Panimoravintolat kartalla
Sisällys
Suomen panimoravintolat ja vähän muualtakin
Helsingin panimoravintolat
Tukholman panimoravintolat
Tallinnan panimoravintolat
Pietarin panimoravintolat
Panimoravintoloista
Euroopassa jonkinlaisia panimopubeja tai -majataloja on ollut kauan. Briteissä sanotaan ensimmäisten modernien panimopubien syntyneen 1979 Firkin-pubiketjuun. Vuonna 1982 jenkeissä ensimmäisenä sai luvan samoissa tiloissa myydä olutta ja ruokaa Washingtonin osavaltiossa sijainnut Yakima Brewing and Malting Company. Seuraavana vuonna Mendocino Brewing Company avasi Californian ensimmäisen panimopubin Hoplandissa Russian River -joen rannalla. Asiallinen paikkakunnan nimi ja kuten arvata saattaa, se on yhteydessä humalan tuotantoon alueella. Nykyisin Yhdysvalloissa laajimpia panimopubien verkostoja on McMenamins -ketjulla. Suomalaisista ensimmäisenä oli toiminnassa Kappelin ravintolapanimo (1993-2000) Sinebrychoffin omistuksessa. Helsingin ravintolapanimoista vanhin edelleen toiminnassa oleva on vuonna 1995 aloittanut Perho.
Postaus listaa Suomesta ja sen lähiympäristöstä löytyvät panimoravintolat. Näissä paikoissa oluen tuotantokapasiteetti on yleensä selvästi pienempi kuin muissa pienpanimoissa. Voi miettiä miten raja vedetään panimoravintolaksi luokittelun osalta. Lähtökohtaisesti samoissa tiloissa tai ainakin toistensa välittömässä läheisyydessä pitäisi valmistaa olut sekä myydä ruokaa ja oman panimon olutta. Tässä listauksessa kriteerinä on hieman väljemmin ollut, että panimon yhteydessä riittää olla sen tuotteita myyvä baari. Nettiä selatessa näyttää löytyvän sellaisiakin panimopubiksi mainittuja yrityksiä, joissa oluen valmistus tapahtuu jossakin muualla kuin myyntipaikan yhteydessä. Vaatimuksena myös on ollut, että ravintola on avoinna yleisölle. Suurten panimoiden yhteydessä tapahtuva ravintolatoiminta on jätetty listojen ulkopuolelle.
Vaikka listausta kootessa ei ole yritysten kohdalla otettu kantaa onko syytä puhua panimoravintolasta vai ravintolapanimosta, nimityksellä voi olla merkitystä. Molemmat sanojen järjestykset ovat ymmärrettäviä, joskin ensimmäisenä kannattanee mainita se toiminta, mikä on yrityksen kannalta toiminnallisesti ja taloudellisesti merkittävämmässä roolissa. Jos molemmat ovat tasavahvoja, kallistuisin silloin kutsumaan paikkaa panimoravintolaksi. Ellei muuta perustetta, niin näin mukaillaan paremmin englannin kielistä brewpubia ja oluenpanoon liittyvä toiminta saa harvinaisemman luonteensa ansaitsemaa painoa. Vielä voi väännellä muitakin versioita: panimopubi vai pubipanimo, tai panimobaari vai baaripanimo, tai koulupanimo vai panimokoulu.
Listalla on tunnistettu parikymmentä suomalaista ja lähes saman verran lähialueiden isoimmissa kaupungeissa toimivaa panimoravintolaa. Helsinki näyttäytyy tässä Itämeren rantakaupunkien joukossa kunniakseen, mutta voipa olla että eri kaupungeissa piileskelee vielä muitakin yrityksiä, jotka ansaitsisivat paikan kartalla. Lisäyksistä tai korjauksista voi vihjaista lomakkeella.