Vieraskynä: Viikko Portlandin Craft Beer taivaassa
Sisällys
Vieraskynän ja -kameran varressa on Mats Granskog, Tromssassa asuva suomalainen, joka matkustaa työnsäkin vuoksi paljon. Pitää oluista eikä koskaan tyydy laimeaan ja sieluttomaan. Etsii inspiroivia ja luonteikkaita kokemuksia käsityöoluiden parista, mikä hyvin onnistuukin maailmanmatkoilla. Näin kävi myös helmikuun puolivälissä 2018.
Portland – olutsuunnistajan sportsland
Portland (Oregon) on käsityöoluen mekka, jonne olutharrastajan kannattaa lähteä kauempaakin. Lisäksi lähialueelta löytyy tiheään muitakin tutustumisen arvoisia paikkoja, kuten muut Oregonin ja Washingtonin osavaltion pienpanimot, mukaanlukien Seattle. Joten samaan matkaan on kätevä yhdistää muita kohteita esimerkiksi lentämällä Seattlen kautta, josta pääsee alle neljässä tunnissa junalla Portlandiin. Seattlessa kannattaa myös vierailla kuten useassa muussakin lähikaupungissa. Joihinkin näistä pääsee myös junalla tai bussilla, joten itse ei tarvitse ajaa.
Portlandissa toimii lukemattomia pienpanimoita, joten tässä on mahdotonta antaa kattavaa kuva kaikesta tarjonnasta. Kannattaa tutustua esimerkiksi https://oregoncraftbeer.org/, josta saa osviittaa kuinka useita eri panimoita ja panimoiden taproomeja Portlandissa ja Oregonissa itse asiassa onkaan. Portlandissa voisi viettää viikon ja tutustua useampaan uuteen paikkaan jokaikinen päivä.
Seuraavassa muutamia mielikuvia tarjonnasta johon ehdin tutustua runsaan viikon aikana. Portlandissa on kattava joukkoliikenne (raide ja bussi: https://trimet.org/), jota ehdottomasti kannattaa käyttää hyväksi, $5 saa matkustaa vuorokauden aikana rajattomasti. Lopulta kaikki tässä esitellyt paikat ovat suht lyhyiden kävelymatkojen päässä toisistaan eikä julkiseen tarvitse turvautua kuten itse huomasin. Lisäksi Uber ja Lyft palvelut toimivat myös, ja niillä pääse myös suht halvalla ovelta ovelle. Kunkin paikan aukioloajat kannattaa etukäteen varmistaa netistä, koska ne vaihtelevat, erityisesti pienempien mestojen kohdalla.
Makuhermot ovat koetuksella runsaan tarjonnan vuoksi, ja lähes joka paikassa saa pieniä annoksia (flights, tasters, samplers) joten kaikkia oluita saa maistella. Jätän sovinnolla oluiden arvioinnin itse kullekin, koska makuasioista on turha väitellä. Mainitsen vain ylimalkaisesti jos tietyllä mestalla on jotain erityisoluita, jotka voivat kiinnostaa jotakuta, mutta yleensä jokaisessa mestassa on laaja valikoima lager ja ale -tyyppisiä oluita laidasta laitaan. Jotain jokaiselle siis.
Kohteet kartalla
Portlandin rasteja olutsuunnistukseen.
- Ensimmäisen päivän kohteet Willamette Riverin länsipuolella, olutkohteet turkoosilla markkerilla.
- Toisen ja kolmannen päivän kohteet joen itäpuolella, olutkohteet violetilla markkerilla.
- Neljännen päivän kohteet keskustasta pohjoiseen, olutkohteet punaisella markkerilla.
Ensimmäinen olutpäivä
Pearl district on Portlandin yöelämän keskus ravintoloineen ja baareineen. Se on hyvä tukikohta, josta on myös helppo joukkoliikennettä käyttäen päästä muihin kaupunginosiin ja juna- ja lentoasemille. Tällä alueella sijaitsee useampi vierailun arvoinen panimo.
Muutaman korttelin alueella sijaitsee ainakin kolme panimoravintolaa, joista Deschutes Brewing Public House on pitkän linjan oregonilaisen pienopanimon sivukonttori, jossa suurin osa oluista tulee toisaalta Oregonista, mutta muutama olut pannaan paikan päällä. Lyhyen kävelymatkan päässä sijaitsevat 10 Barrell Brewing ja Fat Head’s Brewing molemmat vierailun arvoisia pienpanimoita. Ainakin viikonloppuiltaisin mestat ovat tupaten täynnä joten jos on suuremmalla porukalla liikkeellä kannattaa ehdottomasti varata pöytä.
Ravintoloita ei erikseen tarvitse etsiä, koska lähes kaikki panimoravintoloista tarjoavat runsaasti eri ruokavaihtoehtoja. Panimovierailuiden lomassa Pearl districtissä kannattaa vierailla suuressa Powell’s City of Books kirjakaupassa, jossa voi viettää useamman tunnin (ellei koko päivän). Olutaiheista kirjallisuutta löytyy myös runsaasti. Pimeän tultua kannattaa piipahtaa Portland City Grillissä, joka on tornitalon 30. kerroksessa ja josta on hulppeat näkymät kaupungin yli.
Toinen olutpäivä
Willamette-joen itäpuolella, keskustaa vastapäätä, on yli puoli tusinaa vierailun arvoista olutmestaa, jotka ovat suhteellisen lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan. Vaikka paikalliset ehkä päivittelevät kuinka joku voi käyttää jopa 15 minuuttia paikasta toiseen kävelemiseen.
Itäpuolelle pääsee reippaasti sillan yli kävelemällä tai voi hypätä ratikan (streetcar) tai bussin kyytiin. Jos haluaa ottaa lunkisti kannattaa itäpuolella käyttää ainakin pari päivää, koska oluttarjonta on useassa paikassa niin runsasta ettei päivässä missään nimessä voi maistaa kaikkea haluamaansa ja useat oluet ovat suht vahvoja. Joen itäpuoli on ollut hyvin teollinen alue, mutta on nyt muuttumassa asuinalueeksi ja useat panimot ovat ottaneet vanhoja teollisuusrakennuksia käyttöönsä, ja usein itse “panimoarkkitehtuuri” on näkemisen arvoista.
Ensin kannattaa löytää itsensä Burnside Brewingin panimoravintolasta, rento mesta jossa saa hyvän lounaan jolla jaksaa sitten jatkaa seuraavaan kohteeseen lyhyen kävelymatkan päässä.
Natian Brewing Tasting Room on pienehkö taproom, mutta oluita on runsaasti. Yli tusina eri olutta, jossa pääpaino näytti olevan stout-oluissa. Täältä matka jatkuu Basecamp Brewing companyyn, joka on lyhyehkön kävelymatkan päässä ja jossa oluttarjonta oli aika tavanomainen.
Kolmas olutpäivä
Itäpuolella on edelleen useampi vierailun arvoinen panimo, ja päivä kannattaa aloittaa Wayfinder Beer panimoravintolassa, joka on uudehko mesta. Oluttarjonta on suht tavanomaista, mutta ruoka oli erittäin makoisaa, eli hyvä alku päivän koitoksille. Reippaan kävelyn (600 m) jälkeen voi siirtyä Hair of the Dog Brewing Co tiloihin, jossa saa erittäin makoisia ja omalaatuisia oluita pitkän linjan pienpanimosta.

Hair of the Dog tastereita
Seuraavaksi voi siirtyä nimensäkin mukaan uudehkoon laitokseen, eli Modern Times Beeriin jolla on uudet hulppeat ja upeat tilat. Olutvalikoima on laajahko ja kirjava. Jos nälkä yllättää on aivan vieressä Afuri Ramen and Izakaya ravintola, josta nimen mukaisesti saa japanilaista ruokaa, erityisesti makoisia ramen-keittoja.
Seuraavaksi illan kohokohta, ainakin jos on hapanoluiden ystävä, Cascade Brewing Barrel House jossa eri hapanoluita oli reippaasti yli tusina, mutta myös muutama “tavanomainen” olut. Tässä paikassa olisi voinut vierailla useamman kerran, koska kerralla oli mahdoton maistaa kovin montaa hapanolutta.

Cascade Brewing Barrel House
Neljäs olutpäivä
Joen pohjoispuolella on myös useampi olutmesta, joista Widmer Brothers Brewing on ehkä se kuuluisin, ja jonka suosiolla ohitin tällä kertaa. Sen sijaan kävelin suoraan Ecliptic Brewing panimoravintolaan, jonne lähimmältä lähijunan (MAXI) asemalta on noin kilometrin kävelymatka hiukan epämääräisiä teitä pitkin. Olutvalikoima on laaja, mutta suht tavanomainen. Portlandin tapauksessa se tarkoittaa reilua tusinaa ale ja lager -tyyppistä olutta.
Seuraava siirtyminen vaati hiukan suunnistamista, koska autoilua suosivassa ympäristössä sai hiukan sumplia mikä on paras kävelyreitti. Vajaan kilometrin päässä on Ex Novo Brewing, joka oli upeasti rempatussa vanhassa rakennuksessa, hiukan jumalan selän takana. Silti, paikka oli perjantaina alkuiltapäivästä aivan tupaten täynnä. Olutvalimoima oli kiinnostava, ja harmiksi aikaa oli vain maistaa yhtä olutta ennen kuin matka jatkui seuraavaan kohteeseen. Ehdottomasti vierailun arvoinen paikka.
Upright Brewing olikin sitten mielenkiintoinen kokemus, koska paikka löytyi vasta hiukan etsiskelyn jälkeen rakennuksen kellarista, jonne kuljettiin kahvilan kautta. Hämyisä kellari vaikutti ns. yhden miehen operaatiolta, mutta oluet eivät olleet pettymyksiä, valikoima oli ehkä suppea jos vertaa muihin paikkoihin, mutta hyvin kiinnostava ja varmista vaihtuva.
Toivoisi tosiaan, että suomalaisetkin pienpanimot saisivat anniskella tuotteitaan vastaavissa tiloissa kuten Upright Brewingissä. Hämyisä tunnelma, mäskin ja maltaan tuoksu, antavat lisämakua vierailijoille.
Lisää olutmatkatarinoita
Muut sessiokirjoitukset aiheesta ”Olutmatkailu”
Tämä juttu on osa suomalaisten olutbloggareiden sessiokirjoitussarjaa, jossa viidennen aiheen ”Olutmatkailu” isäntänä toimii Arden blogi.
”Olutmatkailua – Blogeja ja tarinoita”
Brewniversen blogikooste olutmatkoista ja -kohteista karttapohjalla pallon ympäri.