Blogi

Neljän vuoden ikäinen belgitripel-kotiolut: Ikääntymistestin osa 3

Näkö

Korkatessa lempeä vaahtotulppa tunkeutuu rauhallisesti ulos. Ei kuitenkaan mene olutta yli, kun kaataa vaahtokärjen lasiin. Sen ehtii helposti tekemään. Itse asiassa, samankaltaista käytöstä oli jo vuosi sitten eikä se siitä ole sen huonommaksi mennyt. Lasiin kaadettaessa tuo ei enää juuri vaahtoa, vaikka pieni vaahtokuori jääkin. Tämä 9-prosenttinen on ollut säilytettynä jääkaapissa.

Värinä syvä ruskea on ennallaan, ellei sitten vähän samentunut sillain pöllyisesti. Suhteellisen sitkeät oli hiivat tyhjennetyn pullon seinämässä. Kuuma vesi riitti irrottamaan.

Alta näkyy hämärämpikin ilmiö: pullon suulle jää kaadon jälkeen vaahtokansi, sitten pelkkää ilmaa, kunnes taas nestettä pullon puolivälistä alaspäin.

Brewniverse belgian tripel

Tuoksu

Raju on muutos tuoreeseen. Sherrytoffeeta puskee vahvasti ilmoille. Viljainenkin, makeutta tuoksussa, palanutta tummaa sokeria.

Maku

On se jännä. Ei tämä pilalla ole vieläkään, ei ollenkaan, eikä edes etikoitumaan päin. Tiivistäiskö nyt viileänä ollessaan vaikka näin: vetisen oloista sherryä reilusti makean toffeisena. Alkoholisuutta erottuu. Tuoksun kuvaus siirtyy makuunkin.

Suutuntumassa ehkä hiukan tiivistymistä, mutta tyyliin nähden ohuen sävyinen. Hiukan on menettänyt hiilihappotasoaan aiemmasta.

Tuoreen oluen mausteiset vivahteet eivät enää työnny mieleen. Sen sijaan vuotta aiemmin roolin ottanut sherry lienee tullut jäädäkseen, joskin sen presenssi noudattaa samaa kaavaa kuin vuosi sitten: Korkkauksen jälkeen viileänä sitä oli, lasissa lämmetessä se poistui vaivihkaa. Ehkä tuo jatkossa viihtyy estradilla pitempään.

Varsikin lasissa lämmettyään muistuttaa aiempaa barley wineä muuntuen jollain tapaa ohuenlaimeammaksi versioksi siitä. Siinäpä se suurin muutos viimeisen vuoden aikana. Tarkemmin katsoen molemmissa oluissa on monia samoja elementtejä: runsaasti perusmallasta, erilaisia karamaltaita sekä lisättyjä sokereita.

Joihinkin vertaisoluisiinsa rinnastaen erityisen kompleksinen tai hedelmäinen profiili ei tässä oluessa ole koskaan ollut. Hyvin juomakelpoista on edelleen, kuten on ollut läpi ikääntymiskaarensa. Muuntumista on tapahtunut, mutta en lähtisi sanomaan onko joku hetki tähän asti ollut parempi kuin toinenkaan.

Edeltävät havainnot samasta oluesta

Brewniverse belgian tripel

Kuvassa tripel ja koristetupakka. Paheellisen puutarhurin suosikit.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top