Blogi

Olvin IPA uutuus

Olvin kevätyllätys IPA on näemmä tavoittanut maitokauppojen hyllyt. Jännittävä juttu isolta panimolta olkoonkin, että joidenkin ennakkoarvostelujen mukaan ei nyt täysin mahtava tapaus kuitenkaan. Spexit: 4,7%, EBU 55, EBC 16, OG 1.046, humalina mosaic, galaxy, comet ja saphir, suodattamaton olut. Kokeillaan.

Isolla tölkkiin kirjailtu IPA pistää ensin ajattelemaan, että kyseessä olisi tyyliltään India Pale Ale. Pienemmällä fontilla heti siinä alla sanotaan Iisalmi Pale Ale ja taas vielä pienemmällä India Pale Ale. Joutuukin yllättäen pieneen pohdintaan, että mitä tyyliä tässä onkaan tavoiteltu IPAa, Pale Alea, vai ihka omaa iisalmelaista Pale Alea IPA-mielikuvalla.

Ensimaisto ulkona ja hyvin jäähdytettynä: kunniakkaan raikas, kirkas sitruksinen tuoksu, makukin ihan lupaava ison panimon tuotteena, joskin suutuntuma kovin ohkainen ja jopa termi vetisyys käväisee mielen päällä. Vaahtoaa hienosti ja ainakin näin tykisti jäähdytettynä jättää hienon miniaatyyrikokoisen vaahtovuoriston oluen pinnalle, visupuolella muutoin tuo näkö on oikein kirkas suodattamattomaksi ja jättää pitsiäkin lasin reunaan.

Sama tuoppi huoneenlämpöön tuotuna tuottaa samat fiilikset, joskin pitempään lämmetessään sitruksisuus tasaantuu poispäin huomattavissa määrin. Kyllä tässä positiivisella tavalla APAmaista tuoksua ja makua on, humalointia ulottuu jälkimakuun saakka. Esittäisi jopa kunniamainintaa aromi- ja flavorhumaloinnista isojen panimojen sarjaan. Mutta siitäkin huolimatta kokonaisuus jää monien vastaavien pienpanimotuotteiden jälkeen. Kaikkiaan hyvä ulostulo Olvilta ja kukapa pienpanija tietää millaisia haasteita isojen laitteiden ja prosessien kanssa tulee kun ne valjastetaan johonkin muuhun kuin massalaagereiden keittoon. Tai sitten suunnittelupalavereissa myynnin ja markkinoinnin kaverit vaan on todenneet, että ei sen uuden tuotteen kuitenkaan pidä niin hirvittävän kaukana perinteisestä tarjonnasta olla. Että sitä juotavuuttakin pitää säilyttää. Pitäisi jutella suoraan panimomestarien kanssa, jotta voisi täsmälleen tietää.

28.3.2015 / JaniVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top