Tee-se-itse: CO2-pullotelineen valmistus
Brewniversen kotioluttarvikkeisiin kuuluu 2 kg hiilidioksidipulloja, joilla pakkokarbonoidaan kegeihin menevä olut. Paineella myös ajetaan olut ulos kegistä. Tämän kokoinen pullo on osoittautunut toimivaksi riittoisuudeltaan ja toisaalta siirrettävyydeltään.
2 kg hiilidioksidipullo.
Pientä kapulaa rattaaseen pullon kanssa operoidessa on kuitenkin tullut siitä, että regulaattorilla varustettuna se ei ole mitenkään loistavasti tasapainossa pysyvä paketti. Kaasupullo pysyy itsekseen kyllä pystyssä kun sen varovasti asettelee, mutta kaatuu herkästi pienestäkin kosketuksesta. Ja jos se kaatuu, niin regulaattori ja siinä olevat painemittarit ovat herkkiä hajoamaan. Kerran tuo on jo itsellä kovalle lattialle kaatunut. Mitään ei silloin varsinaisesti hajonnut, muutoin kuin painemittarin muovikuori nuljahti hieman pois sijoiltaan. Pullon on tähän asti joutunut tukemaan muilla keinoin ja silti pelottaa sen kaatuminen. Esimerkkiä siitä seuraavassa kuvassa.
Kaasupullo tuettuna seinän ja kegien väliin.
Kaatuiluongelmaan luulisi löytyvän alan myymälöistä jotain ratkaisuja. Mutta ei ole pullotelinettä tullut vastaan nettimyymälöissä tai muuallakaan, ei edes mittareiden metallisia suojakaaria, vaikka niitä on joissain muissa kuvissa vilahdellut. Mukavan pieni rakenteluprojekti on näin tiedossa, pitkästä aikaa pääsee myös hitsaushommiin. Nikkaroinnit sopii hullunhyvin homebrew-puuhailun henkeen. Itse kun askartelee, niin palkintona on myös uniikki design.
Motonet oli tällä kertaa hankintapaikka niille tarpeille mitä hankkia piti. Materiaalit ei kovin paljoa maksaneet, mutta parisen kymppiä kuitenkin. Lisäksi jos joutuu työkaluja ostamaan, niin hinta tietysti kasvaa. Sitäpaitsi on sellainen sääntö, että jos työkaluja myyvässä liikkeessä ylipäänsä käy, sieltä ei ulos sovi tulla tyhjin käsin vaikka mitään ei erityisesti tarvisikaan.
Tarvikkeet tähän projektiin:
- 2kg hiilidioksidipullo, mittojen mallaukseen
- 1 kpl lattarauta 30x2mm, 2m, teräs, 7,90 eur
- 1 kpl lattarauta 20x2mm, 2m, teräs, 6,90 eur
- 1 kpl kulmapala, 6,50 eur
- Hitsauskone varusteineen
- Hitsauspihdit
- Lukkopihdit
- Ruuvipenkki
- Rullamitta
- Työntömitta
- Kulmahiomakone, katkaisu- ja hiomalaikka
- Metalliviila
- Pensseli, maalia ja tykötarpeet
- Rautalankaa, maalin kuivattamista varten. Jämäpurkki keltaista Miranolia sattui olemaan hyllyssä, niin ei tarvinut sitäkään ostaa.
Enimmäkseen perustyökaluja, joskin hitsauskone oli lainattu. Sellaisenkin olisi Motonetistä saanut halvimmillaan vain 69 eurolla. Kulmapalan (kuva alla) olisi voinut tehdä itse, mutta koska sopiva sattui kaupassa osumaan silmiin, niin hiukan helpommalla pääsi. Rautakaupoissa kiertely ja kaartelu monesti helpottaa ratkaisujen keksimistä. Mitään tarkkoja suunnitelmia ei ollut, mutta kuvista toivon mukaan suunnilleen selviää miten homma eteni. Seuraavan telineen valmistuksessa jo voi hieman optimoida työvaiheiden järjestystä.
Työvaiheet:
1. Neliöprofiiliputkesta tehty kulmapala. Siitä tulee pullotelineen pohja.
2. Lattaraudasta (30x2mm) tehdään pystysuuntaiset tuet, jotka hitsataan kiinni pohjapalaan. Ensin lattaraudan pää väännetään 90 asteen kulmaan kuvan osoittamalla tavalla. Lukkopihdeillä saa hyvän otteen ja käsivoimat riittävät hyvin ruuvipenkissä taivutukseen näillä ainevahvuuksilla.
3. Mitataan 36cm merkki ja leikataan lattarauta siitä katkaisulaikalla.
4. Leikkauksen reunoja on hyvä vähän siloitella viilaten.
5. Väännetään vielä lattaraudan pää kuvan osoittamalla tavalla loivaan kulmaan. Ensimmäinen pystytuki on näin valmis.
6. Näitä tukia tehdään kolme kappaletta.
7. Neljäskin tukirauta tarvitaan. Siihen kannattaa tehdä myös kahva, joten sen muoto poikkeaa hieman kolmesta ensimmäisestä. Tässä taivutellaan neljättä kappaletta.
8. Ensimmäiset hitsaukseen menevät osat valmiina. Siitä viimeisestä osasta, ympyräksi taivutettavasta tukipannasta, ei tullut otettua erilistä kuvaa, mutta sen näkee myöhemmissä vaihekuvissa.
9. Käytetään kaasupulloa mallaukseen. Tässä tarkistetaan keskitys ennen tukirautojen kiinnittämistä hitsauspihdeillä kulmapalaan, hitsaamista odottamaan.
10. Ensimmäinen tukirauta hitsauspihdeillä kulmapalaan kiinnitettynä. Hitsataan se siihen kiinni.
11. Kaikki neljä tukirautaa kiinnitettynä pohjapalaan.
12. Tässä kuvassa on hitsattu myös tukipanta (20x2mm) telineen yläosaan.
13. Kappale maalattiin kahteen kertaan.
14. Kuva tuoreeltaan valmistuneesta telineestä. Tässä ei vielä olla tositoimissa ja regulaattorikin puuttuu kuvasta.
15. Nyt ihan oikeassa käytössä. Toimii.
Muita aiheeseen liittyviä postauksia:
- Kegeraattorin valmistus, jutun lopussa myös demottu kegityksessä tarpeellisia perustarvikkeita.
- Laskuri paineen laskentaan pakkokarbonoinnissa, oluttyylistä ja lämpötilasta riippuen.