Blogi

Laskureita kotipanijoille

Uusi paketti olutlaskureita webbisivuilla

calc-icon-turqLaskurien tekemisessä on pyritty ottamaan huomioon suomalaisen kotipanijan tarpeita. Brewniversen ryhmittely seurailee panemisen eri vaiheita: 1) suunnittelu, 2) panopäivä, 3) astiointi ja 4) muut jutut. Laskurien avulla voi arvioida oluen väriä, oluen alkoholipitoisuutta, katkeron määrää, panimohankintojen kannattavuutta jne.

Kotipanimokirjallisuus ja nettireseptit edellyttävät usein erityisesti amerikkalaisten yksiköiden muunnoksia. Ajatuksena on yhtäältä ollut valita sellaisia suureita, joihin käytännössä törmää reseptejä täkäläisiin yksiköihin muunnettaessa. Defaulttina yksikkömuunnokset tapahtuvat vieraista yksiköistä kotoisiin päin.

Laskuripohjiin on useimmiten valmiina annettu jotkut suht tyypilliset lukuarvot, joita voi vapaasti muutella. Laskurien pakolliset lähtötiedot on merkattu tähdellä (*) ja vastaavat lukuarvot piirtyvät värillisinä. Tulokset lasketaan lähtötiedoista tulossoluun välittömästi. Desimaalierottimena käytetään pilkkua ja toisaalta tarpeettoman yksityiskohtaisia desimaalitarkkuuksia on jätetty pois. On syytä huomata, että samallekin suureelle kirjallisuudesta voi löytyä useita eri laskentakaavoja. Niistä yksien lähtötiedot ja teoreettinen tausta ovat yksityiskohtaisempia kuin joidenkin toisten. Vaikka suurta laskelmien taustalla olevaa yhtenäisteoriaa ei kannata etsiä, laskureilla on systemaattisesti käytettynä merkittävää käytännöllistä arvoa kotipanijalle. Edelleen pointtina on ollut pitää laskurisivu kompaktina ja lähtöoletukset mahdollisimman käytännönläheisinä. Käytetyt lyhenteet ja lähdeviitteet on mainittu asiayhteydessä. Sujuvan käytön onnistumiseksi termien osalta käyttäjällä toki pitää olla pientä harjaantumista.

Laskureista alla esimerkkinä kantavierteen sokeripitoisuutta kuvaavan Plato-asteen (oP) muuttaminen ominaispainolukemaksi ennen käymisen alkua (OG, Original Gravity). Karkealla tasolla nämä molemmat lukemat vertautuvat valmiin oluen alkoholivahvuuteen. Esimerkiksi tsekki- ja joidenkin muiden oluiden etiketeissä usein ilmoitetaan juuri Plato-asteet. Tässä laskurissa alkoholisisällön approksimaatio perustuu vain OG- tai oP -arvoon, mikä on kiinnostava koska näin panopäivänä jo ennen käymistä saadaan arvio tulevasta alkoholiprosentista.

 

Kuvassa alla esimerkkinä on olut, jonka labelissa mm. Plato-asteet on ilmoitettu. Tässä tapauksessa lukema on 11,1 oP. De Molenin panimo sattuu olemaan etikettiensä kanssa hyvinkin informatiivinen ja systemaattinen, mutta visuaalisesti minimalistinen. Tuo Wasabi Saison on vielä jääkaapissa maistamatta, mutta eiköhän siitäkin ennenpitkää maistiaiset saada.

WP_20160505_006

Koko lista laskureista löytyy postauksen lopusta. Laskurisivulle pääsee Brewniverse-etusivun päämenun ”Oluttietoa>Olutlaskurit” -linkistä tai suoraan tästä. Toiveita uusista laskureista voi lähettää lomakkeella.

 

 

 

 

Listaus laskureista

1 Yksikkömuunnokset mm. reseptin valmisteluun

1.1 Maltaan väri (malt color), oL-EBC

1.2 Oluen väri (beer color), SRM-EBC

1.3 Katkero (bitterness), IBU-EBU

1.4 Alkoholipitoisuus (alcohol content), ABW-ABV

1.5 Ominaispaino ennen käymistä (specific gravity), oP-OG, ja vastaava ABV-approksimaatio

1.6 Paino (weight), oz-g, lbs-kg

1.7 Tilavuus (volume), gal-l, bl-l

1.8 Lämpötila (temperature), oF-oC

 

2 Panopäivä

2.1 Ominaispainomittauksen lämpötilakorjaus (specific gravity correction), OG/FG

2.2 Oluen väri (beer color), EBC

2.3 Katkero (bitterness), IBU

 

3 Astiointipäivä

3.1 Astialaskuri (container counter)

3.2 Alkoholisisältö (alcohol by volume), ABV

3.3 Panimon tehokkuus (brewhouse efficiency)

3.4 Käymisen tehokkuus (attenuation)

3.5 Jälkisokeroinnin määrä (priming sugar)

3.6 Kegin pakkokarbonointi (keg carbonation)

 

4 Muut

4.1 Kotipanimohankintojen kuolettaminen (break-even for homebrewing investments)

4.2 Oluen energiasisältö (energy content)

 



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top