Blogi

Olut menneisyydestä 2000-luvun Suomeen

Hirviöslide tiivistää oluen polun historian hämäristä Suomeen ja tälle vuosituhannelle tehokkaammin kuin yksikään pakkausalgoritmi. Onneksi sitä voi tutkailla juuri niin pitkään kuin mielenkiintoa riittää.Hyvin voisi oppivelvollisuuteen tämän verran historian opetusta lisätä.

Joitain juttuja voisi nostaa esiin:

– Ensimmäiset oluet lähi-idän kulttuureissa muutama tuhat vuotta ennen ajanlaskun alkua olivat…  kotioluita! Myös alkuaikojen oluet Suomessa ennen 1600-l prykäreitä olivat… kotioluita!

– Ennen kieltolakia panimoita oli Suomessa yli tuplasti enemmän kuin vielä nykyisinkään, vaikka Suomen EU:hun liittymisen jälkeen on ollut parikin pyrähdystä panimoiden määrässä. Ennen kieltolakia oluen kokonaistuotanto tosin oli enimmilläänkin vain murto-osa nykyisestä.

– Saksan puhtauslaista 1516 lähtien mainitaan oluen raaka-aineiksi yleensä vesi, ohra, humala ja nykyään myös hiiva. Näistä humala on vasta suhteellisen myöhään 1000-luvulla tullut mukaan merkittävään rooliin.

– Pohjahiivat tulivat peliin mukaan vasta 1800-luvun jälkipuoliskolla auttaen oluen laatuun liittyvissä haasteissa ja mahdollistaen lager-oluiden myöhemmän dominoinnin.

– Oluen suosio Suomessa on ollut jaksottaista. Nousuvaiheet:

  1. Milloin ikinä sahtia on aluksi tehtykään, arviolta viimeistään 1000 jaa.
  2. 1500-luvun Ruotsi-Suomessa kunnes viinanpoltto vähensi suosiota.
  3. Panimotoiminnan vilkastuessa 1800-luvulla kunnes kieltolaki 1919
  4. Kieltolain jälkeen 1932
  5. Keskioluen vapautuessa 1969
  6. I uuden ajan pienpanimoaallon mukana 1990-luvun alkupuolelta
  7. II uuden ajan pienpanimoaallon mukana 2005 alkaen ja siitä kiihtyen

– Jos kellä on luotettavaa referenssiä siitä milloin sahdin teko Suomessa olisi tarkemmin ottaen alkanut, kertokaa ihmeessä. Sikäli kun olutguru Jacksonin luonnehdinta sahdista muinaisoluiden ja nykyoluen väliltä puuttuvana linkkinä pitää paikkansa, sahtia olisi Suomessa tehty jo joskus välillä 4000 eaa. – 1000 jaa.

13.6.2015 / JaniVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top