Blogi

Olvin IPA-päivityksiä pimenevään syksyyn ja joulun odotukseen

Olvilta olivat laittaneet bisseä tulemaan. Lähettitoimitukseen sisältyivät Black IPA ja XMAS IPA. Molemmat on pantu tölkkiformaattiin ja IPAisista nimistä päätellen olisivat humalapainotteisia.

XMAS IPA

Tämä herättelee tölkkiprintillään joulun odotukseen. Oluesta saakin mainioita kuusen koristeita. Marketteihin tämä jouluinen olut on ilmestynyt nyt yhtä aikaa pulkkien ja muiden talvi- ja joulutuotteiden kanssa. Isossa marketissa tälle oli asettunut litrahinnaksi 5,60€/l.

img_2109

Lasiin kaadettuna vaahto ja näkö hivelevät silmää. Vaahto näyttää valtapanimon tuotteeksi mainittavan kermaiselta, nesteen väri on punervanruskeaa aivan perusipoista ja -aleista poiketen. Näössä voi samoin valtapanimon tuotteeksi kiinnittää huomion sameuteen. Ei ole äärimmilleen kirkastettu ja suodatettu kuten niin usein isoilla on ollut tapana. Ilmeisesti tässä on entistä enemmän pyritty kohti craft-maailmaa. Vielä enemmän kuin vaikka siinä Olvin ekassa oranssin tölkin IPAssa. Prosentteja tässä RIPAssa (red ipa) on 4,7%, humalat opal, kazbek ja comet. Opalia tuli itsekin juuri maahan istutettua ja jos se talven yli selviää ja joskus satoa tuottaa niin hienompi hommeli.

Ensitarkastelujen jälkeen odotusarvot nousivat joka suhteessa. Tuoksu ei kohonneeseen odotukseen pystynyt täysin vastaamaan, joskin miedon hedelmäistä viileyttä pihkatoffeen sävyllä voi assosioida. Suutuntuma otti hyvän muodon, ei mitään vesijuttua vaan miellyttävä ote sen pehmeän kermaisen vaahdon osoittamalla tiellä. Sitäpaitsi, ollaan kuitenkin keskiketteräskaalassa.

Makuosastolla mieleen painuu eniten maltainen pehmeys, ennemmin kuin vaikka humaloinnin voima flavorin tai katkeronkaan kautta. Nojoo, on siellä hiukkasen katkeron purentaa ja eniten se erottuu nielaisun jälkiliu’ussa. Oluen nimessä on IPA, joten sitä kautta ajatellen humalointia olisi odottanut ehkä paljonkin rajumpana. Mutta nykyään varmaan kannattaa nimetä olut IPAksi jos se on olemukseltaan vähänkään sinnepäin, onhan IPA se craft-osaston volyymityyli. Kokonaisuutena onnistunut olut ja laadullisesti virheetön toki.

KOTIOLUTHARRASTAJAN ARVIO: Panisin

img_2105 img_2103

 

Black IPA

Tässä on humalina cascade, target, yellow sub ja TNT. Vahvuus 4,7% ja pastöroimaton kuten XMAS IPAkin. Läpinäkymättömän mustaa niin kuin odottaa sopii. Kuvatkin kelpaa ottaa pimeässä. Näköpuolella vaahto on erityisen mallikas, kestävä, tiukka ja hakeutuu intensiivisiin rosoisiin muotoihin. On onteloa, laguunia ja muuta sekä lasin reunoihin takertuvaa pitsitopografiaa.

img_2111

Maistossa oleva olut oli jäähdytetty jääkaappikylmäksi eikä tuoksuja irronnut lainkaan. Suutuntuma hieman ohuen puolella, mutta sellaiseen on BIPAn (black ipa) kanssa jo tottunut (*). Pitäisikö tai voisiko se olla tukevampaa tässäkin oluttyylissä? Omaan makuun kyllä, ja kyllä voisi. Mutta tiedostetaan määrällinen juotavuuspointti panimon kulmasta. Maku istuu hyvin keskitien perusvarmalle black IPAlle, ei varsinaisia irtiottoja siinä. Samat kommentit humaloinnista kuin XMAS IPAllekin.

KOTIOLUTHARRASTAJAN ARVIO: Panisin

img_2112 img_2114

(*) Gotta love creating acronyms from whatever style variations. 

Konkluusio

Ison panimon ja maitokauppavahvuisiksi oluiksi molemmat testikappaleet ovat vähintäänkin jees. Tölkkiformaattikin toimi ihan hyvin, ei mitään spontaaneja havaintoja metallisuudesta. Plussalle nousi erityisesti hienot visuaalisuudet. Täydellisen oluen tavoittelussa ehkä eniten petrattavaa olisi aromiosastoilla.

 

***

Ellei muuta ole mainittu, blogitekstit ovat kirjoittajan omia mielipiteitä eikä niiden sisältöön ole mikään yritys vaikuttanut sellaisissakaan tapauksissa, joissa kirjoituksessa on viitattu ilmaisiin näytekappaleisiin. Ilmaisnäytteen vastaanottaminen tai yrityksen tilaisuuksiin osallistuminen ei myöskään vaikuta siihen onko tuotetta käsitelty positiiviseen tai negatiiviseen sävyyn, eikä se myöskään takaa sitä että tuotetta käsitellään blogissa millään tavalla.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top