Blogi

Mitä Jeesus joi tänä jouluna?

Jeesus ei sylkenyt kuppiin – päinvastoin. Hän nautti hyvästä juomasta ja ruoasta. Vanhan kansan miehenä, maallisten auktoriteettien vastustajana, pitkätukkaisena hippinä ja joviaalina kansanmiehenä hän joi synttäreillään tietysti olutta.

Miksi juuri olutta?

Joku voi luulla, että koska Jeesus muutti veden viiniksi ja juotti viimeisellä ehtoollisella viiniä, hän olisi täten rypälemehuun kallellaan.

No – sen perusteella, mitä olen tutkinut alkuperäiskielellä kirjoitettuja raamatun eri osia, on selvää, että Jeesus muutti veden olueksi eikä viiniksi. Veden muuttaminen viiniksi on käännösvirhe keskiajalta. Ehtoollisjuoma on viiniä siksi, että se näyttää enemmän vereltä ja tarjoaa täten enemmän draamaa. Näin.

Olutta arkena, olutta juhlassa

Jos aikoinaan halusi pysyä terveenä, kannatti juoda olutta. Veteen ei ollut luottamista, sillä se oli usein saastunutta. Olut oli turvallinen juoma. Pienikin määrä alkoholia toimii hyvänä säilöntäaineena. Lisäksi se oli ravitsevaa.

Tällaisia ominaisuuksia käsityöläisestä puhetyöläiseksi kääntynyt Jeesus osaasi arvostaa.

Millaista olutta Jeesuksen aikaan juotiin

Pari tuhatta vuotta sitten oluet olivat enemmän tai vähemmän tummia ja sameita. Oluissa ei käytetty humalaa, niitä ei kirkastettu eikä raaka-aineita pahemmin rajoitettu lainsäädännöllä. Niissä oli niukasti hiilihappoja, koska ei siihen aikaan ei ollut kunnon paineastioita.

Kaikki oluet olivat enemmän tai vähemmän käsityöläisoluita. Varsinainen teollinen tuotanto tuli myöhemmin.

Juhlissa hyviä juomia ja ruokia – ei turhaa krääsää

Jeesus mainitsee moneen otteeseen, että maallisen materian haalinta ei ole hyväksi. Älä siis osta tavaroita, jos voit satsata herkullisiin juomiin ja ruokiin.

Juhlaoluet ovat perinteisesti arkioluita isompia, eli maukkaampia ja vahvempia. Kristinuskon syntyaikaan ei piitattu mistään keinotekoisista prosenttirajoista. Eihän alkoholin mittaamiseen ollut edes välineitä…

Näillä kriteereillä Jeesus korkkasi tänä vuonna:

1. Puuseppänä hän tuntee sympatiaa muita käsityöläisiä ja pienyrittäjiä kohtaan
2. Hän arvostaa yritystä, joka edistää yhteiskunnallisia asioita
3. Hän on tottunut juomaan niukasti humaloituja, mutta maltaisia juomia
4. Juhlan kunniaksi jotain vähän parempaa kuin massa-bisseä

Tänä vuonna Jeesuksen valinta oli Punainen Chimay. Nämä Chimayn munkit tekevät vahvoja ja herkullisia oluita. Panimon tuotot he käyttävät hyväntekeväisyyteen.

Olut tekee monella tavalla hyvää!

Lukijan vastuu tästä kirjoituksesta

Olkaamme tulevanakin vuonna kunnon kansalaisia (uskonnosta riippumatta tai sen takia): nautitaan vastuullisesti laadukkaita oluita ja pidetään huolta kaverista!

Inspiraatio kirjoitukseen tuli olutbloggareiden yhteisöstä
Tämä artikkeli on epätieteellinen ja lähteenä on käytetty toisen käden tietoa, kuten internetiä, raamattua. Maltaiset visiot ovat ihan omasta päästä.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top