Blogi

Tuntuuko maukkaiden oluiden hinnat karkaavan? Laskelmia kotipanimoinvestointien kuolettamiseksi

Erikoisoluet maksaa aika lailla ruokakaupasta, Alkosta tai varsinkin ravintolasta ostettuna. Kotimaisissa kaupoissa hintahaarukaksi voi helposti heittää 6-20 €/L, monissa tapauksissa selvästi enemmänkin. Jos oluen ystävällä on sinnikkyyttä perehtyä oluen valmistukseen itse, aidoista raaka-aineista kotioloissa huolellisesti tekemällä voi päästä olennaisesti samalle tasolle laadun puolesta, ellei ylikin. Kun tekee itse, voi alkuhankintojen jälkeen laskea kustannusten syntyvän vain raaka-aineista ja käyttötarpeista (pullot ja korkit). Valmistukseen perehtymisen lisäksi aloituskynnystä korottavat kuitenkin juuri alkuinvestoinnit.

Oluen teolla tässä artikkelissa tarkoitetaan vastaavaa prosessia, jota kaupallisetkin käsityöläispanimot seurailevat. Markettien uutepakkaukset ovat asia erikseen. Toki niiden kanssa oluen hinta on helposti vieläkin alhaisempi ja valmistus yksinkertaisempaa, mutta kun tavoitteena on hyvä ja maukas olut, uutepakkauksista ei oikein ole kilpailijaksi.

Raaka-aineet (vesi, mallas, humala, hiiva) ei yhteen parinkymmenen litran oluterään hurjasti maksa. Suomessa hanavesi kelpaa. Mallaskilon hinta on luokkaa parisen euroa ja yhteen erään usein riittää 4-5 kiloa mallasta. Humalan kilohinnat ovat reilusti isompia, mutta tarvittavat määrät taas sen verran pieniä ettei niistäkään edellistä merkittävämpiä summia kerry yhtä erää kohden. Tarve on usein luokkaa vain joitakin kymmeniä grammoja. Yksittäinen hiiva-annos voi tuntua aavistuksen hintavalta edeltäviin raaka-aineisiin nähden, mutta samaa hiivaa on myös mahdollista kierrättää erästä toiseen. Nestemäisillä hiiva-annoksilla hinta on reilut 10€/annos, kuivahiivoilla kuitenkin taas jo alle puolet siitä. Kruunukorkit erälle maksaa euron-pari ja jos itse ennakkoon säästää aloitukseen tarvittavat tyhjät pullot, niistä ei kerry lisäkustannuksia lainkaan. Itse tehdyn valmiin oluen litrahinnan voi arvioida olevan luokassa 1,5€/L, siis huomattavasti vähemmän kuin alussa haarukoidut myymälähinnat.

Aloittajalle valmiiksi koottuja laitesettejä voi tutkia nettikaupoissa. Esimerkiksi Lapolla on tarjolla muutamia sähköllä toimivia keittimiä tarpeineen (vaihtoehto a, vaihtoehto b, vaihtoehto c). Toisaalta jos on etukäteen tarkkaan hahmottanut, mitä oluen valmistuksessa tarvitaan, ja jos isohko kattila, muuta kippoa ja saavia sopivine tykötarpeineen löytyy valmiina, niin vaikkapa 10L olutkeittoihin saattaa päästä hyvinkin pienillä lisäpanostuksilla. Seuraavassa esimerkkilaskelmia siitä, millaisilla omilla tuotantomäärällä voi laskennallisesti kuitata alkuhankinnat itsensä maksaneiksi. Ja millaiseen tahtiin alkaa sen jälkeen säästöä syntyä suhteessa oluen myymälähintoihin.

Alkuinvestointien kuoletus

Kuvassa on muutamien oletusten varaan visualisoitu esimerkkejä siitä, montako erää olutta tarvitsee tehdä, jotta laitteisiin sijoitetut varat tulevat kuoletetuksi. Tässä on arvioitu aloituskustannuksiksi 500€. Summa voi toki olla huomattavasti vähemmän tai enemmän, riippuen siitä mitä ja minkä tasoista kalustoa tarkkaan ottaen on haluja hankkia. Joka tapauksessa viiden sadan euron hintaluokassa voi jo saada kelpo peruskokoonpanon.

Kuvaajat merkkaavat hintaeroa itse tehdyn oluen hyväksi. Katsotaan vaikka oletusta siitä, että oluen myymälähinta olisi keskimäärin 10€/L. Silloin 20L eriä itse tekemällä aloituskustannus maksaa itsensä takaisin jo 2. erän jälkeen ja säästöä alkaa syntyä 3. erästä eteenpäin. Jos vertailukohtana puolestaan on myymälähinta 6 €/L, omilleen pääsee 5. erän jälkeen.

peruspanosetti

Ensimmäiset panovehkeemme. Kuvassa ei ihan kaikkea näy, mutta olennaisimmat vasemmalta lukien: mallasmylly (pilkottaa mallaspurkkien takana), lämmitysvastuksilla, ajastimella ja termostaatilla varustettu mäskäys- ja keittokattila, sekoitusmela (vartta näkyy humalapurkkien edessä), apusaavi mäskin huuhteluun, kuparinen lämmönvaihdin vierteen jäähdytykseen, pesuaineita ja -harjoja, kannellinen ilmatiivis käymissaavi vesilukolla, punainen korkituslaite.  

panimoivestointien kuoletus

Sikäli kun harrastus lähtee vauhtiin, voi olettaa vaikka että tekee joka toinen kuukausi yhden erän olutta kahden vuoden ajan (yhteensä 12 erää). Silloin 10€/L vertailuhinnalle laskennallinen säästö itse tekemällä on noin 1600€. Tai jos vaikka kaveriporukalla tekee joka kuukausi yhden erän kolmen vuoden ajan (36 erää), säästöä syntyy noin 5600€. 

Kannattaa harkita 🙂

EDIT 21.5.2016: Vastaavia laskelmia voi tehdä lähtötietoja itse muuttelemalla. Täällä tarkoitukseen kehitelty laskuri.

EDIT 7.8.2019: Oluiden hintojen seurantaan ja raportointiin on nyt saatavilla palvelu oluthinta.fi.

 

 2 kommenttia

  1. Wade sanoo:

    Toisaaalta tällaisen harrastustoiminnan kanssa ei jaksaisi pilkun tarkkaan laskeskella kuluja, mutta täytyy totisesti arvostaa henkilöä, joka jaksaa vääntää nettiin laskentamallin kotipanimotoiminnan kannattavuudesta. 🙂

  2. Jani sanoo:

    😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top