Blogi

Nøgne Ø:n Vic Secret IPA ja Brewniversen Supermassive Star DIPA – IPAton tammikuu olisikin ollut hassu idea

Nøgne Ø Vic Secret IPA:lla (7,5%, ibu 100) on hieman samea, vaaleanruskea väri. Vaahto on kohtalainen, mallikas ja hiukan pitsiä jättävä. Tuoksu on reipas, raikas, hedelmäinen, vahvantukeva tumma ja jylhä. Voi sanoa tuoksuisaksi, lämmetessään edelleen voimistuen. 

Makua dominoi humala, joka oluen nimen mukaan on australialainen Vic Secret. Se on 2000-luvulla jalostettu lajike, jonka ensimmäinen kaupallinen sato korjattiin 2013. Speksin mukaan tälle ominaiset alfahapot vaihtelevat 14% ja 17% välillä. Varsin katkeroista siis. Suutuntuma on keskitäyteläinen. Makukin pihkamainen ja raikas hedelmäinen. Miellyttävä, kuiva. Katkeroa reilusti, vaikka ehkä silti vähemmän kuin 100 ibun speksi antaa odottaa. Sitkeä jälkimaku. Lämmetessään pyöristyvä pehmenevä olemus. Silti silloinkin mainion luonteikas. Sai kehuja myös kanssamaistajalta, jolle ei IPAt varsinaisesti tuttuja oluita olleet. Tuli tosin luonnehdituksi pistäväksi. Todella pätevä perusvarma IPA. Taattua Nøgne Ø laatua. Näyttääpä myös voittaneen 2015 Euroopan parhaan IPAn tittelin Paragraph Publishing Ltd:n organisoimissa World Drinks Awards -kisailuissa.

Maistellessa syntyi katkeroassosiaatio Supermassive Stariksi nimettyyn dipaamme, jossa katkerot on tuotettu Magnumilla. Magnumissa ja Vic Secretissä molemmissa alfahapot on samalla hehtaarilla, joskin toki katkerohumalan määrällä on oma iso merkityksensä tiettyyn rajaan asti. DIPAakin kehtaa pitää kelpo oluena, se on 8,7%:na hieman Vic Secretiä vahvempi, koostumukseltaan tiheämpi ja suuntäytteisempi. Magnumin ohella on käytetty kolmea muuta humalaa, mukaanlukien reippaat sitruksiset jenkkikuivahumaloinnit.

Dipassa (kuvat alla) on tiheä ruskehtava kestävä pienikuplainen kermamainen vaahto, olut syvän ruskea valaistuksestakin riippuen. Kylmänä tuoksu on stydin pihkainentervamainen, maku humalan saattelemana pehmyenrankka. Humaloinnin spesiaalikarakteeri flavorissa, ei niinkään katkerossa (ibu 59), täyteläistä suutuntumaa. Lämmenneenä hyvinkin samankaltainen kuin viileämpänä, kuitenkin jälkimakuun jää pitempään humalaflavorin kihelmöintiä. Sikäli samaa piirrettä kuin Vic Secretissä.

Brewniverse Supermassive Star DIPA Brewniverse Supermassive Star DIPA

4 - Supermassive star - Dipa

Molemmat oluet on loistavasti omaan suuhun kolahtavia ja voimakasluonteisia. Paljon ihaillaan tasapainoisia oluita, mutta kyllä niissä sopii olla luonnetta ja kulmaa. 

IPAton tammikuu olisi yhtä kummallinen idea kuin DIPAton tammikuu. 

31.1.2016 / Jani

 

 

 

IMG_5117

IMG_5119

Oikeassa palstassa kaikki kuvat Vic Secretiä.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top