myös ohraa ja ne muut tavalliset. Rousalin perinteinen pullea pullotyyli sattuu mainiosti sopusointuun kaarevan omenaprofiilin kanssa. Oluttyyliin nähden piirun yllättää isohkonpuoleinen 0,5L pullokoko. Kutsuva tiheäkuplainen vaahto, tasainen vaahtopinta. Pitsiä tämä ei jätä. Varsin kirkas oranssinen runko. Todella hedelmäinen raikas tuoksu. On hapanta… Lue lisää »

Lemin särää ja Särä Ale juhannusdinnerillä

Lemin suuruuksia: Vanha särä- ja uusi metalliperinne Särä on sanotusti tuhatvuotisen suomiperinteen tulosta, aivan kuten sahtikin. Särän olutkumppaniksi valitun brown alen henki toimii hienosti säräspiritin kanssa. Sahtikin olisi mainio valinta kyllä, siitä on kotivalmisteista kokemusta hyvinkin tarkkaan kahden vuoden takaa. Perinteinen eteläkarjalainen särä tehdään lampaasta ja perunasta niitä leivinuunissa paistamalla pitkän kaavan mukaan. Tuntikausia kestävä kypsennys tapahtuu koivu-… Lue lisää »

Yli-ikäiset oluet tölkistä: Saku Tume ja Olvi IPA

Saku Tume (6,7%) Tämä Saku on 5 kk yli-ikäinen, ja siten noin 1,5v ikäinen kaikkiaan. Etukäteen veikkaisi, että tuskin on ongelmaa laadun kanssa. Sen verran on vahvuutta ja tummaa mallasvetoisuutta hänessä. Näössä ei mitään ongelmaa. Tuoksu on hyvin tuttu suklainen tosi makea. Ei valittamista. Maku? Hmmmm. Ei kyl mikään täydellinen Tume, jos nyt ei pilallakaan.… Lue lisää »

Mustaa syvää ja niin hyvää – Brewdog Tokyo* (16,5%)

Lähdetään maistoon 8-asteisena Pullopakkaus näyttää aika lailla rivijuomalta Brewdogin valikoimissa, toki vahvalta sellaiselta. Muutoin näky on pikisen mustaa herkällä heinänruskealla vaahtokerroksella, joka madaltuu pitkään kestäväksi kuoreksi suhteellisen nopeaan. Tuottaa raskaan kaluston koneöljyisää näköä heti vaahtosihinöiden hävittyä pinnalta. Ei vaikuta jäävän pitsiä. Umpipaahteinen, kylmää laktoosista hillityhkön intensiteetin tuoksua. Ei mikään äkeä alkoviiltoinen tuoksu, pikemminkin pehmyen kahvimaltainen, vaikka… Lue lisää »

Stone’s Ginger Beer – E-koodeilla vauhtia pirteisiin kesäjuomiin

Inkiväärijuoman (ginger beer) valmistajana on Stone’s, ei siis se Stone josta craft beer maailma kivenkovan nimen parhaiten tuntee. Tämän taustalla on viiksekkään vihanneskauppiaan – inkivääri-Joen – vuoden 1740 perintöä vaaliva ”Stone’s of London”. Mutta miksei markkinoilla näytä olevan Stoned -olutta hä? No ei, huumorit sikseen. Lontoon Stone’s on valinnut E-koodien polun. Maistellaan kohta sellaisia juomia.… Lue lisää »

Ei Kriek Lambic vaan Kriek Ale (4,5%)

Kriekiä tölkissä ja six-packissä?! Tuon kun spottasi myymälän hyllyssä, ensin mentaalisesti hieraisi silmiään pari kertaa. Pian kuitenkin huomasi ettei alan perinteikkäintä Kriekiä ole tämä, vaan kirsikkamehu-ale á la A. Le Coq. Juoman tuntua Hieno kestävä vaahto, mahtavan syvä tummanpunainen väri, runko kirkastakin. Aivan todella kirsikkamehuisa. Tosin esanssisen oloisella tasolla. Varsin ohut runko kuten sopii ollakin. Vähemmän… Lue lisää »

Maistuuko tölkitetty olut jotenkin erilaiselta, osa VI: Erdinger-pullo vs Erdinger-tölkki vol. 2

Toinen erä: Erdinger pullo vs Erdinger tölkki Edellinen postaus – ottelun 1. erä – jätti tuloksen täydellisen ratkaisemattomaan tilanteeseen siitä, olisiko pakkausmuodolla merkitystä Erdinger-hefen maistuvuuteen. Juomanäytteiden merkkaukseen liittyi lopulta epäselvyyttä siinä määrin, että tehty huomio pullossa olleen oluen paremmasta maistuvuudesta voisikin olla tasan päinvastoin. Niinpä oli syytä toistaa sokkotesti. Uusia Erdinger-näytteitä hakiessa huomio kiinnittyi hintaan. Pullo… Lue lisää »

Scroll to top