Blogi

Olut & työmaaradio -paritus: Pari hefeä

Ensimmäinen paritus: Bluutuuttia bluutuuttia

Uskolliseen kesän 2018 tyyliinsä Arska oli koko päivän tykittänyt sarjatulella. Maisto aloittaessa varjoisassa mittarissa oli kuumottavat 30 oC. Luonnollisesti halusi ottaa kaiken irti kesäpäivästä, järvimaisemasta ja bränikästä työmaaradiosta. Soittopeli tuli äskettäin ostettua Viron kesärundilla Pärnusta.

Tulista lämpöä leimuavaan helteeseen on hyvä valita juomaksi turvallinen veto: saksalaista vehnäolutta. Ei tarvi kovasti olutta pohtia vaan olla möllöttää ja nauttia tilanteesta.

Koska varman päälle halusi mennä myös musan puolesta, niin opeteltiin Makitan bluetooth-ominaisuudet. Sitä kykyä muutenkin tullaan jatkossa tarvitsemaan. Kännykän kautta youtuubista streamausta jonkun itselle miellyttäväksi tunnetun fiiliksennostattajan kanssa. Mentiin P!nkin playmixillä.

Seuraava paritus: Hefedunkkeli ja työmaaradio

Try lähtikin jo pyörimään.

On tullut tavaksi hiivavehnien kanssa katsoa pakkauksen tuoreustiedot myymälän hyllyssä ja ottaa se tuorein saksalainen. Ellei joku suomipanimo ole saanut hyllyyn uuden oman versionsa hefestä niin sitten se lähtee mukaan silkasta uteliaisuudesta. Tälläkin kertaa poikettiin perussäännöstä: hefe-dunkelia oli isossa marketissa tarjolla vain yhdeltä panimolta.

Suurimmaksi ja hienoimmaksi asiaksi uudessa alkoholilaissa on osoittautunut se, että just saksanhefejä saa ruokakaupoista. Pieni detalji lainsäädännön mahdollistamien juttujen seassa, mutta jättiläismäinen askel oluen ystävälle.

Laiturille kannettuna on Paulaner Hefe Weissbier Dunkel (5,3%). Sen merkintä 04/19 vaikutti melko hyvältä.

Radion käyttöönotossa ja laiturin nokassa operoidessa oli näin eka kerralla aika lailla teknistä säätöä bluutuuttien, paritusten, appien, soittolistojen ja kännyn kanssa. Esim. kun et hankkinut semi-randomina tarjottua youtube-premium-sovellusta, striimaus ei toiminutkaan taustalla ja lakkasi heti jos shiftasi sovelluksen tubesta kameraan.

Sähkö piti vielä tällä kertaa vetää jatkojohdolla kun ei ihan heti olekaan raaskinut sijoittaa Makitan akkuiskuporaan. Sillä tavalla on tarkoitus saada akku ja akkulaturi myös radiokäyttöön. Saksalaisissa nettikaupoissa muuten näiden kalujen hinnat on paljon halvemmat kuin vaikka Virossakaan, esim. kahdella akulla varustetun tehokkaimman DHP481RTJ 18V -mallin hinnassa on yli satasen etu Suomeen nähden. Harmi vaan ettei niistä yksikään toimita Suomeen. Sen verran monta saksamyyjää tuli tsekattua, että epäilenpä tuon olevan päämiehen vaatimus.

Tehokkaimpien eri mallien välillä on muikeat hintaerot Suomessakin vaikka spekseissä ei välttämättä ole merkittävän oloista eroa. Jos ei ole pakko saada sitä tehokkainta ja kalleinta niin heti säästää luokkaa 150 euroo, kun vaikka katsoo kahden akun pakettia DHP484RTJ:lle. Mystisiä nuo mallikoodit, joten täytyy olla tarkkana ja jatkaa tutkimista. Nimittäin spekseissä voi olla tai olla olematta isompia eroja. Reunaehdoiksi päätin valita tarjolla olevan maksimiakkutehon sekä iskuominaisuuden porassa. Näillä sai jo hyvin rajattua mallimäärää.

Makita ei ole huokeimman pään merkki oikein miltään kulmalta, mutta uskotellaan itselle että hyvää ja halpaa ei saa samassa paketissa. Jos vaikka ostaisi pelkän akun, olisi hankittava laturikin erikseen. Värkit maksaisi yksittäin aika järkyttävästi, akut yli satasen kappale kun 18V 5Ah sarjaa on tullut katsottua. Fiksu bisnessmalli toki, akuthan ne saa kalunkäyttäjät takaisin kauppaan ennen pitkää. Myyvät pelkkiä koneiden runkoja myös, mutta se ei tässä casessa ole ratkaisu. Jossain vaiheessa akkuja vielä hankitaan, tavalla tai toisella.

Sober

So what, so now the lake rocks, pakko laittaa ääni ärsyttävän kovalle (kenties naapurien mielestä).

No mites tuo olut nyt sit? Ehkä se pääsi lämpenemään puuhatessa, vaikka tuli lasineen päivineen pakastimesta. Soijaa työntää pintaan. Tuttu ruskea rungonjötikkä ja hieno kestokukkavaahto.

Tästäkin jakelukanavasta tietty tarjoillaan mainoksia, nyt Viaplay, mutta nopeemmin ja hillitymmin kuin mainosrahoitteisissa radioissa. Tai ainakin miellyttävämmin siinäkin tapauksessa, että ei asappina ryysää skippaamaan mainosta. Iso ero.

U + Ur Hand

Ihan törkeen hienoo nököttää järven äärellä. Taidanpa ottaa näillä sijoilla toisenkin oluen vaikka ekasta on vielä 2/3 osaa jäljellä. Fiilinki kohottaa entisestään motia hankkia se akku radioon, jotta fyysiset siirtymät on jatkossa aiotun vaivattomat. Ehkä harkitsen youtube-appin upgreidausta taikka suosiolla vaihtelen musasourcea kerrasta toiseen. Koska voi. Tarjolla kuitenkin on kaiken maailman nettiradiot, monenlaiset soittolistat ja tavanomaiset radiokanavat.

Onnittelen itseäni radio-ostoksesta ja mietin päädynkö enemmänkin Makita-heimon jäseneksi. Aika ja laatu näyttää.

Who Knew

Näissä oloissa maistuu olut kuin olut. Todistaa taas sitäkin, että maun ei aina tarvi olla keskiössä vaikka huvittaisi oluella fiilistellä.

Paarma pois käsivarresta!

Oluesta nyt kuitenkin: Voisi olla raikkaampaa ja makuvivahteikkaampaa, niinkuin dunkelikin voi olla. Olen alkanut epäillä hefejen heikkenevän matkallaan Saksasta tänne. Oppisikohan joku kotimainen tai muu lähialueen panimo tekemään huippuhefeä sekä saamaan sille aikaan myös vakuuttavan maineen. Vaikkapa ison naapurin vaaleasta Baltika-vehnäsestä on oikein miellyttävä makumuistikuva, ja kotimaisista esimerkiksi nokialainen Keisari EloWehnä on ajoittain päätynyt kelpo kunnossa lasiin asti. Vaaleiden hefejen osalta yritystä kotimaassa tuntuu olevan, mutta millä saisi kriittisenkin kuluttajan vakuuttuneeksi että..

Mainosta pukkaa, nyt Helsinki Airport. Mukavan rauhallinen musa eikä ole jumputusmainos muutenkaan. Istuu ihan tosi hyvin musiikin kuuntelun lomaan rauhallisen äänimaiseman mainos.

Try alkaa uudelleen, skippaan ja starttaa F**kin Perfect

.. tuote on tasalaatuisesti kovaa huippua. Maineen kanssa baijerilaisilla tietty on vuosisataisen perinteen keula.

Vaikka teknisesti täydellinen lähialueen tuote olisikin vakiovalikoimassa, niin kauanko menee siinä että ympäröivä olutkulttuuri on laajassa mitassa kypsä lyömättömän maineen muodostumiseen. Etua olisi kotimaisilla tuottajilla, kun pitkät kuljetukset jää kuviosta pois. Saksalaisista tekijöistä on überylivoimainen mielikuva hefeissä, mutta totuuden nimissä niidenkin makumaailma heittelee yllättävän paljon. Ehkei ne lähes koskaan luokattomia ole, mutta eroja on ja sitäpä haluaisi mahdollisimman usein sen huipun lasiinsa. Syitä varmaan saa etsiä muualtakin kuin logistiikasta, mutta se nyt ainakin.

Huikeen näköinen ja viaton, vaan ei silti voi tälle dunkelille täysiä pointseja jakaa. Kuten sanottua, nyt menisi mikä vaan 🙂

(EDIT: Toisella kertaa sai nautittua saman dunkelin suoraan jääkaapista ja eron todellakin huomaa. Viilee on coolimpaa!)

Mainoksena pukkaa Skaala ikkunatehdas. Tämäkin on äänimaailmaltaan pehmeetä ja tyylikästä, ei mitään huutohokemaa. Nyt oikeesti mainonta toimii omalla kohdalla. Nimittäin ihan kiinnostaa mikä mainos on kyseessä ja se tulee huomioitua. Muutoinhan näitä ei koskaan halua sisäistää ja ainoa reaktio on odottaa, milloin voi skipata alkavan mainoksen. Nyt jo kaksi kokonaisuudessaan kuunneltua (ja mainostaja hyvällä fiiliksellä tiedostavasti huomioitua) mainosta takana peräperää.

Mitä on kuullut mainosmaailmasta niin jotkin toimijat ovat kohdentamassa kaiken eforttinsa just tubeen. Tietty kohderyhmä vaikuttaa mutta silti!

Just Like a Pill

Väännän musaa pienemmälle ja alkaa “yllättäen” kuulua linnunlaulua. Jätetään se tälle tasolle.

Don’t Let Me Get Me

Amppari pyrkii tuoppiin. Suojelen molempia.

Puolen tusinaa pikkulintua ohi- ja ympärilennoillaan.

Please Don’t Leave Me

Raise your glass

—NYT MUSA PAUSELLE JA TÄYDENNYSTÄ LASIIN—

Kolmas paritus: Hefeweisse ja työmaaradio

Kaiserdom Hefe-Weissbier (4,7%) merkinnällä 10/2019.

Olosuhteet, viiveet ja kaikki huomioon otettuna: toimii tällä kertaa kivemmin kuin dunkkeli. Ei yllätyksiä, hyvä, ei super.

Raise your glass! Se syöksee vaahdot taivaalle!

Oho, naapurin puolelta on lähtenyt väkeä soutuveneilemään. Varmaan lähtivät kuuntelemaan Pinkin luontokonserttia.

Stupid Girls

Aurinko vetää pilveen — what! Viilennystä. Käy sekin.

Funhouse

Family Portrait — one of the all time Pink favourites!

Jahas, biisi imaisi striimaavan kännyn akun tyhjiin. Oishan tuon kuunnellut loppuunkin asti, ei voi mtn. Over and out. Illemmalla surffataan niitä akkuvehkeitä.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top