Blogi

Sakiškių Alus Imperial Kvass (5,1%)

Nonnih, mikäs se tämä on? Ei mikään peruskvassi, mutta lähtökohtaisesti jotakin liettualaista ruismaltaasta pantua. Öl Utin kaapista bongattu. Sen verran erikoinen, että pakko testata. Imperial Kvass, aika ennakkoluulottomasti nimetty. Alkoholia (5,1% ) toki reippaasti enemmän kuin kotikaljassa tai kvassissa yleensä. Ellei kvassi ollut kaikille tuttu juttu niin kerrataan wikipediaa lainaten: Kvassi on perinteinen venäläinen, läheisesti kotikaljaa muistuttava janojuoma, jota tehdään käyttämällä viljasta, yleensä rukiista, tai ruisleivästä.

Sakiškių Alus Imperial Kvass

Kaataessa vaahto ryntäilee äkillisesti yli äyräiden ja asettuu sitten hyvin kermaisen näköiseksi kerrokseksi. Oluen rungon väri mukailee schwartzbierin vastaavaa (EBC 40). Ilman käsillä olleen lasin asteikkoa olisin mielummin verrannut väriä brown aleen tai hefeweizen dunkeliin. Kylmäksi jäähdytettynäkin vaahtotulva on melkein kontaminaatiosyöksyjä muistuttavaa, mutta en laittaisi sellaista tuomiota kuitenkaan. Syynä se, että myöhemmin maku ei siihen varsinaisesti vihjaillut, vaikka aika omintakeista olikin. Pitsiä jää.

Sakiškių Alus Imperial KvassSakiškių Alus Imperial KvassSakiškių Alus Imperial KvassVarsin tuoksuton. Olisi odottanut jotakin valtoimenaan rukiisen maltaista. Ennemminkin pölyisää ja liian kevyt kosketus pehmeää kermaa.

Ensimmäinen sippaus ikinä tällaista: kevyt ja ohut olemus tuntuu dominoivan. Erilaisempaa kuin olisin odottanut suhteessa kotikaljaan tai matala-alkoholiseen kvassiin. Ehkä tämä nyt taantuu sinne ei-niin-innostavien non-alc kvassien tyyliin alkoholilla ryyditettynä, mielummin kuin innostavien raikkaan rukiisten non-alc kvassien kategoriaan.

Toinen sippaus ja siitä eteenpäin: Pitää totutella. Ei se nyt niin huonoa ole, mutta joka tapauksessa erilaista suhteessa odotuksiin ja mieltymyksiin. Kuitenkin aika pehmeää, jopa täyteläistä. Alku- ja keskimaun lievä mauste jää jälkimaussa väijymään kielelle. En usko sitä humalaksi ja tekee mieli tarkistaa raaka-aineet: on tässä humalaakin käytetty joskin IBUt on matalat 14. Raaka-aineet kiinnostelee muutenkin: mallastettua ohraa, ruista ja vehnääkin. Pantu oluthiivalla. Leipää ei mainita. Alkoholia ei ole niin paljon, että erityisemmin siihen mitään huomiota kiinnittäisi.

Sen sijaan huomio kiinnittyy tasan vuoden pituiseen säilymisaikaan. Tämä on tehty 08/2018, joten pullolla on ikää 8 kuukautta eikä siten varsinaisen tuoretta enää. Luulisi juuri tuoreuden olevan tämän tyyppisen jutun maistuvuudelle ehkä ihan kriittinenkin tekijä.

Kokemus tämäkin. Päällimmäisenä positiivisena käteen jää lopultakin yltäkylläinen pehmeys. Saatan maistaa uudestaan ainakin jos pääsee aivan tuoreen kimppuun, mutta en heti ryhdy tätä metsästämään.

Sakiškių Alus Imperial KvassVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top