Blogi

Neipojen salaisuudet: Markettivalikoimien parhaimmisto kesällä 2022

Markettien kokonaistarjonnassa alkaa löytyä NEIPA-tyylisiä oluita jopa valikoimaksi asti. Blogautuksessa läpivalaistaan tätä valikoimaa ostopäätöksiä helpottamaan. Pääsee sitten sujuvasti nappaamaan kesäneipat ruokaostosten lomassa eikä muutenkaan mene haahuiluksi hyllyjen notkumista tihrustaessa. Joku vei tietysti kärkipystin testissä, mutta kuka ja mikä? 

Sisällys

 

Markettineipat testiin

Testissä haetaan kesäiseen vuodenaikaan sopivien oluiden helppoa markettisaatavuutta mahdollisimman osuvalla neipaisuudella. Otokseen päätyi Prismojen, S-Marketien, Lidlien, K-Marketien, K-Supermarketien ja K-Citymarketien ostoksilla silmiin tarttuneita samean tyylilajin edustajia. Näytteet ostettiin yhteensä 23 marketista ja vahvemmat vertailuryhmän tuotteet seitsemästä muusta paikasta maalis-kesäkuussa ja varsin usein fillarilenkkien yhteydessä.

Valloittavaa aromaattisuutta, flavorhumalointia, sameaa täyteläistä mehuisuutta ja hyvää juotavuutta lähdetään hakemaan. NEPAksi tai erilaisiksi hazyiksi ristityt tuotteet on tässä laskettu neipatyylisiksi myös. Lähityyleistä lisäksi jokunen valmistajan pale aleksi, DDH IPAksi, fruit IPAksi tai vastaavaksi luokittama tuote on päätynyt joukkoon.

Kuten oluen arvioinnissa tapana on, otetaan maun oheen muitakin aisteja mukaan. Objektiivisuuden tavoittelu kuuluu arvioinnin ihanteisiin, mutta myös brändimielikuva on mukana vaikuttamassa ja näin saa olla. Tosielämän livetilanteissa se väistämättä kuuluu kuvioon. Arviot luonnollisesti ovat henkilökohtaisiin tuntemuksiin perustuvia. Ne on suhteutettu markettimyynnin rajoituksiin, omiin makumieltymyksiin, neipa-tyyliodotuksiin ja myös näytteiden keskinäiseen mieltymysjärjestykseen. Olutarviointien takana olevia periaatteita on laajemmin kuvattu vanhemmassa postauksessa.

Neipa oluttyylinä

Olut on raikkaan hedelmäinen, mehuisa ja samea IPA-tyylistä jalostunut muunnos. Nimensä mukaisesti NEIPA-tyyli (New England India Pale Ale) on syntynyt Yhdysvalloissa. Vermont IPAksikin sitä välillä kutsutaan.

Odotukset testailun puitteissa tukeutuvat BJCP:n oluttyylikuvaukseen: ”An American IPA with intense fruit flavors and aromas, a soft body, and smooth mouthfeel, and often opaque with substantial haze. Less perceived bitterness than traditional IPAs but always massively hop forward. This emphasis on late hopping, especially dry hopping, with hops with tropical fruit qualities lends the specific ‘juicy’ character for which this style is known.” Speksi tälle 2010-luvun puolivälin paikkeilla hahmottuneelle ja edelleen kehittyvälle tyylille löytyy myös pidemmästi kuvailtuna.

Huomionarvoisesti maltaisuus on melko neutraalissa roolissa ja esimerkiksi karamellisia makuja pidetään virheenä. Viitatuista määritelmistä poiketen runsastakaan sameutta ei nyt ole pidetty miinuksena vaan enemminkin mehuisuuden kuvailuun sopivana osana. Postauksen terminologiassa aromaattisuudella viitataan nimenomaan tuoksuun ja flavorilla humaloinnin tuottamiin muihin makuihin kuin katkeroon.

Arviointiasteikko

5 Poikkeuksellisen hyvä ja inspiroiva markettineipaksi

4 Markettineipana hyvä, mielenkiintoinen, tarttuu mieluusti ostoskoriin

3 Markettineipana keskiverto

2 Oluena juomakelpo, mutta ei niin osu omaan makuhermoon tai tyylinmukaisuus neipana jättää toivomisen varaa

1 Oluena vaatimaton

Jokainen olut tuli arvioiduksi koko skaalaa 1-5 käyttäen ja huomiot kirjaten. Koska testin tarkoitus oli löytää erityisen miellyttäviä neipoja, alle 4,00 arvosanan saaneille oluille pistemäärä ja tekstiarviot jätettiin pois näkyvistä. Tosin joidenkin oluiden kohdalla erityishuomioita on nostettu esiin. 

Tulosten TOP 5 nostot

Parhaat pisteet, markettisarja:

1. Moersleutel Crank The Juice Hazy IPA 5,5%, 4,60 pistettä

2. Blacks Brewery Ace of Haze 4,2%, 4,50 pistettä

2. Fat Lizard Atlantic Lobster NEIPA 5,2%, 4,50 pistettä

2. Mallassepät Humala Series HBC Experimental 586 Hazy IPA 5,5%, 4,50 pistettä

2. Orava Brewing Last Salmon Man 4,9%, 4,50 pistettä

2. Salama Brewing Born Sparky New Espoo Pale Ale 5,5%, 4,50 pistettä

2. Sori Brewing Ensemble Thirteen NEIPA 5,5%, 4,50 pistettä

 

Parhaat pisteet, vertailuryhmä:

1. Salama Brewing Electrocution Double NEIPA 8,0%, 4,75 pistettä

2. To Øl Garden of Eden Fruit India Pale Ale 6,4%, 4,70 pistettä

3. CoolHead Whoopsie Daisies NE Pale Ale 5,0%, 4,50 pistettä

3. Etko Hot in the Shade NEIPA 6,5%, 4,50 pistettä

3. Olarin Panimo Stop the Buff NEDIPA 8,0%, 4,50 pistettä

 

Paras laatu/litrahinta -suhde, markettisarja:

1. To Øl Quaffzilla Hazy Session IPA 4,7%, 59 pistettä

2. BrewDog Hazy Jane 5,0%, 52 pistettä 

2. RPS Brewing Pint of NEIPA Please 5,5%, 52 pistettä

4. Sori Brewing Ensemble Thirteen NEIPA 5,5%, 50 pistettä

5. Fat Lizard Atlantic Lobster NEIPA 5,2%, 46 pistettä 

5. Sori Brewing Vermont Hustler 5,5%, 46 pistettä

 

Paras laatu/litrahinta -suhde, vertailuryhmä:

1. A. Le Coq NEIPA 5,0%, 89 pistettä

2. Tanker No Niin DDH IPA 6,4%, 62 pistettä 

3. To Øl Whirl Domination India Pale Ale 6,2%, 42 pistettä

4. To Øl Garden of Eden Fruit India Pale Ale 6,4%, 39 pistettä

5. Salama Brewing Electrocution Double NEIPA 8,0%, 31 pistettä

 

Pistevoitto markettisarjassa meni Hollantiin, mutta suomalaismenestys oli silti mainio. Vertailuryhmän osalta sarjan pistevoittokin jäi Suomeen.

Laatu/litrahinta -listauksen osalta markettisarjan voittaja löytyi Tanskasta. Vastaavasti vertailuryhmässä sijat 1-2 eivät ole edustavia Suomen markkinaa ajatellen, koska nuo oluet oli ostettu Tallinnasta. Ne on kuitenkin jätetty näkyviin konkretisoimaan halvan hinnan kautta heijastuvaa eroa naapurimaiden välillä. Ykkössijalle päässyt A. Le Coq NEIPA (1,60€, 0,5L) oli koko kartoituksen halvin annos alkoholittomat oluet mukaan luettuna.

Tulokset pitkän kaavan mukaan

Seuraavassa oluet on listattu ensi sijassa pistejärjestyksessä. Tasapisteet saaneet on listattu aakkosjärjestyksessä. Raportointiformaatti: panimo, oluen nimi, alkoholiprosentti, annoshinta, pakkauskoko, litrahinta, parasta ennen (BB), ostopaikka: pisteytys, sekä sanailu päällimmäisistä ajatuksista.

Ellei muuta ole mainittu, näiden sumukaljojen ja hassuipojen pakkaus- ja litrahinnat on ilmoitettu pantteineen, sikäli kun pakkaus on palautusjärjestelmän piirissä.

Markettioluet

4,00 pistettä tai enemmän

1. Moersleutel Crank The Juice Hazy IPA 5,5%, 5,60€, 0,44 L, 12,73€/L, BB 28.12.2022, K-Supermarket: 4,60

Syvää trooppisen hedelmänektarin tuoksua, suutuntuma on erityisen samettinen ja runsas, ei katkeroa räyhäilemässä, tasapainoisen yltäkylläisen flavoroitu. Visuaalisuuskin on  oletetunlainen. Kokonaisuudessa pienenä kauneusvirheenä on havaittavissa jokunen silminnähden kookas hiivahiutale, mikä ei riitä viemään koko porukan kärkipisteitä tältä olutmehulta. Tölkitetty 28.12.2021, joten juotu reilu 5kk ikäisenä.

2. Blacks Brewery Ace of Haze 4,2%, 4,29€, 0,33L, 13,00€/L, BB 14.4.2022, K-Citymarket: 4,50

Parasta ennen -päiväys oli mennyt ohi jo 5 pv ennen purkin avaamista, vaan se ei haitannut nyt lainkaan! Prosentteja on miellyttävästi vain 4,2%, mitä sitäkään ei huomaa maussa yhtään negatavalla. Runsas suutuntuma, samea kuten pitääkin, tuoksukas ja kivan flavorinen humalointi. Oikein positiivinen ylläri! Onhan tämä itse asiassa whirlpoolattu sekä kaksinkertaisesti kuivahumaloitu ja näemmä jossain karkeloissa palkittukin. Humaloinnissa on mukana Idaho 7, Citra, Simcoe ja Mosaic Cryo.

 

2. Fat Lizard Atlantic Lobster NEIPA 5,2%, 4,29€, 0,44L, 9,75€/L, BB 15.11.2022, Prisma: 4,50

Erityisen smoothi kermavaahto ja muutenkin nätti, kuten kaikki neipamaiset neipat. Testijoukossa tämän erottaa erityisen trooppishedelmäinen tuoksu ja maku, jotka ovat tuntuvasti synkassakin keskenään. Tölkityspäivä oli ollut 15.3.2022, olut nautittiin vappujuomana noin 1,5kk ikäisenä.

2. Mallassepät Humala Series HBC Experimental 586 Hazy IPA 5,5%, – €, 0,33L, – €/L, BB 13.8.2022, K-Citymarket: 4,50

Erityisen tiivis kermaisen näköinen vaahto, myös erityisen voimakas ja erityisen kestävä mangoananaksinen tuoksu muillakin raikkailla ei-greippisillä hedelmillä lomilteltuna. Hurmaavalla tavalla maun flavorit jatkuvat tuoksuisuudesta. Suutuntuma on ok, mutta voisi olla runsaampirunkoisenkin mehuisa. Pullotettu 13.12.2021, eli oli yli 6kk ikäistä nautittaessa. Jää miettimään millaista tämä olisikaan ollut aivan tuoreena.

2. Orava Brewing Last Salmon Man 4,9%, 4,25€, 0,33L, 12,88€/L, BB 25.3.2023, K-Supermarket: 4,50

Oijoi! Isolla iillä intensiivinen tuoksu, kuin hedelmämehua haistelisi. Hieno ylläri monipuolisesti, maun flavorointikin huomioiden. Hiilihapot kihisee kielellä poikkeuksellisen reilusti, mutta siinähän kihisee. Tasokas!

2. Salama Brewing Born Sparky New Espoo Pale Ale 5,5%, 5,99€, 0,44L, 13,61€/L, BB 10.10.2022, K-Citymarket: 4,50

Esimerkillistä tekemistä markettiliigassa. Tölkitetty 10.3.2022.

2. Sori Brewing Ensemble Thirteen NEIPA 5,5%, 3,99€, 0,44L, 9,07€/L, BB 11.5.2022, K-Citymarket: 4,50

Nautittaessa oli jo kovin lähellä BB-päiväänsä, mutta siitä huolimatta hyvin miellyttävä ja varsinkin tuoksupuolella jännä alun ananaskaraktääri sai nenän messingille. Trooppiset flavorit kutittelevat suun pintoja kauniisti. Juicyisyyttä voisi vielä ruuvata isommaksi, mutta testijoukon kermaa on.

8. Stigbergets Just As Amazing Haze 3,5%, 6,45€, 0,44L, 14,66€/L, BB 1.12.2022, K-Citymarket: 4,45

Tämä on kunnon olutmehuisaa. Mitä tämä olisikaan vahvempana versionaan. Lähellä täydellistä näköä, tuoksupurkaus heti kaadon jälkeen oli valloittava toki siitä laimentuen. Löytyy hienonhieno pehmyt elegantti flavori ja samettista suutuntumaa. Runko voisi olla tukevampi kuitenkin ja kaukana jälkimaussa kielen päälle ryömii jotain vähemmänkin hedelmäistä flavoria. Hieno olut ja 3,5%:na häikäisevä.

Takaumana voi palautella, että isovelivahvuinen Amazing Haze oli jo puoli vuosikymmentä sitten ensi sijassa hajunnan ja vähän myös tajunnanräjäyttävä aromaattisiin oluisiin. Sweet memory line just there!

9. Stu Mostów Fartom Bink DDH NEPA 4,9%, 5,99€, 0,44L, 13,61€/L, BB 5.10.2022, K-Citymarket: 4,40

On hyvä, kaunis, raikas aromaattinen ja voimallisesti flavoroitu, korkea juotavuus, tekstuuri voisi olla mehuisampikin. Tölkitetty 5.4.2022.

10. Mallassepät Naantalin Eeppinen IPA 5,0%, 4,49€, 0,33L, 13,61€/L, BB 20.8.2022, K-Citymarket: 4,35

Hyvinkin runsasta mehusameutta, mihin kovin moni testin alkupään näyte ei ollut yltänyt. Upea tuoksu, valloittavan pehmeänrunsas suutuntuma, mainio flavorointi sallii myös hitusen katkeroa sekaansa. Tosin ilman sitä tämä olisi vetänyt pisteissä pohjat kaikista siihen asti maistetuista. Ollaan jo lähellä toiveunien kesäneipaa. Neipaksi tätä on etiketissä myös suoraan kutsuttu ja hauskastihan se oluen nimestäkin akronyymiksi taipuu. Pakkauspäivä 20.12.2021.

11. 3 Dice King in Yellow Session NEIPA 4,5%, 4,25€, 0,33L, 12,88€/L, BB 03/2023, K-Supermarket: 4,30

Oikein mainio neipa, hiuksenhienoja eroja lähimpiin verrokkeihinsa.

11. True Brew Joyride Juicy Pale Ale 5,2%, 5,45€, 0,33L, 16,52€/L, BB 10.11.2022, K-Citymarket: 4,30

Testin alkuvaiheiden hapuilujen jälkeen tätä nautittaessa oli päästy hyvälle markettitasolle. Markettitarjonnassa alkoi siinä vaiheessa erottua tasokkaammat importit ja myös kotimaiset, sekä sitten random-osasto. Käsillä oleva Münchenistä kotoisin oleva hazy on osa sitä tasokkaampaa joukkoa. Siinä porukassa se erottuu muista kivoista poikkeavan isosti hiilihapotettuna, kihelmöivyyttä pystyy tuntemaan.

13. RPS Brewing Pint of NEIPA Please 5,5%, 3,59€, 0,44L, 8,16€/L, BB 2.3.2023, Prisma: 4,25

Reipasta hedelmää ja humalaa rinta rinnan.

13. To Øl Quaffzilla Hazy Session IPA 4,7%, 3,19€, 0,44L, 7,25€/L, BB 3.3.2023, Prisma: 4,25

Olen saman juonut aiemminkin talven aikana ja vaikkei sekään heikko ollut, sen pisteet olisivat olleet selvästi alemmat kuin tämän yksilön.

15. Left Handed Giant Hazy Pale 4,5%, 8,95€, 0,44L, 20,34€/L, BB 5.5.2022, K-Citymarket: 4,20

Kauneimman luokan aromaattisuutta mitä näissä otoksissa on ollut. Visuaalisesti hyvä, sekundaarihavaintona hiivaroippeita kuitenkin. Suutuntuma voisi olla selvästikin tukevampi ja juicympi, jotenkin suoraviivainen greippinen ja hiilihapot alakantissa. Voi huomata, että olut on vain 4,5% vahvuinen ja siitä huolimatta huolimatta hieno veto.

Tölkitetty 5.11.2021. Huomaamatta oli ostettu jo parhaan päiväyksensä ohittaneena. Luultavasti olisin testin siihenastisilla kokemuksilla ylipäiväyksestä huolimatta sekä silkasta uteliaisuudesta tämän siltikin ostanut. Koska Left Handed Giant. Näyttää olevan koko testin isoin litrahinta markettioluita vahvemmatkin oluet mukaanluettuna.

16. Funky Fluid No Tyrants Hazy IPA 5,5%, 6,45€, 0,5L, 12,90€/L, BB 30.3.2023, K-Supermarket: 4,15

Tyylikästä sameaa tekemistä Puolasta, varsinkin suutuntuma on erinomainen. Huippupisteille ja omaan suuhun flavorointi olisi voinut olla vielä raikkaamman hedelmäinen.

17. Blacks Brewery Ace of Haze Battle of the Tropics 5,5%, 5,49€, 0,44L, 12,47€/L, BB 5.5.2022, K-Supermarket: 4,00

Oli pakko ottaa tämä Blacksin vahvempikin tuplakuivahumaloitu versio maisteluun sessioversion saatua niinkin fiiliksiin. Tällä on muita jämäkämpi vaahto ja muutenkin ihan kiva, mutta ei pärjää pikkuveljelleen.

17. Collective Arts Hazy State 4,1%, 3,85€, 0,355L, 10,85€/L, BB 30.6.2022, K-Citymarket: 4,00

Varsin vaalea, tasavertaisen maltainen ja flavor-humalainen, positiivisen selkeä ja suoraviivainen neipana.

17. Etko Pipe Dream Session NEIPA 4,0%, 4,29€, 0,33L, 13,00€/L, BB 12/2022, K-Citymarket: 4,00

Panimolla on vahvaa tekemistä sitruksen parissa. Nytkin ollaan miedomman pään bissellä liikkeellä hyvällä asenteella.

17. Fat Lizard Fog Fluid Hazy Pale Ale 5,0%, 4,49€, 0,44L, 10,20€/L, BB 7.10.2022, K-Citymarket: 4,00

Avatessa lehahti raikkaat sitrusaromit metrienkin päähän, efekti vaimentuen pienessä hetkessä. Näkö on kuosissa ja maku jatkuu kivasti tuoksun tunnelmasta. Tölkityspäivä 7.2.2022.

17. Olarin Panimo Play at 45 RPM 3,8%, 6,50€, 0,44L, 14,77€/L, BB 15.9.2022, Olarin panimokauppa: 4,00

Todistaa osaltaan, että melko alhaisenkin prosentin neipa ansaitsee tulla arvioiduksi täysiverisenä sellaisena. Esimerkillinen näkö, tuoksu ja flavorit kivan hedelmäisiä ja suuntumakin jees, vähempialkoholiseksi etenkin. Hyväksytään tämä markettivertailuun mukaan, koska se on listattu K-Citymarketien nettikaupassa hintaan 6,49€ ja jonkun maitokaupan hyllyssäkin tämä oli nähty.

17. Salama Brewing Equilibrium 002 NEPA 5,0%, 5,90€, 0,44L, 13,41€/L, BB 3.10.2022, K-Citymarket: 4,00

Mallikasta kamaa, on monen muun kanssa markettikategorian tyyriimmässä puolikkaassa ja samalla sen arvoista, koska laadukasta kotimaiselta pienpanimolta. Tölkityspäivä 3.3.2022.

 

Vähemmän kuin 4,00 pistettä

12 Acres Brewing The Far Side Hazy IPA 3,8%, 4,79€, 0,44L, 10,89€/L, BB 9.3.2023, K-Citymarket

Amager Sorcerer’s Lab Sidesplitter 5,0%, 7,65€, 0,44L, 17,39€/L, BB 09/2022, K-Supermarket

Beer Hunter’s Hedelmäsalaattipäivät IPA 4,5%, 4,05€, 0,44L, 9,20€/L, BB 16.11.2022, K-Citymarket

Beer Hunter’s Mufloni Beer Ite NEIPA 5%, 3,95€, 0,44L, 8,98€/L, BB 15.9.2022, K-Supermarket

Beer Hunter’s Mufloni Utopiapa NEIPA 2,8%, 3,39€, 0,44L, 7,70€/L, BB 10/2022, K-Citymarket

BrewDog Hazy Jane 5,0%, 3,19€, 0,44L, 7,25€/L, BB 20.12.2022, Prisma

Craft-pioneerilta neipaklassikon paikkaa hakeva olut. Se on vakiinnuttanut paikkansa tulevien ja menevien BrewDogin oluiden joukossa niinkin, että alkuperäinen 7,2% versio on saanut rinnalleen jo mainittujen lisäksi 0,5% ja 9,5% versiot. Hazy Jane on Briteissä nopeiten myyntiä kasvattava craft-olut. Se on aikamoinen saavutus ja samalla auraa tietä kaltaisensa yleistymiselle kohti mainstreambisseyttä.

BrewDog Hazy Jane Guava 5,0%, 4,69€, 0,44L, 10,66€/L, BB 30.3.2023, K-Citymarket

Koko otoksen kenties voimallisin hedelmätuoksu ja merkillepantavan kestävä ajallisesti. Melkein överi siten, että esanssisuus kävi heti mielessä. Spontaanin alkuvaikutelman jälkeen purkin kyljessä huomasi vihjailevan raaka-aineen ”natural flavourings”.

Maku on synkassa tuoksun kanssa eli on huomattavan hedelmäsuuntautunut, mutta samalla korostuneen vivahdeköyhä. On aika hämmentävää kun lasista puskeva tuoksu ei poistu lukuisten minuuttienkaan jälkeen. Toimii aivan erilailla kuin luomummat aromirikkaat neipat.

CoolHead Eldorado Eldorado Eldorado 5,5%, 3,49€, 0,33L, 10,58€/L, BB 5.8.2022, K-Citymarket

CoolHead Haziness 5,5%, 4,60€, 0,33L, 13,94€/L, BB 12.7.2022, K-Supermarket

CoolHead Juiciness 5,5%, 5,39€, 0,33L, 16,33€/L, BB 19.7.2022, K-Citymarket

CoolHead Wet Puller Vermont Pale Ale 4,2%, 3,50€, 0,33L, 10,61€/L, BB 28.2.2023, CoolHead panimomyymälä

Ostopaikasta huolimatta kelpasi mukaan markettioluena, koska oli nähty myynnissä Tammiston K-Citymarketissa hintaan 4,29€ purkki.

Donut Brewing Mind Your Manners DDH NEPA 5,5%, 3,59€, 0,33L, 10,88€/L, BB 31.7.2022, K-Citymarket

Etko Mix and Match Vol. 4 5,5%, 4,49€, 0,33L, 13,61€/L, BB 19.10.2022, K-Supermarket

Etko Running with Crayons Session NEIPA 5%, 4,79€, 0,33L, 14,52 €/L, BB 02/2023, K-Supermarket

Etko The Way of the Dodo 4,0%, 4,59€, 0,33L, 13,91€/L, BB 03/2023, K-Supermarket

Fat Lizard Haze Oddity Life On Mars IPA 5,0%, 4,49€, 0,44L, 10,20€/L, BB 27.12.2022, K-Supermarket

Lasiin kylmästi kaadettaessa ei ollenkaan samea, mutta muutama minuutti kaadon jälkeen runko on aivan samentunut. Tuoksu on hyvin kirkkaasti runsas trooppinen, mangoa, aprikoosia ja muuta hedelmäkoktailia. Äärevyys aromissa toki vaimenee ajan suhteen. Hyvin korkea juotavuus yhdistettynä raikkaaseen hedelmään. Kuulostaa hyvältä, muttei ihan ole sitä mitä neipassa nyt haetaan. Luonteikkuus oluessa kutsuu pieneen rosoisuutenkin. Tämä menee kliinisemmän puolelle olematta millään tavalla viallinen. Jos korkea juotavuus voi kääntyä itseään vastaan, tälle käy niin.

Firestone Walker Fly Jack IPA 4,0%, 4,99€, 0,355L, 14,06€/L, BB -, K-Citymarket

Nimekkään panimon tuote, jossa on isolla epätavallinen merkintä kyljessä ”96cal”. Se ei lupaa makuun suuria. Tuoksu on vähäeleinen ja siinä saven-muovin-vahan vivahdetta. Ohkaisenkepeää, maku jatkuu tuoksun polulla. Johonkin spesiaalitarkoitukseen tämä varmaan on jees, mutta tämäkään ei ole sellaista mitä tässä neipascreenauksessa tavoitellaan.

Hämmentyneen olon täydentää BB-merkintä jota ei löydä, sekä toisaalta merkintä ”canned 12/22/20”. Eurooppalaisittain lukien tämä on kai pakattu 22.12.2020 ja se on hämmentävää sekin, koska tuo ajankohta oli liki 1v 5kk sitten. Pitkä tölkkiaika voisi osaltaan selittää pölyisää muovisuutta, tai ehkä tämä on terveyskärjellä funtsittua tuotekehittelyä. Energisisältöjä alkaa muutenkin hiljalleen valua bisselabeleihin. Tämä ei ollut ainoa testijoukossa.

Frontaal Brouwerij When The Rubber Meets The Road 5,0%, 5,49€, 0,33L, 16,64€/L, BB 4.3.2023, K-Citymarket

Full Taste #021 Tropical Fog Hazy IPA 5,2%, 3,99€, 12,09€/L, 0,33L, BB 09/2022, K-Supermarket

Full Taste #022 Smooth Dynamite TDH NEIPA 5,2%, 3,99€, 0,33L, 12,09€/L, BB -, K-Supermarket

Full Taste #023 Hoppy Fairytale Hazy IPA 5,2%, 4,69€, 0,33L, 14,21€/L, BB 11/2022, K-Citymarket

Funky Fluid Everyday Hazy APA 4,6%, 5,65€, 0,5L, 11,30€/L, BB 20.1.2023, K-Supermarket

Onpahan tiukkaa sumugreippiä, terältään melkein kuin tuorepuristettua greippimehua. Tämä individualisti tosiaan eroaa muusta joukosta, varsinkin maltaisuus jää kokonaan sitrusterävyyden jalkoihin. Erilainen, äärevän greippisitruksinen kaikin puolin. Ei ihan tyylinmukainen neipana, mutta uskalias ja hirmukiva.

Funky Fluid It Was a Pleasure to Burn Hazy IPA 5%, 6,49€, 0,5L, 12,98€/L, BB 16.2.2023, K-Citymarket

Hartwall Lahden Erikois Hazy Pale 4,8%, 2,99€, 0,50L, 5,98€/L, BB 25.6.2022, Prisma

Hartwall Lahden Erikois NEIPA 0,5% 1,69€, 0,33L, 5,12€/L, BB 20.7.2022, K-Citymarket

Hartwall Lahden Erikois NEIPA 5,5%, 2,89€, 0,33L, 8,76€/L, BB 28.5.2022, K-Citymarket

Jopen Blurred Lines Juicy IPA 5,3%, 4,45€, 0,33L, 13,48€/L, BB 08/2023, K-Supermarket

Labelissa pienellä printillä tätä kuvaillaan neipaksikin. Lähes kaikkiin muihin verraten hillitympi vaahto, puhdas hedelmäinen maku ohuella läpinäkymättömällä rungolla. Kiva raikas IPA, hedelmäaromia ja -flavoria on hyvinkin isosti, silti kliinisempi kuin reilusti luonteikkaat neipat. Ihan vaan hedelmäisenä IPAna arvioituna pisteet olisivat olleet selvästi isommat.

Linden Brewery When The Magick Happens 3 A.M. NEPA 5,5%, 4,39€, 0,33L, 13,30€/L, BB 18.7.2022, K-Citymarket

Mad Hopper Hazy Bay New England Pale Ale 5,5%, 5,99€, 0,44L, 13,61€/L, BB (merkintä löytyi mutta ei saanut selvää), K-Citymarket

MagickRock Murk-Life Balance Hazy Pale Ale 5,0%, 0,33L, 3,69€, 11,18€/L, BB 23.2.2023, K-Supermarket

Mallaskoski Hazy IPA 5,5%, 3,69€, 0,50L, 7,38€/L, BB 21.10.2022, Prisma

Mallaskoski Summer Haze Hazy Hoppy Lager 5,2%, 3,89€, 0,5L, 7,78€/L, BB, 23.11.2022, K-Supermarket

Malmgård NEPA 5,5%, 3,55€, 0,5L, 7,10€/L, BB 7.9.2022, K-Citymarket

Mikkeller Heated Seats NEPA 4,9%, 4,29€, 0,33L, 13,00€/L, BB 20.12.2022, K-Citymarket

Mikkeller Weird Weather Non-Alc Hazy IPA 0,3%, 3,19€, 0,33L, 9,67€/L, BB 6.10.2022, K-Citymarket

Naïlo Waves NEIPA 5,5%, 6,50€, 0,44L, 14,78€/L, BB 10/2022, Helsingin Vanha Kauppahalli

New Belgium Voodoo Ranger Hazy IPA 5,3%, 3,24€, 0,33L, 9,82€/L, BB 11.9.2022, S-Market

Varsin mielenkintoista, että lähimarketista voi nykyään löytää nimekkään ent. craftpanimon ja nyk. bulkkicraftpanimon jenkkihazya. Panimohan myytiin parisen vuotta sitten monikansalliselle Kirin Holdings yritysryppäälle. Uunituore vastaava uutinen koskee Stone Brewingiä, joka on päätymässä Sapporo Holdingsin omistukseen. Myös Stonelta on yksi olut mukana testin markettivalikoimassa.

Tuoreus rapakon takaa roudatulle on tietty riski, joskin nyt tarkemmin tölkkiä katsoen voi sittenkin todeta tämä pannun Englannissa. Tölkin hintakaan ei päätä huimaa. Ison bändin siivillä liitämisessä on puolensa.

Runsas suutuntuma miellyttää, aivan juotava kepeä ale, joskaan latteanoloinen humalointi ole ei mitenkään hedelmäisyyttä korostava. Ehkä hyllyikä on tehnyt tehtävänsä.

Kokonaisuutena testissä sai huomata, että Amerikan nimekkäiltä panimoilta ei tässä kartoituksessa muutenkaan irronnut huippusuorituksia.

Olaf Brewing Olaf Hazy Pale Ale 5%, 3,35€, 0,44L, 7,61€/L, BB 31.12.2022, Lidl

Olaf Brewing Uuden-englannin Nahkamies 5,5%, 3,34€, 0,44L, 7,59€/L, BB 28.2.2023, Prisma

Olutmylly Mylläri NEIPA 5,0%, 4,59€, 0,44L, 10,43€/L, BB 09/2022, K-Supermarket

Olutpaja NEPA 12o 5%, 3,79€, 0,5L, 7,58€/L, BB 30.6.2022, K-Citymarket

Olvi NEIPA 5%, 3,45€, 0,5L, 6,90 €/L, BB 7.11.2022, K-Citymarket

Olvi Rye Mild NEIPA 2,5%, 2,09€, 0,5L, 4,18€/L, BB 25.10.2022, Prisma

Paloaseman Panimo Hämy Juice Pale Ale 5,0%, 6,20€, 0,44L, 14,09€/L, BB 31.13.2022, Olarin panimokauppa

Prosenttien puolesta voisi olla maitokauppakamaa. Muun muassa K-Citymarket Ruoholahden hyllyssä tätä olikin hintaan 5,49€ per tölkki. Kelpuutettu näin markettioluena mukaan, vaikka kyseinen ostos oli tehty Olarin panimolla.

Põhjala Kosmos NE IPA 5,5%, 3,45€, 0,33L, 10,45€/L, BB 25.8.2022, K-Citymarket

Hintavertailun vuoksi 16.4.2022: TallinkSiljan Megastarin myymälässä hinta oli 3,50€ ja Tallinna Rimi-marketissa 2,49€.

Purtse Kähkukas 4,7%, 3,95€, 0,33L, 11,97€/L, BB 5.7.2022, K-Supermarket

RPS Brewing Lizard NEIPA 5,5%, 3,69€, 0,44L, 8,39€/L, BB 4.10.2022, Prisma

RPS Brewing Option B Hazy Pale Ale 4,2 %, 3,49€, 0,44L, 7,93€/L, BB 18.11.2022, K-Citymarket

RPS Brewing Smooth Operator Micro NEIPA 2,7%, 2,89€, 0,44L, 6,57€/L, BB 21.9.2022, K-Citymarket

Saimaa Brewing Brewer’s Special Vermont NEIPA 5,5%, 3,45€, 0,5L, 6,90€/L, BB 2.11.2022, K-Citymarket

Sierra Nevada Hazy Little Thing 4,6%, 3,71€ , 0,355L, 10,45€/L, BB 13.5.2022, K-Citymarket

Sinebrychoff Karhu NEIPA 4,8%, 3,75€, 0,50L, 7,50€/L, BB 30.1.2023, K-Citymarket

Sonnisaari Nepula NEPA 5,5%, 5,79€, 0,33L, 17,55€/L, BB 3.1.2023, K-Citymarket 

Sori Brewing Vermont Hustler 5,5%, 3,59€, 0,44L, 8,16€/L, BB 24.2.2023, Prisma

Stadin Panimo New England IPA 5,5%, 3,85€, 0,33L, 11,67€/L, BB 1.9.2022, K-Citymarket

Stallhagen Paradis Tropical IPA 5,2%, 0,5L, 3,34€, 6,68€/L, BB 9.3.2023, K-Citymarket

Stone Neverending Haze IPA 4%, 3,99€, 0,355L, 11,24€/L, BB 4.3.2022, K-Citymarket

Thornbridge Impromptu Ladder Convention Hazy Pale Ale 4,0%, 4,99€, 0,44L, 11,34€/L, BB 25.7.2022, K-Citymarket

Tired Uncle Hazy Uncle Kveik Edition New England Pale Ale 5,5%, 5,09€, 0,33L, 15,42€/L, BB 23.7.2022, K-Supermarket

Tired Uncle Hazy Uncle New England Pale Ale 5,5%, 4,90€, 0,33L, 14,85€/L, BB 26.5.2022, Helsingin Vanha Kauppahalli

Tornion Panimo Hilla Hazy IPA 5,5%, 4,09€, 0,44L, 9,30€/L, BB 5.9.2022, K-Supermarket

To Øl House of Pale 5,5%, 3,29€, 0,44L, 7,48€/L, BB 12.1.2023, Prisma

Tuju Lepra Session NEIPA 4,9%, 5,99€, 0,44L, 13,61€/L, BB 8.9.2022, K-Citymarket

Monelta osin suht jees neipa, flavorointi on silti jotenkin lannistunut etenkin loppuliu’ussa. Tämä olut käy hyvästä esimerkistä siinä, että nautintatilanne ja ehkä oluterä ja sen hyllyikä voi isosti vaikuttaa yksittäiseen maistoon. Viime kesältä juuri tästä oluesta on aivan erityisen mieltäylentävät muistot kuuman aurinkoisen Saimaan rannalla nautittuna.

Tuju Samurai DDH Pale Ale 5,5%, 5,99€, 0,44L, 13,61€/L, BB 31.7.2022, K-Citymarket

United Gypsies Hangaround NEIPA 5,5%, 5,05€, 0,33L, 15,30€/L, BB 12/2022, K-Citymarket

Vallilan Panimo Usva New England IPA 5,5%, 4,79€, 0,33L, 14,52€/L, BB 06/2022, K-Market

 

Vertailuryhmä – Mustat hevoset markettivalikoiman tuolta puolen

4,00 pistettä tai enemmän

Vertailuryhmän – pääsääntöisesti markettioluita vahvemmat – tuotteet on enimmäkseen ostettu lähipanimoilta tai -alkoista. Mukana on myös kolme ulkomailta ostettua näytettä. Vertailuryhmään näytteet päätyivät jokseenkin satunnaisesti eivätkä ne pyri edustamaan vahvempien neipojen kokonaistarjontaa Suomessa tai laajemmin. Vertailuryhmän juomia on vähän hankala pisteyttää, koska ne pelaavat sarjatasoa ylempänä kuin markettijengi. Yritetään kuitenkin, jotta markettitarjonnan tasoa edes jotenkin saadaan heijasteltua muihin.

1. Salama Brewing Electrocution Double NEIPA 8,0%, 6,66€, 0,44L, 15,14€/L, BB 12.12.2022, Alko: 4,75

Näkö on just täydellinen juicylle. Vertailujoukossaan todella hienoa sitruksisuutta ja greippiä sekä tuoksussa että erityisesti flavoroinnissa. Herkku joka jättää sopivan sopivan intensiivisen greipin virumaan kielelle vielä nielaisun jälkeen. Varmaankin koko setin mainioin sitrusgreippipainottuneista ja siitähän neipassa paljon kysymys onkin. Ei näitä liikaa tämän tasoisia ja tyyppisiä ole joukkoon sattunut, vaikka laajemmin olutmaailmasta toki löytyy. Tämä on vaikuttava myös tekstuuriltaan, runsasta, pehmeää ja mehuisaa. Tyylipuhtaasti tasapainoinen ja samalla luonteikas, voimakas ja voimaannuttava. Wow. Tölkitetty 12.5.2022, joten tasan yhden kuukauden ikäsenä pääsi maistamaan. Varsinainen olutmehupommi.

2. To Øl Garden of Eden Fruit India Pale Ale 6,4%, 0,33L, 3,99€, 12,09 €/L, BB 17.2.2023, Alko: 4,70

Erikoisen oranssinen runko, mikä lisää kiintoisuutta heti alkuun. Tuoksu on hyvin mangomehuinen, varsin smoothieinen kuten sitten makukin, mallastaan kokonaan kadottamatta. Hieno, houkuttava ja koukuttava. Vaikka tämän neipaisuuspisteissä hedelmäisyyshakuisuus ylipainottuu, olut miellyttää suuresti ja tölkkihinta on varsin kohdillaan.

3. CoolHead Whoopsie Daisies NE Pale Ale 5,0%, 12€ (sis. 2€ pantti), 0,75L, 16,00€/L, BB 6.3.2022, CoolHead panimomyymälä: 4,50

Pehmeä muhkea hedelmänektariolut, persikanmangoinen, toimii. Vahvuuden puolesta voisi olla maitokauppatavaraa, mutta siellä tätä ei nähnyt myynnissä, joten jää aineistossa vain vertailuryhmän puolelle.

3. Etko Hot in the Shade NEIPA 6,5%, – €, growler 0,75L, – €/L, BB 9.4.2022, Etko panimokauppa: 4,50

Somemainoksen uhrina menin päivän etuajassa growler-julkistukseen ja etkolaiset silti kaivoivat bisseä etiketittömään pulloon. Super! Hinta jäi ylös laittamatta, oliskohan ollut 12€ (+pantti), mutta sai silti testissä paikan markettioluiden verrokkina. Varsinkin freshiä, hyvin sakeeta ja reallyjuicyä.

3. Olarin Panimo Stop the Buff NEDIPA 8,0%, – €, 0,44L, – €/L, BB 17.9.2022, Olarin panimokauppa: 4,50

Vaahto laskee verrattain nopeaan, mehumainen näköpuoli on silti kunnossa. Tuoksuu mainiosti erittäin trooppisena ja seisoo prosenttiensa kanssa linjassa suoraselkäisen luonteikkaana. Samaa voi sanoa suutuntumasta, painavaa kamaa neipasukuun. Vahvuuden maistaa, mutta vain positiivisella sävyllä kuten tässä kuuluukin ja vahvaryhtiseen flavoriin nivoutuen. Painavan tasapainoinen ja luonteikas. Muissa Olareissa läsnä ollut jälkimaun jälkihumala on täysin poissa. Tässäkin pisteet on väistämättä jonkinlainen kompromissi, mutta very nice play anyway! Harmillisesti tästä oli hukkunut hintatieto taivaan tuuliin.

6. Olarin Panimo Runaway NEIPA 7,7%, 7,00€, 0,44L, 15,91€/L, BB 15.9.2022, Olarin panimokauppa: 4,30

Testin vahvaa osastoa prosenteissa mitaten, on myös palkittu olut ja sikäli jännä tilanne maistoon. Lunastaa ennakkolupauksia ja rynnii kärkikuhinoihin. Erityisansionaan testijoukossa eduksi erottuva voimallinen alun sitrustuoksu. Ei yhtä mehuisan samea kuin jotkut muut, vaikkapa saman panimon Seven 21, mutta maussa taas kivasti kipristevän flavoroitu humalointi. Hiukan samaa loppuhumalan efektiä kuin mainitussa sisarneipassaan, kuitenkin selvästi lievemmässä muodossa. Suutuntuma voisi olla hiukan tanakampikin.

7. Amager x Tampa Bay The Am-Azing Chanting Hobbits 7,0%, 0,33L, 4,98€, 15,09€/L, BB 03/2023, Alko: 4,00

Double dryhopped hazy IPA. Jälleen puhutaan merkittävän vahvaluonteisista sameista, ollaan selkeästi eri liigassa markettineipojen kanssa eikä suora vertaaminen ole aivan mielekästä. Yritetään kuitenkin niin, ettei tämä vahva luonteikkuus liikaa vaikuttaisi. Aivan erityisen aromaattinen tai flavoroitu tämä ei ole, mutta kuitenkin mielenkiintoisesti vahvan luonteensa kanssa sointuva. Flavoroinnin puolella hartsisuus ottaa yliotteen trooppisuuksista. Näön puolesta hyvin neipamainen. Pisteensä on epäluonteva kompromissi, mutta kokonaisuutena tämä vahvamehuisasti luonteikas olut on oikein hyvä, mallikas suorastaan.

8. Etko Wishbone New England IPA 7%, – €, 0,33L, – €/L, BB 12/2022, Etko panimokauppa: 4,00

Intensiivistä aromia tuntuu paksun vaahtokerroksen läpikin. Maku jatkuu niiltä sijoilta. Harmillisesti hintatieto jäänyt kassakaappiin turvaan laittamatta.

8. Kakola Atelier 21 DDH IPA 5,9%, 0,33L, 4,91€, 14,88 €/L, BB tieto puuttuu, Alko: 4,00

Hemmetin kiva IPAna, joskin aivan isoimmat neipapiirteet jää työpöydän laatikkoon.

8. Siren Enter Simcoe Hazy IPA 6,0%, 0,33L, 4,50€, 13,64 €/L, BB 24.11.2022, Alko: 4,00

Edeltävänä maistettuun Garden of Edeniin nähden melkoinen pudotus. Jää silti hyvälle neipaisuustasolle. Tölkitetty 24.2.2022.

8. To Øl Whirl Domination India Pale Ale 6,2%, 4,17€, 0,44L, 9,48€/L, BB 24.1.2023, Alko: 4,00

Tämä oli kesällä 2021 ehdoton The Neipa Substitute. Varsinkin silloin tuntui saatavuudeltaan ja laatu-hinta -suhteeltaan kovalta mehulta. Tämänkertaisessa maistossa ylivoimaiset makumuistikuvat eivät ihan toistuneet. Kiva juicy silti, vaikkei panimo itse tätä neipana edes lanseeraa. Näyttää edelleen asettuneen saataville Alkon valikoimaan, joten helpon saatavuuden tukemana on edelleen pitämässä pintaansa ihan kiinnostavien tuotteiden joukossa.

 

Vähemmän kuin 4,00 pistettä

A. Le Coq NEIPA 5,0%, 1,60€, 0,50L, 3,20€/L, BB 29.9.2022, SuperAlko Tallinna

Beer Hunters Mufloni CCCC NEIPA 6,0%, 4,49€, 0,44L, 10,20 €/L, BB 25.8.2022, Alko

Brew Age Alpha Tier New England IPA 5,6%, 4,31€, 0,33L, 13,06€/L, BB 27.10.2022, Alko

Ice Breaker Brewing Tacosaurus NEIPA 7,5% 7,00€, 0,44L, 15,91€/L, BB 03/2023, Thirsty Monk Pub Toulouse

Maku Brewing Hohto NEIPA 6,2%, 4,19€, 0,33L, 12,70€/L, BB 17.9.2022, Alko

North Brewing Lost Cosmos DDH IPA 6,0%, 5,96€, 0,44L, 13,55€/L, BB 22.9.2022, Alko

Olarin Panimo Seven 21 7%, 14€ (+pantti), 0,75L, 18,67€/L (ilman panttia), BB 23.4.2022, Olarin panimokauppa

Rocking Bear Reposaari Double Hazy IPA 7,7%, 0,33L, 4,59€, 13,91€/L, BB 09/2022, Alko

Todella näyttävä ja kestävä vaahtotulivuori, tumman ruskea näkö. Tosi runsas hartsinen havupuutuoksu, joka lupailee paljon. Tulkintaan neipaksi tämä ei taivu, mutta maittavan mukava on muutoin. Tätä oluttyyppiä ei suomalaisilta panimoilta ole liikaa nähty.

Tanker No Niin DDH IPA 6,4%, 2,60€, 0,44L, 5,91€/L, 14.12.2022, SuperAlko Tallinna

 

Tulokset tilastoina

Markettioluita päätyi otokseen lopulta 89 kappaletta ja muualla myynnissä olleita, pääsääntöisesti markettioluita vahvempia vertailuryhmän oluita 20 kappaletta. Markettioluiden alkoholisisältö vaihteli 0,3-5,5% välillä. Niiden keskimääräinen alkoholivahvuus oli 4,9%. Vertailuryhmälle vastaavat luvut olivat 5,0-8,0% ja 6,6%.

Pisteytysten ja litrahintojen vastaavuus.

Sen paremmin marketti- kuin vertailuryhmässäkään ei löytynyt selvää yhteyttä litrahinnan ja arviointipisteiden (ts. tyylinmukaisen laadun, miellyttävyyden) välillä. Tilastollisesti ottaen ottaen kalliin pään olut voi olla yhtä hyvin hyvä- kuin heikkolaatuista, ja huokea olut voi olla heikko- tai hyvälaatuista. Hämmentävästi pelkästään oluen hinnasta ei voi päätellä oikein mitään.

Pisteytysten jakauma markettioluille.

Pisteytysten jakauma vertailuryhmän oluille.

Markettioluiden pisteytyksiä katsottaessa ne vaihtelevat välillä 1,25-4,60, keskiarvon ollessa 2,92 ja mediaani 2,70. Vertailuryhmälle saatiin vastaavasti joka suhteessa korkeammat 1,70-4,75, 3,68 ja 3,88. Markettioluiden keskiarvo asettui lähelle asteikollakin keskiverroksi luonnehdittua (3,00), mutta kaksihuippuinen jakauma on painottunut selkeästi hyviin sekä vähemmän hyviin.

Hyvä uutinen on, että markettitarjonnasta näyttää löytyvän ainakin arvioijaa miellyttäviä neipoja kohtuullisesti. Ikävämpi uutinen on se, että summamutikassa ostaen markettilaatu voi olla niin ja näin, koska heikompilaatuisia (arvosana 1,00-2,50) on myös reilusti.

Yksi marketissa myyty neipa tuli jopa diskatuksi, koska käytetty asteikko ei riittänyt sen arviointiin. Muistiinpanoista voi nostaa sen kohdalla tehdyn luonnehdinnan: ”Olut tarjoili reippahat gushingit alkuun ennenkuin paljasti likaisentumman ja samean runkonsa. Sisälsi humalajäämien murusia, tekstuurina suussakin tuntuen. Tuoksu ja maku pääsivät hitusen alkuvaikutelmia ylemmäs, mutta joutui lopulta tämän viemäröimään. Oli tainnut dryhopista päätyä humalamujua pulloon asti, millä sitten oli monenlaisia harmeja lopputuotteelle.” Tapaus ilmentää, että kuivahumalointikaan ei auta, jos jokin muu kohta valmistusprosessissa menee pieleen.

Markettioluista pistearvion vähintään 4,00 sai 22% oluista ja vertailuryhmästä 55%. Vahvemmassa vertailuryhmässa neipatyylinen olut on kiinnostava tapaus siten yli kaksi kertaa todennäköisemmin. Tämän huomion perusteella ostokset saattavat tilanteen salliessa suuntautua muualle kuin marketteihin.

Litrahintojen jakauma markettioluille.

Litrahintojen jakauma vertailuryhmän oluille.

Litrahinnat markettioluille vaihtelivat välillä 4,18-20,34€/L, keskiarvon ollessa 11,37€/L ja mediaani 11,32€/L. Vertailuryhmän litrahintojen vaihteluväli oli 3,20-18,67€/L, keskiarvo 12,90€/L ja mediaani 13,63€/L. Kalleimpien markettineipojen litrahinnat ei suinkaan jää jälkeen vahvemmasta vertailuryhmästään. Markettipuolellakin alkaa olla saatavilla hintavampia tuontioluita tunnetuilta laatucraftpanimoilta.

Tölkki- tai pullohintojen jakauma markettioluille.

Tölkki- tai pullohintojen jakauma vertailuryhmän oluille.

Pakkaushinnat markettioluille vaihtelivat välillä 1,69-8,95€. Niiden keskiarvo oli 4,47€ ja mediaani 4,29€. Vertailuryhmän vastaavat hinnat olivat välillä 1,60-14,00€, keskiarvo 5,70€ ja mediaani 4,59€. Jälkimmäisen ryhmän kalleimmat kaksi pakkaushintaa olivat panimoilta haettuja tankkituoreita 0,75L growlereita, halvimmat kaksi puolestaan oli ostettu Tallinnasta.

Laatu/litrahinta jakauma markettioluille.

Laatu/litrahinta jakauma vertailuryhmän oluille.

Laatu/litrahinta -indikaattorilla haetaan optimia laadun ja hinnan suhteen tyyliin ”hyvää mutta huokeaa”. Mitä suurempi on suhdeluku, sitä kiinnostavampi on olut. Markettisarjassa arvot vaihtelivat välillä 0-59, keskiarvo oli 25 ja mediaani 25. Vertailuryhmässä oli vastaavasti 0-89, 30 ja 28.

Tarkemmat indikaattorin tarjoilemat johtopäätökset löytyvät jutun loppukappaleesta. Jää vaan kaihertamaan hukattu hintatieto muutamalta pisteytyksessä hyvin menestyneeltä (Mallassepät HBC 586, Etko Hot in the Shade ja Olarin Stop the Buff). Ne olisivat saattaneet olla kilpailukykyisiä myös laatu/hinta -vertailussa.

Pähkäilyt, huomiot ja tuomiot

Havainnot neipatarjonnasta

Onneksi oli aikaa talven lumilta kesän kuumuuteen, niin ehti saada edustavan otoksen markettitarjonnasta. Haittapuolena oli, ettei useampaan kuukauteen päässyt mitään muita tyylejä siemailemaan. Mutta hei, what a man’s gotta do, a man’s gotta do.

Kaikkein hypermehuisimmat tajunnanräjäyttävät superflavoroiduimmat aromipommit kaikkine täydellisine neipapiirteineen jäivät markettiaineistosta puuttumaan. Vapaan sarjan neipavertailu maailmanluokan oluiden kanssa olisi aika toisennäköinen testi arviointiasteikosta ja pisteytyksistä lähtien. Kuitenkin varsin hyviä tapauksia ilahduttavasti mahtui otantaan, mikä on erinomainen uutinen helppoa neipasaatavuutta toivovalle. On siis löydettävissä ostokynnyksen ylittävää markettitarjontaa ja jos nykysuuntaus olutvalikoimien kehityksessä jatkuu, tilanne tulee tästä edelleen paranemaan.

Varsinkin testailun alkupuolella tuntui, että pisteytykset jäivät alakanttiin toiveisiin nähden. Tai toisaalta, ehkä havainto (vielä siinä vaiheessa) vastasi sittenkin sitä todennäköisintä odotusta: markettineipat nyt vaan ei melkein koskaan kovin hyviä olisi. Testin vielä kesken ollessa muistiinpanoissa oli huomiona: ”Saa parhaatkin markettituotteet yltyä pieniin ihmeisiin, jotta yltävät hyvän tankkituoreen tasolle.” Lopulta voi sanoa, että ei se mahdotonta ollut sittenkään. Myöhemmin kokonaiskuvan avautuessa näki, että otoksen neipaspektriä vahvasti leimaa tyylillinen ja laadullinen laveus. Kärkioluet olivat hyvinkin tyylipuhtaita ja laadukkaita riippumatta siitä minkä tyylin alla panimo olutta markkinoi.

Kotimaisten isojen brändien neipaulostulot kiinnostelivat erityisesti. Niissä ei sittenkään oltu tohdittu heittäytyä mehuisuuden syvään päähän. Toteutukset olivat enemmänkin sellaisia virheettömiä hedelmäisiä vaaleita virtaviivaistettuja olutratkaisuja. Valtapanimoiden osalta voi nostaa muistiinpanoista löytyvän lainauksen: ”Erittäinkin läpinäkyvää ja kaikinpuolin kompromissihakuista, joten tarkennellaan tälle tyyliksi nejpa (= neipan lennossa luotu alatyyli).”

Craft-panimoiden puolella arvatenkin oltiin tai pyrittiin olemaan orastavalle oluttyylille uskollisia, joskin sitten toteutukset vaihtelivat laidasta laitaan. Jotkin tapaukset olivat sellaisia, sanotaanko, hiomattomia tai muuten yllättäviä. Oli esimerkiksi yksi NEPAna myyty, joka näytti ja maistui belgian witiltä. Se oli ihan hauska sellaisena, mutta mitä tehdä pisteytyksen kanssa? Ei voinut kauhean korkeita antaa. Huomionarvoista on sekin, että ollenkaan kaikki kotimaiset isommatkaan pienpanimot eivät vielä ole neipaleikkiin lähteneet.

Useinkin tuli mieleen lunastaako neipatyylisiksi pakkauksen kyljessä luokitellut oluet lupauksessa kuluttajan mielessä. Aika moni testin heikompi hazy tai neipa ei mitenkään eronnut perus pale alesta. Toisaalta useammassakin heikomman arvosanan saaneessa oluessa oli mukana vikana pidettävää karamellisuutta.

Kokonaisuutena jäi fiilis, että keinotekoisia aromiaineita ei oltu käytetty. Harvat poikkeukset vahvistivat tämänkin säännön. Yksi näistä tapauksista laittoi pohtimaan miksi kaksoiskuivahumaloituun olueen pistetään myös aromia, tai ennemminkin toisinpäin: miksi tuplakuivahumaloida aromatisoitava olut. Ehkä se oli jonkin sortin kokeilu kaupallisesti, markkinointimielikuvallisesti tai maun puolesta. Aitojen marjojen/hedelmien käyttö tai käyttämättä jättäminen voi toki olla puhtaasti kustannus- tai käytännöllisyyskysymys.

Neipatyylille tuoreudella voi olla ratkaiseva merkitys siinä saako hyvä olut huippupisteet vai jotain muuta. Pelkästään tällä voi helposti olla puolikkaan pisteen vaikutus pisteytyksessä. Poikkeuksena testin se miedompi Ace of Haze vahvistaa  tämänkin säännön, sitäpaitsi monia muitakin jo monen kuukauden ikäisiä neipoja osoittautui erittäin hyviksi. Tästä positiivisesta havainnosta huolimatta tuoreita eriä kannattaa tavoitella ja tankkituoreiden growler-myyntien kanssa kannattaa olla pulssilla. Se onnistuu asiaa harrastavien panimoiden somekanavia seuraamalla.

Neipamaiset lähityylit

Monessakin tapauksessa olut oli sattunut mukaan ennakkokokemuksiin perusten, silloin kun tyyliä ei nimenomaisesti oltu sanottu neipaksi. Näitä olivat joukon NEPA, hazy IPA, hazy APA, hazy pale, hazy lager, pale ale, juicy IPA, tai DDH IPA -tyylisiksi merkatut oluet. Niiden tapauksessa arvolupaus kuluttajalle perustuu johonkin muuhun kuin ainakaan tiukasti ottaen neipaisuuden odotukseen. Luonnollisestikaan tässä testissä ei haitannut se, että mukaan osuneet melko tai hyvin neipamaisia saattoivat ollakin.

Testailun alkupäässä syntyi fiilistä, että hazyjen mukaanotto olisi sisältänyt ylioptimistista odotusarvoa niiden ja neipojen samanlaisuudesta. Lopulta kuitenkin monet erilaisiksi hazyiksi ristityt saivat kovia pisteitä ja hazyina myytyjä oli tarjonnassa huomattava määrä, 33% markettioluista. Varsinkin hazy-tyypitettyjä pintahiivatuotteita oli runsaasti, pohjahiivavastaavat lienevät vasta tuloillaan.

Myöskin DDH IPAna, hedelmäisenä IPAna tai pale alena panimon lanseeraamat oluet usein löivät monet neipana myydyt. Kuivahumaloidut ja -jumaloidut oluet kuten DDH IPAt voivat loogisesti olla hyvinkin sameita, aromatisoituja ja flavoroituja, joten niiden voi odottaa omaavan huomattavan neipamaisia piirteitä. Näitä mainittuja neipan lähityylejä ei hakemalla lähdetty etsimään, mutta monia silti päätyi otokseen. NEDIPAt ja muut vahvemmat vastaavat olisivat kiinnostaneet, mutta niitä on turha markettivalikoimista hakea.

Vähän harmillisesti hyllyssä olevista pakkauksista tai hyllynreunan hintamerkinnästäkään ei aina helposti näe mitä tyyliä olut on. Silloin kun tiettyä tyyliä hakee, epäselvät tapaukset jää aika helposti hyllyyn kuten nyt useamman kerran kävikin.

Humalaöljyjen merkitys neipoissakin

Aromaattista ja flavori-intensiivistä humalointia metsästettäessä täytyy huomata, että sen kaltaisia ominaisuuksia tärkeästi saadaan herkästi haihtuvista humalaöljyistä. Oluen maistelijalle ja varsinkin haistelijalle nämä ominaisuudet saattavat ilmetä voimallisina joskus vain pienen hetken. Mikäli tarkkaavaisuus on silloin herpaantunut, ilmiö saattaa livetä osin tai kokonaan ohi. Kaikki tämä tietysti edellyttäen, että humalaöljyjä ylipäänsä on onnistuttu saamaan valmiiseen olueen.

Suurinta osaa aromia ja flavoria tuottavista herkästi haihtuvista humalaöljy-yhdisteistä ei löydy edes olutvierteestä alkuperäisessä muodossaan ja vain harvat ovat muuttumattomina vielä oluessa. Siksi nimenomaan kuivahumalointi, DDH tai TDH kuulostaa hyvälle ja ehkä vaivalloisellekin lisävaiheelle valmistusprosessissa. Aromikkaimmissa oluissa niitä lienee tyypillisesti käytetty, mutta vastaava merkintä etiketissä ei automaattisesti ole laadukkaan neipamaisen oluen tae. Humalaöljy-yhdisteiden tuottaminen ja niiden säilyminen oluessa korostaa oluen valmistamista ja säilyttämistä tekniikka- ja taitolajina. Intensiivisimmissä neipoissa humalaöljyjä on epäilemättä mukana suhteellisen paljon.

Testaillessa ei ollut strukturoitua arviointimenettelyä vaan arviointi tapahtui tavanomaisessa oluen nauttimistilanteessa. Koska humalaöljy-yhdisteet ovat herkästi haihtuvia, pienetkin erot niissä tai nautintahetken ajoituksissa voivat aiheuttaa merkittäviä eroja huippu- ja potentiaalisten huippuneipojen arvioihin. Sen ohikiitävän hienoimman aromin missaaminen voi hyvin vaikuttaa puolen pisteen verran arvioon. Ilmiön ohimenevyys on samalla sääli sekä myös kiehtovaa ja motivoi keskittymään lasillisen nautintakaareen ja sen nyansseihin. Joskus esimerkiksi tuntui, että lasista nousi viiveellä sekundaarinen aromiaalto. Sitä jää pohtimaan, mitä miettisivät tuoksuyliherkät tämänkin testin aromaattisimmista oluista.

Kaikki näytteet nautittiin jääkaapin vihanneslokerokylmänä jos toki ne aina ehtivät tarkoituksellisesti myös lasissa lämmetä. Vertailukelpoisuus oli siinä mielessä tasapuolinen eri näytteille. Yksinomaan lämpötilallakin voi helposti olla sen puolen pisteen verran merkitystä pistetykseen. Mitään lämpötilanmuutoksista johtuvia pisteiden vähennyksiä ei kuitenkaan tehty vaan arvioitiin kukin olut parhaana havaittavana versiona itsestään. Hienovaraisimpien oluen aromien ja flavorien aistimisesta on enemmän edellisessä postauksessa.

Markettivalikoimien laajuus

Vaikka kauppavahvuisten neipojen valikoima kokonaisuutena on jopa lavea, niin yksittäisen myymälän tasolla näin ei kuitenkaan ole. Silloin on vaan otettava mitä hyllystä löytyy ja kysymys asettuu enemmänkin kulmaan, haluaako ottaa yhtään mitään. Itse asiassa, pienissä ja keskisuurissa kaupoissa suurella todennäköisyydellä ei ole yhtä ainoatakaan neipaa, ainakin jos isojen brändien neipaksi nimettyjä oluita ei lasketa mukaan. Vastaava tilanne on pienissä Alkoissakin. Vaikka trendaavasta oluttyylistä puhutaan, mainstream-oluesta ei kuitenkaan.

Joissakin laajan olutosaston marketeissa – K-Citymarketit ja K-Supermarketit lähinnä tulevat mieleen – valikoimaa voi olla  melko mukavasti. Näissä tapauksissa erityisesti voi löytyä trendikkäidenkin panimoiden tuontiolutvalikoimaa ja jos on yhtään tuuria, siinä joukossa voi olla moniakin neipoja. Sitten jos näin on, niiden hinnat luonnollisesti ovat markettineipojen yläpäästä.

Kannattaa huomioida paremman valikoiman marketeissa jakelijoiden omat kylmäkaapit, esimerkiksi sellaiset kuin Pien, Diamond Beers ja Mikkeller. Voi yllättyä positiivisesti! Ei nyt aina neipatyyppistä tavaraa ole niissäkään, mutta monenmoista olutkarkkia kuitenkin.

Markettien jännempiä kylmäkaappeja.

K-ryhmä on vetänyt aikamoisen kaulan kilpailijoihinsa nähden siihen, mitä markettien olutvalikoimiin tulee. Testin olutostoksia tehtiin myymälöissä, joista viisi on saanut Olutpostin ja Suomen Olutseuran myöntämän Laadukas juomaosasto -diplomin, kaikki K-ryhmän kauppoja.

Markettirajan taannoista nostoa 5,5%:een sopii kiitellä, koska se lisää todennäköisyyttä kelpo neipojen saamiseksi kaupan hyllyille. Vanhan rajan 4,7% ja uuden rajan 5,5% väliin osui nyt 75% markettisarjan näytteistä. Eikä kovinkaan yllättäen, täsmälleen 5,5% vahvuisia oluita oli markettiotoksessa yli kolmannes (36%). Kuluttajan valinnanvapaus on näin lisääntynyt positiivisella tavalla, mutta ei tokikaan niin paljon kuin neipojenkin kohdalla olisi mahdollista ja aiheellista. Maailmanluokan neipat eivät edelleenkään mahdu markettiraameihin. Näitä ajatuksia voi peilata pohdintoihin valinnanvapauden rajoituksista markettimyynnissä.

Alkoholittomat ja matala-alkoholiset neipat

Testissä sai kätevästi kosketuksen myös alkoholittomiin neipoihin. Niitä löytyi joukkoon kaksi kappaletta: Hartwall Lahden Erikois NEIPA 0,5% ja Mikkeller Weird Weather Non-Alc Hazy IPA 0,3%. Maistoon pääsi myös kolme kappaletta muita matala-alkoholisia: Olvi Rye Mild NEIPA 2,5%, RPS Brewing Smooth Operator Micro NEIPA 2,7% ja Beer Hunter’s Mufloni Utopiapa NEIPA 2,8%.

Osan näistä pystyi ihan neipana arvioimaan, mutta ei kaikkia. Kokonaisuutena ottaen eräät näistä olivat parempia neipoina kuin jotkin vahvemmat neipana myydyt. Matala-alkoholisia astetta vahvemmista löytyi jo todella mallikkaita suorituksia. Niistä on syytä mainita Stigbergets Just As Amazing Haze 3,5% (4,45 pistettä) ja Olarin Panimo Play at 45 RPM 3,8% (4,00 pistettä).

Energiasisältö esimerkiksi alkoholittoman Mikkellerin purkillisessa on vain 43kcal. Sekin hyvin selittää miksi näillekin juomille ottajansa löytyy. Oluen energiasisällöistä löytyy hiukan enemmän vanhassa postauksessa.

Kriteerit ostopäätöksille

Parhaiden ja heikoimpien markettineipojen välillä eroa oli kuin yöllä ja päivällä. Laadun vaihtelua osasi odottaa, mutta ei näin laajaa sittenkään. Havainnot vahvistavat sen, että tarjonnan kartoitus oli paikallaan. Sen perusteella saa neipakompassia markettikäynneille. Tarkastelu myös antaa vertailukohdan marketti-IPA sekä –vehnäoluiden kesäolutkatselmointeihin.

Mikä vaan vähintään arvosanan 4,00 saanut voi päätyä ostoskoriin uudelleen, mitä nyt milloinkin marketin hyllyssä kohtaa. Itse asiassa julkisen raportoinnin ulkopuolelle jääneet 3,50 pisteytetytkin olisivat jo riittävällä tasolla. Näitä kaikkia on kuitenkin lukumääräisesti sen verran paljon ja saatavuus vaihtelee merkittävästi myös K-ryhmän kauppojen välillä, että kovin käytännöllisestä ohjenuorasta tässä kerrotut kriteerit eivät käy.

Ytimekkäämmän peukalosäännön saa laatu/litrahinta -vertailun TOP 5  -listoja katsomalla. Tässä vielä kertaalleen tulokset niistä pienellä lisäsuodatuksella.

Markettivalikoiman laatu/litrahinta -suhteen perusteella ostoslistalle voisivat hyvin päätyä:

To Øl Quaffzilla Hazy Session IPA, BrewDog Hazy Jane, RPS Pint of NEIPA Please, Sori Ensemble Thirteen NEIPA, Fat Lizard Atlantic Lobster NEIPA ja Sori Vermont Hustler.

Vahvemman vertailuryhmän laatu/litrahinta -suhteen tuloksissa sijat 3-5 edustavat sellaisia oluita, joita ostoskoriin voisi Suomessa päätyä. Nehän olivat:

To Øl Whirl Domination IPA, To Øl Garden of Eden Fruit IPA, Salama Electrocution Double NEIPA.

 Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top