Blogi

Sensuroitu maistiainen Ranskasta: Censurée Pale Ale (5%)

Sensoroidun otto

Ukkonen jyrähteli maisemassa samalla kun sain toulonlaisen lahjapullon, Biere de la Raden Censuréen, lasiin. Kuvat on otettu edellisen päivän syöksyvirtauksen kaataman koivun äärellä. Olutta ottaessa oli ensin ihan tyyntä, jonka perään saapui puuskarintama maastoa hivelemään. Kuitenkin ehti kalaoluen maistamaan ennen uutta rajuilmaa.

Biere de la Rade: Censurée

Kyseisestä oluesta panimo mainitsee: ”Hops aromas marked with notes of mango and exotic fruits and a mastered bitterness, the censored is ideally drunk around 7 ° C to reveal all its subtleties.” Hienoa tarkkuutta minkä saavuttaminen jäi juomistilanteessa valitettavan retuperälle.

Vaalean rusertavaa runsasta ja kestävääkin vaahtoa, jonka kuplakokojakauma on vaihtelevaista. Pitsijäämää ei voi sanoa pitsiksi, koska se ennemminkin tuo paksun parin sentin korkuisen kestävän kermaseinämän lasin ympäri. Oluen runko on samea ja ruskea. Ihan vaan etiketin perusteella odottaisi peruspalealea, maltaista eikä ihmeemmin humalaista. Hillitty tuoksu vie samaan suuntaan antaen kuitenkin vierteenmakeaa vinkkiä, sekä toffeeta sitten melko runsaasti. Ei varmaan ihmeempää humalointia tule huomaamaan.

Suutuntuma jää ohuen puolelle suhteessa sameuden luomaan illuusioon. Karamellisuus dominoi maltaisuutta, ilman aika usein vastaavissa löytyvää loppumaun tunkkaisuutta ja metallisuutta. Tasainen easydrinkin’ suoritus pale aleksi.

Sen verran oli makeutta tai jotain, että oluen houkutus kävi ylivoimaiseksi yhdelle kesän lukuisista ampiaisista. Kahdelle itse asiassa. Toinen hakeutui tuoppiin ja toinen pulloon.

Biere de la Rade: Censurée Biere de la Rade: Censurée

Tarinaa oluen takaa

Varsinainen twisti tämän oluen kanssa on säätö, jonka pikkupanimo päätyi käymään Heinekenin kanssa. Oluelle oli alun perin annettu nimeksi La Girelle kalalajin mukaan. Se oli panimon ensimmäinen olut ja markkinoitu tällä nimellä vuodesta 2015. Nimi vaan ei ollut mitenkään suojattu.

Parin vuoden jälkeen bissen julkaisusta Heineken lähetti kirjeen uhkavaatimuksineen tuotemerkin käytöstä. Tosin se itse ei ollut koskaan valmistanut tuon nimistä olutta, mutta hankki kuitenkin oikeudet nimen käyttöön. Versioon, jonka tarinasta kuulin kuului aikomus ostaa pikkupanimo tai se ei voisi käyttää suunniteltua nimeä oluelleen. Kuvio ei sopinut Biere de la Radelle. Sen sijaan he nimesivät oluen Censoréeksi ja kalan kuva jäi etikettiin.

Tarina päätyi paikalliseen mediaan ja paikallisten oluttietoisten kuluttajien ulottuville, joskaan suureksi uutiseksi paikallis- ja alan piirien ulkopuolella asia ei liene noussut. Vaikea tietää eri osapuolien versioita, mutta oluen nimi nyt ainakin on Censurée eikä La Girelle. Juttua muissa medioissa aiheesta: Var-matin, Les Paniers Davoine, LaSeyne.Info

Jonkinmoista julkisuutta pikkupanimo joka tapauksessa sai. Ovat pyrkimässä toimintansa laajentamiseen ja aikeissa avata oman pubin Toulonissa. Tarkoituksenaan on kaupallistaa neljä yksinkertaisempaa ja helposti lähestyttävää olutta. Censorée istuu tuohon formiin kyllä. Pubia tavoittelevat näyteikkunaksi erikoisemmille erilleen.

Samainen hollantilaisjätti on kuuleman mukaan tarjoutunut ostamaan Etelä-Ranskan alueella toisenkin pienpanimobrändin, Zoumaïn. Eipä suostunut tämä toinenkaan panimo ja pian ilmaantuivat terveysviranomaiset sen oven taakse, sattumaa tai ei.

Daavid ja Goljat asetelmia, ihan kuin dinosaurus ottaisi hittiä.

Girelle-naaras (Kuva: Wikipedia, CC BY-SA 3.0). Jos saisin nimetä lajin, suomeksi tuo olisi sateenkaari-riikinkukko-spektroliittifisu.

Biere de la Rade: Censurée

Biere de la Rade: Censurée



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top