Blogi

Makuaistin neutralointi alkoholijuomien maistelussa

Jatkossa on tarkoitus nostaa esiin myös kiinnostavan oloisia ja kansantajuisia juttuja alan tieteellisistä julkaisuista. Valitettavasti useimmat artikkelit ovat maksullisia, mutta tietenkin kukin voi erikseen puntaroida kuinka syvällisesti aiheeseen paneutuminen kiinnostaa. Tästä lähtee.

Makuaistin neutralointi alkoholijuomien maistelussa

Tutkimuksessa selvitettiin erilaisten puhdistavien aineiden (palate cleanser) tehokkuutta. Makuaistin neutralointiin oli valittu lähdevesi, lämmin vesi, pektiiniliuos, voileipäkeksit (water crackers), vaniljajäätelö ja kaakao. Näitä testattiin mm. olueen ja viiniin, sekä väkevämmästä päästä viskiin ja konjakkiin. Jokaisen näytteen jälkeen suuhun jäävä alkoholin polttava tunne arvioitiin subjektiivisesti yhdeksän panelistin toimesta.

Kaikkia alkoholijuomia kokonaisuutena katsottaessa tehokkaimmaksi neutraloijaksi osoittautui jäätelö. Kuitenkin vain hieman tehottomampi voileipäkeksi on sikäli parempi valinta, että siihen liittyvät valmistelut maistelun yhteydessä ovat vähäisempiä. Kun tarkasteltiin kuinka nopeasti alkoholin polttava tunne väheni suussa, vesi, lämmin vesi ja pektiiniliuos osoittautuivat vähiten tehokkaiksi.

Voi pohtia kuinka suuri tarve suun neutralointiin on nimenomaan eri olutnäytteiden välillä, mutta sitäkin näkee tapahtuvan. Toisekseen tässä testissä tutkailtiin alkoholin polttavuutta, mikä epäilemättä on merkityksellisempää olutta väkevämpien juomien kohdalla. Eri oluttyylien välillä alkoholisuuden sijaan monet muut maut kuten voimakas katkero, vahvat paahteiset maut tai hapanoluiden happamuus useimmiten näyttelevät suurempaa roolia.

Suora linkki julkaisuun: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jib.248/abstract

2.11.2015 / JaniVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top