Blogi

Sarjassa kovien odotusten oluet: Fierce Beer B.A. Maple V.B.M. (12,5%)

Barrel-Aged Very Big Moose

Fierce BA Maple VBM

Vahva iso Fierce Beer BA VBM (Barrel-Aged Very Big Moose) stout oli alkujaan tullut maistettua Skotlannissa kesällä. Silloin tämä sai suuren gloorian. Bisseä tuli myös hankittua kotiintuomisiksi yksi tölkki BrewDog Beatnik Brew Collectiven myyntititiskiltä.

Tässä pienen erän oluessa on mukana vaahterasiirappia, vaniljaa ja suklaata. Olutta on kypsytetty viskitynnyreissä yhdeksän kuukautta.

Panimo kertoo oluen olevan moninkertaisesti palkittu. Sitä en kesäkokemuksen varassa ihmettele yhtään. Yksi näistä palkinnoista on 2018 Scottish Beer Awardsien kultainen pysti Best Barrel Aged Beer -sarjassa.

Aistimustutkimus – Vaihe 1

Näössä ei yllätyksiä, hyvin tummanruskea runko, kaunis vaaleamman ruskea vaahto, mikä jää suuremman tursuilunsa jälkeen jää lepäämään ohueksi kuplarihmastoksi nesteen pintaan.

Erinomaisen tammitynnyrinen elegantti tuoksu. Tämäkin piirre voi mennä yli, mutta ei tällä oluella. Kuten Rolls Royce on joskus ilmaissut moottoritehoikseen: riittävä. Saman voi sanoa tynnyröintituoksusta. Ei liikaa eikä mitattavissa, mutta riittävä. Istuu kuin käsine suklaa-paahteiseen aromiympäristöönsä.

Tuoksu tuntui tasapainoisemmalta kuin maku. Maun mielessä tammisuus-viskisyys tuottaa tiukkaa piikkiä saaden olemuksen myös vaikuttamaan alkoholimaiselta. Nämä havainnot eivät vastaa muistikuvia samasta oluesta kesältä eikä kovat odotukset nyt täyty. Erinomainen olut on silti. Joutuu tätä tuoksuttelemaan huomattavasti enemmän kuin oluita yleensä, kun siinä piilee se suurin erottava tekijä tällä kertaa.

Bisse on ollut koko ajan jääkaapissa, mutta nähtävästi ihan vaan jo 4 kuukauden lisäkypsyttely ei ole tätä parantanut tasapainoisuuden mielessä. Selkeää muuntumista on kuitenkin tapahtunut, mikä on kiintoisa havainto sekin. Ihan hyvä että ei tullut lykättyä avaamista pidempään.

Noin viikko sitten tuli hankittua olueksi melko kallis pullo Firestone Walkerin XXII Vintage 2018:a, tynnyrikypsytettyjen oluiden sekoitusta. Tämä kokemus rohkaisee tarttumaan tuohon pulloon mielummin pikemmin kuin myöhemmin, vaikka alkuajatus oli säästää sitä ehkä pitempäänkin.

Aistimustutkimus – Vaihe 2

Edeltävät havainnot ovat melko suoraan jääkaapista ottamisen jälkeen ja siitä eteenpäin. Jätän reilun puolikkaan lasista seisomaan Halloween-kynttilöiden vierelle pöydällä. Antaa sen lähestyä huoneenlämpöä ja siemailllaan myöhemmin uudelleen.

Koe jatkuu erittäin mielenkiintoisena siinä, että kymmenisen minuuttia edellisen jälkeen maussa ei enää erotu mainittua piikikkyyttä negatavalla. Nesteen lämpötila on nyt 15 astetta.

Tuoksu on edelleen mainio, voisi olla myös pähkinää mukana. Suutuntuma ei edelleenkään ole erityinen vahvuus, mutta maku tavallaan avautuu: tynnyröintiefekti pehmenee miellyttävästi ja jättää itsestään pitkän muiston kielen päälle. Sinänsä hyvä suklaisuuskin tulee hillitymmäksi. Kaikkiaan alun suht suoraviivaisuus on muuttunut hyvin moninaisesti tasapainoisemmaksi tynnyröintivetoiseksi makujen aalloksi, jossa tammi-viski ryhtyy ylidominoimaan vasta siemaisun loppukaarteessa.

Mainittua vaniljaa on vaikea eriyttää omaksi komponentikseen. Varmastikin vaahterasiirappi on se mikä antaa tälle imperial stoutille sen ominaisleiman. Tosi ison hirven sarjassa on muuten ollut saatavilla myös Mocha V.B.M ja Coconut V.B.M.

Seuraava lämpötilamittaus osuu 19 asteen kohdalle. Tuoksu oli ehkä tasapainoisempi aiemmin eikä makukaan enää ole virittynyt paremmaksi. Siinä alkaa nyt olla ohuempia ja liuotinmaisia sävyjä.

Dumarointi

Olin jo hätäpäissään tuominnut kovat odotukset täyttymättömiksi, mutta viidentoista asteen lämmössä maisto pelasti tilanteen. Se ei silti yltänyt neljän kuukauden takaiseen supertunnelmaan. Erona silloiseen sekin, että tuolloin olut oli tarjoiltu Fiercen omassa baarissa hanasta eikä kotisijoiltaan pitkälle matkustaneesta tölkistä. Kokonaisuutena joka tapauksessa erittäin hyvä olut.

Fierce BA Maple VBM

 

 

 Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top