Wasted – prototyppi # 6

Wasted prototyyppi

Tämä olut on Wasted – sarjan protyyppi: Olutta hävikkileivästä.

Tätä kirjoittaessani joukkorahoituskampanja Mesenaatissa on loppusuoralla. Taustatietoa projektista ja uudesta yhteistyökumppanistamme Vaasanista mm. Cityn artikkelissa.

Mikä muuttui edelliseen prototyyppiin verrattuna?

  • Enemmän leipää = enemmän suolaa.
  • Rahtusen tummempi väri
  • Ennustettu alkoholipitoisuus 4,5 %, kun edellisessä oli 2,2 %.
  • Reilusti enemmän humalaa

Kauraleipää

Palautetta edellisestä erästä

Edellinen prototyyppi sai kehuja sen keveydestä ja raikkaudesta. Ja syystäkin.

Hard Core –olutfanit kuvailivat olutta mineraaliseksi ja Gosemaiseksi. Gose on oluttyyli, johon on lisätty suolaa. Hävikkileipäoluessa on luontaisesti suolaa, koska raaka-aineessa – eli leivässä – on suolaa.

Ruisleipää

Miksi aiemmissa oli vain 2,2 %

Moni on ihmetellyt miksi Wasted-prototyyppi oli ykkösolutta. Tärkeä syy on alkoholilainsäädäntö, jota haluamme noudattaa. Se ei kuitenkaan ole ainoa syy. Ykkösolueen on helppo saada keveyttä ja juotavuutta, joka vetoaa myös niihin, jotka eivät olutta yleensä juo. Yksi huomionarvoinen asia on suola.

Mitä vahvempaa olutta, sitä enemmän tarvitaan sokereita hiivan ruoaksi. Sokereita saadaan viljasta, eli meidän tapauksessa leivästä. Suurempi määrä leipää tuo sokereiden ja maun lisäksi myös enemmän suolaa.

Pieni määrä suolaa oluessa ei haittaa ja oluttyylistä riippuen se on jopa eduksi. Kahdessa prototyypissä suolan määrä oli niin suuri, että mikään muu ei enää maistunut. Olut oli niin suolaista, että se suorastaan sattui suuhun.

Rouhittua mallasta

Tarkastelussa suolan rooli

Viikonlopun ratoksi ja Mesenaatti-kampanjan loppusuoran kunniaksi päätin kokkailla kotona lasten kanssa. Tavoitteena oli tällä kertaa testata noin keskioluen vahvuista Wasted-olutta. Erityisesti kiinnosti millaista roolia suola näyttelisi tässä keitoksessa.

Olin saanut Hävikkiravintola Loopista muutaman pussin erilaisia leipiä ja heitin kotikaapistakin muutaman kannikan kuivahtaneita leipiä. Jääkaapista kaivoin sopivia humalapussin pohjia. Hiivaksi valitsin melko neutraalin kuivahiivan US-05. (Tarkka lista raaka-aineista lopussa.)

Suurena haasteena on mäskin puuroutuminen. Oluentekijät puhuvat, että mäski menee tukkoon. Tällöin neste ei pääse virtaamaan mäskin läpi ja sokereiden huuhtelu mäskistä menee hankalaksi. Kokeilin lisätä muutaman tipan Panimonurkan Maxin suosittelemaa entsyymiä, joka pilkkoo sokereita. Puuromainen ’limaisuus’ vähenikin merkittävästi. Kokeilen tätä entsyymiä seuraavassakin erässä.

Jutun kirjoittaminen jäi kesken, kun säntäsin Paraisille pitämän olutkoulutusta. Nyt olut pulputtaa jo iloisesti, joten pian tiedämme jo paljon enemmän.

Cheers!

Humalaa

Mäskäys

2 kg Pilsner-mallasta
1,080 kg Kauralimppua & kaurapaahtoleipää
0,960 kg Ruisleipää (sekalaisia)

67 astetta, 60 min
75 astetta, 10 min

Keitto

60 min Hallertau Mittelfruh, 25 g
15 min Hallertau Mittelfruh 20 g
15 min East Kent Goldings, 20 g
15 min irish moss, 5 g
1 min Hallertau Mittelfruh, 20 g
1 min East Kent Goldings, 20 g

Hiiva

Safale US-05

Käymislämpötila

Normaali huoneenlämpö

Runsasta sakkaa tekovaiheessa


Scroll to top