Blogi

Suomeen leipäoluen ennätys?

Itä-Euroopassa on perinteisesti tehty kvassia, johon käytetään muutama siivu leipää. Belgialainen Brussels Beer Project on tehnyt olutta, jossa jopa 20 % raaka-aineesta on leipää.

Brittien Toast Ale hyödyntää 30 % raaka-aineestaan kaupoilta myymättä jäänyt leipää. Hollantilainen Instock puolestaan on innostunut käyttämään hävikkiperunaa raaka-aineena.

Me teimme juuri oluen, jossa 50 % raaka-aineesta on hävikkileipää. Onnistuessaan olut on ennätys alallaan.

Wasted kauraleipä, raaka-aineet

Luvassa vaaleaa olutta

50 % pilsner-mallasta
50 % kauraleipää (Fazerin Reissumies kaura)
Hallertau Mittelfrüh –humalaa
Fermentiksen US-05 (hiiva)

Humalaa on melko niukasti, jotta leivän vaikutus makuun tulee mahdollisimman hyvin esiin. US-05 on oluthiiva on hiivakanta, joka tuottaa niukasti makua olueen.

Kohti teollista tuotantoa

Tavoitteemme on hyödyntää leipää mahdollisimman helposti ja tehokkaasti panimon tuotantoprosessissa. Leipä korvaa mallasta ja se käyttäytyy prosessin aikana hieman eri tavalla kuin rouhittu mallas.

Leipäoluen suuri haaste on puuroutuminen mäskäysvaiheessa. Mäskäyksessä maltaita ja leipää liotetaan kuumassa
vedessätunnin ajan, jonka aikana leipä kuin leipä puurotuu. Mäskäyksen jälkeen kiinteästä aineesta pitää erottaa nestemäinen vierre.

Nesteen erottaminen puurosta osoittautui yhdesäs aiemmassa testissä lähes mahdottomaksi. 20 litran koe-erästä tuli silloin vain 3 litraa valmista olutta. Tällä kertaa vierrettä tuli mainiosti.

20 litran koe-erä pulputtaa käymisastiassa. Pääsiäisen aikaan pääsemme maistamaan!

Maistamaan Wasted-olutta?

Haluatko päästä maistamaan Wasted-oluita? Käy tutustumassa kampanjaamme: www.mesenaatti.me/wasted
Olemme pyytämässä vip-jäseniä mukaan tuotekehitykseen – erityisesti koemaistajiksi! Vip-jäsenyys täältä.

Wasted – kuulumisia pääset seuraamaan Wasted – facebookissa.
Liity Brewniversen postituslistalle.

Cheers!

Rouhitut maltaat, revityt leivät

Maltaat ja kauraleivät mäskäytymässä



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top