Blogi

Olut- ja panimomuseot maailmankartalla

Globaali näkymä

Kartta lataantuu, odota...

Belgia

Kartta lataantuu, odota...

Baijeri

Kartta lataantuu, odota...

Kartoista

Globaali karttaesitys antaa hyvin kuvaa siitä mistä päin nykymaailmaa löytyy eniten oluthistoriaa ja -kulttuuria. Se toimii porttina olutperinteen ja olutmatkasuunnittelun maailmaan. Toivotaan, että nämä kartat helpottavat suunnitelmien tekoa tai auttavat huomaamaan mielenkiintoisia kohteita vaikka matkalla jo ollessa.

Olutaiheiset museot sijoittuvat enimmäkseen manner-Eurooppaan. Aivan erityisesti ne keskittyvät Belgian ja eteläisen Saksan ympäristöön. Yhdysvalloissa on 2000-luvulla alkanut tulla lisää kohteita ja muillakin mantereilla jotain löytyy. Eri kielillä puhutaan usein museopanimoista tai panimomuseoista, toki myös olutmuseoista. Suomen kielisistä käytännöistä ei kilpailua saa aikaan, koska tiettävästi ainoa olueen suoraan liittyvä museokohde on Olvin panimomuseo Iisalmessa.

Monet museot sijaitsevat perinteikkäiden panimoiden yhteydessä. Noista panimoista osa on jo lopettanut panimotoimintansa. Museoissa yleensä esitellään oluen valmistuksen vaiheet, menetelmiä, historiaa, valmistusvälineitä ja muuta olutrekvisiittaa. Joukkoon mahtuu museoita, jotka keskittyvät myös muutoin olueen liittyviin aiheisiin, esimerkiksi humalaan, oluen mainontaan, pulloihin, tölkkeihin tai olutlaseihin. Usein vierailijalle tarjoutuu tilaisuus maistaa olutta museokierroksen yhteydessä.

Toimivan panimon panimokierros ei yksin täytä kriteeriä panimomuseosta, vaikka joukkoon on saattanut livahtaa joku ”pelkkä” panimokin. Selvien tapausten lisäksi listalle on valikoitunut sellaisia kohteita, joiden listaamiselle on ollut jonkinlaisia perusteita niiden kuvauksissa esimerkiksi matkailukohteista kertovissa artikkeleissa. Esimerkiksi panimon yhteydessä toimiva vierailijakeskus on voinut riittää pääsyyn listalle ja joissakin muissakin tapauksissa saattaa panimon tai panimoravintolan yhteydessä löytyä muuta asiaan liittyvää rekvisiittaa ilman, että kohde olisi lanseerannut itsensä varsinaisesti museona. Outo havainto listaa kootessa oli se, että maailmassa on useitakin ravintoloita, jotka pelkästään kutsuvat itseään olutmuseoksi. Tippuivat tältä listalta pois tavattaessa.

Museokäyntejä suunnitellessaan on luonnollisesti syytä aina tarkistaa jokaisesta kohteesta erikseen sen tarkat aukioloajat, sijainti ja kulkuyhteydet.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top