Blogi

Paluu Nepaliin, osa 3/3: Kathmandun olutvalikoimaa tongban ohella


Gorkha

Vaalea lager, 5%. Gorkha Brewery, Mukundapur, Nawalparasi, Nepal. Olut saa nimensä nepalilaisten gurkha-sotilaiden mukaan. Pulloannokset on täällä isoja, paikalliset oluet poikkeuksetta 650 ml pullokoossa. Ohutta vesilageria ja aivan hyvä siinä lajissa, ei turhia sivu- tai juuri muitakaan makuja. Jano sammuu ja ruoka huuhtoutuu. Viikon matkan kokemuksella se tavallisin, ellei jopa ainoa paikallinen lager-olut ruokaravintoloiden listoilla. 

ARVIO: En panis. Saatiinpa siihenkin kategoriaan ensimmäinen osanottaja.

WP_20160307_006

 

Kathmandu Premium Lager

Vahvuus 5,5% ja pullokoko 650ml. Panimona Himalayan Brewery Ltd., est. 1981. Suodatettu erittäin kirkas vaalea lager. Pulloyksilö on päässyt hieman lämpimäksi, mikä on tälle oluelle varmaksi haitaksi. Gorkhan tyylistä, mutta vieläkin ohkaisempi ja vesimäisempi.

ARVIO: En panis
IMG_5299

 

Nepal Ice Natura

”Nepal’s first all barley beer, with german hops.” Khuul. Premium quality, 5%, 650ml. Hinta 220 NPR pullo eli 2,9€/L. Aika lähelle sama hinta kuin muillakin markettioluilla, joiden hintahaarukka noin 180-220 NRP per pullo. CG Brewery, Damkauli, Nawalparasi, Nepal. ISO 9001:2008 sertifioitu. Erän no 490. Parasta ennen: 9 kk kuluessa pakkauksesta (SEP2015).

Aika paljon infoa etiketistä löytyy. Onneksi tuli juotua nyt hyvissä ajoin maaliskuussa. Hitsi vieköön, tässä tosiaan erottuu maltaisuus suhteessa muihin lagereihin. Erottuu myös siinä, että on ainoa testisetin oluista, joka on vihreässä pullossa. Katkerohumalointi on minimissä tässäkin. Sokkotestissä ihan varmasti sekoittusi vastaaviin saksalaisiin. Omassa tyylissään kehuttava, vaikka ei ominta makuuni olekaan.

ARVIO: En panis

IMG_5301

 

Commando Super Strong

Alkoholia 6,5%, 650 ml, hinta 165 NPR (1,4€, 2,2€/L). Panimo Himalayan Brewery Ltd. Pantu Godavari spring wateriin, ohut vaalea suodatettu lager. Alkoholi maistuu hieman enemmän kuin perusvitoslaagereissa. Teknisesti onnistunut suoritus panimolta, kirkastukset ja vaahdot ja kaikki. Tämä oli nyt minibaarissa jäähdytetty, joten kokonaisuutena parempi makuelämys kuin saman panimon Kathmandu Premium Lager aiemmin. Panimon vaalean laagerin hyväkäytöksinen veljespari: isoveli Commando 6,5 vuotta ja pikkuveli Kathmandu 5 vuotta.

ARVIO: En panis

IMG_5311

 

Golden Tiger Premium Lager

Superstrongin jälkeen vuoroon pääsi X-tra strong, 7%, 650 ml, Mt. Everest Brewery. Tuskin erottaisin sokkona edellisestä. Nasta kuva etiketissä ja varmasti Nepal Standard Markin arvoinen tuote. Mutta silti.

ARVIO: En panis

IMG_5314

 

Nepal Ice Strong

Vahvuus 7%, 650 ml, CG Brewery, Damauli, Nawalparasi, Nepal. Alkoholi lyö enemmän läpi kuin muissa vastaavissa ”supervahvoissa”, muuten samaa lajia. Tähän asti vähiten miellyttävä näistä laagereista. Toimiskohan tämä unilääkkeenä pitkän päivän päätteeksi. Juuri nyt muuta motivaatiota ei ole juoda tätä yli puolta desiä. Äh, menköön viemäriin.

ARVIO: En panis

IMG_5318

Oli vielä yksi marketista hankittu paikallinen olut: Iceberg Extra Strong, 7%, 650 ml, Himalayan Brewery Ltd. Viikon matka ei riittänyt, että olisi tuota enää ehtinyt maistaa, mikä ei varsinaisesti jää harmittamaan. Jääköön hotellisiivoojalle palkkioksi.

ARVIO: Mitä todennäköisimmin en panis 

IMG_5321

 

Jokohan noissa oli edustava otos Nepalin olutskenestä? Kaikissa speksit ovat hyvin lähellä toinen toisiaan. Tongbaa lukuun ottamatta oluista voisi sanoa samaa kuin Nepalin sisäisistä lennoista pari vuotta sitten: eiköhän ne ole sitten siinä. Tongba toki on erikoislaatuisuutensa takia innostava, muut paikallista tuotantoa olevat löydökset eivät vaan istu omaan olutmakuun. Ovat ne silti omassa lajissaan hyvälaatuisia. 

Hieman yllättäen voi myös raportoida havaintoja myynnissä olevista Hoegaartenista, Leffestä, Guinnesista (kuvia alla) ja muutamasta muusta importatusta oluesta hienon Green Line Centre -nimisen alkoholimyymälän hyllyssä Durbar Margin varrella. Kaikkiaan siellä on monia länsimaisia brändejä paikalla. Erikoisen hienona juttuna edellä mainittujen oluiden rinnalta löytyi myös Tsingtao Stout, jonka olemassaolosta ei ollut aiempaa tietoa. Yhden sellaisen ostin 240 NPR (2€, 5,8€/L) hinnalla ja se tuli kotimaahan asti myöhempää maistoa varten.

WP_20160308_002 WP_20160308_003

WP_20160308_006

Toisena erikoisspesiaalina juttuna tässä hienossa myymälässä oli Carlsbergin aivan käsittämättömän loistelias esillepano. Brändi on täällä hyvässä arvossa. Vai mitä sanotte allaolevista, futiskentästä katsomoineen varsinkin? 

WP_20160308_004 1 WP_20160308_001

 

Ensimmäistä Gorkhan ravintola-annosta lukuun ottamatta tarkastellut oluet oli ostettu Bluebird Mart supermarketista, jonka laajalta vaikuttavan alkoholiosaston kaikista kotimaisista oluista koriin tarttui yksi näyte. Tavatuista oluista Gorkhaa saa Suomessakin nepalilaisista ravintoloista ja se oli Kathmandussa tavallisin vaihtoehto ravintolaoluena. Itse asiassa Suomessa myytävät nepalilaisittain brändätyt oluet on usein valmistettu Englannissa. Premium Kathmandu ja Khukuri lager esimerkiksi, joista jälkimmäisen nimi tarkoittaa nepalilaista eteepäin kaartuvaa miekkaa.

Lasipullojen kierrätys näyttää viedyn paljon pidemmälle kuin Suomessa, tarkoittaen sitä montako kertaa pullo täytetään uudelleen. Ovat nimittäin sen verran kouliintuneen oloisia omaten sitä sellaista valkoista kulumaa, jota pullojen kylkeen ennenpitkää alkaa ilmaantua. Eikä ole niin nökönuukaa, vaikka sattuu saamaan naapuribrändin pullon kierrossa. Noista edellä listatuista X-tra Strong Golden Tiger oli pullotettu Kingfisher-pulloon, minkä voi todeta pulloon kohokuvioidusta Kingfisher-tekstistä. Voisikohan Suomessa vaikka Malmgård pullottaa oluttaan Stallhagenin pulloon, niillähän kanssa on pulloihin personoitu panimon nimi. Tuskin.

 

Tiivistys

Vaaleat lagerit näemmä hyvin vahvasti dominoivat Nepalin olutkenttää, mikä ei toki yllätys ole. Niiden lisänä Tongba käy hyvänä kruununa paikalliselle tuotannolle.

26.3.2016 / JaniVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top