Blogi

Teemaparitus: Maalaine belgi -olut & Maalaisperunalastu

Sipsit

Nämäpä ne on yllätysyllätys valmistettu perunasta, mutta toisaalta kuitenkin vain 65%:sti. Loppuosuudella on auringonkukka- ja rypsiöljyä ja suolaa. Tuossa pussillisessa siis on 70g pelkästään öljyä ja suolaa. Sitä ei lastuja rouskutellessa välttämättä tule ajatelleeksi. Ja aika useinhan toteutunut yksikköannos on koko pakkaus eikä esimerkiksi joku muu vertailua helpottamaan kerrottu annosmäärä.

Mikäpä se näistä tekee maalaisia? Maalaistuotteen tieto- ja mielikuviin kuuluu jollain tapaa pien- ja lähituotanto, kotikutoisuus, puhtaus, luomu ja laadun heilahtelevuuskin. Ostajalle suunnattu pointti varmaan on siinä, että perunankuorta on jätetty mukaan eli ovat hiukan eri näköisiä – maalaisempia – kuin yleensä muut. Tarkemmin niitä sormiessa ja pyöritellessä vaikuttaa, että ovat totuttua paksumpia myös. Aika snadisti toki eikä esimerkiksi rapeus siitä mitään kärsi. Asiaan kuuluvan suolaisia. Kauppaliikkeen puolelta tarve lienee differentioida sipsikategorian tuotteita.

Toisaalta, sipsiä suuhun ja enempiä pohtimatta: Tosi hyviä maustamattomia perussipsejä ja sillä sipsi!

Olut

Nuo edellä mainitut maalaistuotteelle asetellut odotusarvot paljolti pätee koko käsityöolutgenreen. Tämä Panimoyhtiö Tujun Maalaine -nimelle tehty olut on osa sitä osastoa. Useampi listattu elementti toteutuukin tälle. Lisäksi tämän belgioluen odottaisi saavansa tallimaisella maulla höystettynä, jonka saattaa maalaisoluisiin liittää.

Maitakauppaoluthan (4,5%) tämä on, joten persoonallisuuspiirteiden suhteen odotukset ei sfääreihin voi nousta. Samasta oluesta tuli Hito hyvä pienpanimojuhlilla maistettua vahvempi 6%:nen ja reilummin humaloitu versio. Ei nyt niin muistu oliko siinä erityisesti tallimaisuus esissä, mutta kokonaisuutena se oli selvästikin inspiroivampi eikä myöskään väriin liittyvää kummeksuntaa ollut.

Näköä

Vaahtoaa runsaasti, muttei gushaustyyppisesti ja kestävääkin on. On siis helposti hallittavissa ja pystyy hieman kukkaa rakentelemaan. Sen sijaan värissä on oudohkoa vaaleanharmaan vivahdetta, tavanomaiseen kauniin vaaleanruskeaan yhdistyneenä.

Tuoksua

Ensin nousee hedelmäiset aromit, ihan raikastakin sitten mausteiseen ja tunkkaisempaan kääntyen. Mikä tässä yhteydessä on jees juttu. Tuoksu ja väri ovat tavallaan hieman epäsynkassa, mutta ilman muuta parempi näin kuin että värinäkymä olisi jatkunut tuoksuun.

Makua

Siihen tallimaisuuteen liittyviä ulottuvuuksia voi huomata. Tämä farmhousemaisuus ei kuitenkaan varsinaisesti haasta miettimään tykkääkö juuri siitä piirteestä vai ei. Se on sitä helpommalla juotavuudella sekä mukavalla mausteisuudella höystettynä. Mausteisuus hivuttautuu jälkimakuun väijymään. Makupuolen odotukset ihan silleen täyttyvät sen maalaisuus-teemankin kautta.

Runko voisi olla selvästi tukevampi, mutta markettioluelta ei ihmeitä jaksa toivoakaan. Sitäpaitsi labelissa oli koodisana session, joka indikoi luonteikkuuden justeeraamista alaspäin. Varsinkin ilman tätä säätöä tyyli ei olisi helpoimmasta päästä, ei valmistuksen eikä dokattavuuden suhteen.

Olut ja sipsiparitus

Komboilua

Sipsien suolaisuus lähtökohtaisesti sopii oluen oheisnaposteluun. Silti lähinnä kieli poskella tämä maalaisparittelu tapahtui. Gastromaailmassa sanotaan suolan saavan muut maut voimistumaan. Tätä teoriaa pitää testailla oluen kanssa vielä muissa yhteyksissä.

Överi suolan käyttö, niinkuin sipseissä, on niin överiä ettei tässä yhteydessä varsinaisesti jaksa yrittää löytää sellaisia linkkejä makujen välille. Joka tapauksessa suola janottaa ja sitä voi sammuttaa vaikka nyt sitten oluella.

Maalaistäydellisyyttä ajatukseen lisää ostopaikka, joka oli pikkupitäjän pikkukauppa. Täydellisemmän täydellistä maalaisromantiikkaa olisi tietysti ollut, jos nämä olisi ostettu markkinoilta tai jonkun kesätapahtuman kojusta eikä K-marketista.

Kun mutustaa sipsiä ja ottaa huikan sen päälle, syntyy suuhun jotain erilaista kuin kumpikin yksinään eikä maut simppelisti huuhtoudu pois. Suuhun jää vellomaan sitä oluen maustetta ja sipsimassaa. En väittäisi ihmeelliseksi gourmetmauksi, mutta silti hauska persoonallinen miksaus.

Jos sen sijaan ottaa ensin olutta ja siihen päälle sipsejä, melko samaa tapahtuu suussa, mutta sipsien suolaisuus pääsee valloilleen.

Olutta ruoka-aineiden kanssa paritellen havainto ja johtopäätös on ollut, että suosin ensin oluen sippaamista ja sitten ruuan haukkausta. Tämänkertainen sekoittelu kuitenkin toimii molemmilla tavoilla, sen verran tiukka luonto on sipseilläkin. Oluella on myös omaa kontribuutiota makukomboon, eikä se vajoa neutraaliksi nesteeksi, jolla pelkästään heivattaisiin sipsisuolaisuus nieluun.

Energiasisältöjä

Sipsit: noin 4400 kJ/200g pussi

Olut: noin 540 kJ/0,33l pullo

Juomien energiasisältöjä on lyhykäisesti vertailtu vanhemmassa postauksessa. Esimerkiksi kevytmaito, appelsiinitäysmehu ja keskiolut painivat energiasisältönsä puolesta samassa sarjassa määräyksikköä kohden. Edeltävistä arvoista voi miettiä minkä kaltaisista elintarvikkeista mahdollinen ylimääräenergia kroppaan kulkeutuu. Määrällisistä kulutustottumuksista riippuen tietenkin ja kaikkien nautintoaineiden osalta.

Nyt meni 1 pullo olutta ja 120g sipsejä. Näin katettiin kertaheitolla omasta päivittäisestä energiantarpeesta 5% oluella ja 23% sipseillä. Vedellään vähän mutkia suoraksi ja leikitään ajatuksella, että äijä vetää 10 tällaista olutta päivässä, niin siinäpä tuli puolet päivän energiantarpeesta. Tai että rykäisee vastaavia sipsejä puolentoista megapussin verran (usein 350g/pussi), niin saakin energiantarpeesta jo 99%.

Ravintoarvoja sen enempää miettimättä: Helposti saisi pelkällä sipsi-olut-linjalla päivän energiat kasaan.

Olut ja sipsiparitus



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top