Blogi

Kesäinen vehnäoluttesti

JOHDANTO:

Ostettiin random-marketeista mökkimatkan varrelta ne saksalaistyyliset vehnäoluet (max 4,7 %), jotka sieltä löytyivät. Saaliiksi jäivät Nokian Panimo Keisari Elowehnä, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Kukko Vehnä, Grafenwalder Vehnäolut, Olvi Sandels Vehnä sekä Kaiserdom Hefe-Weiβbier.

Testin ensimmäisessä vaiheessa ennen maistamista arvioitiin kunkin oluen tuotemielikuva mukaan lukien brändi, aiemmat kokemukset oluesta ja tuntuma hinta-laatu-suhteesta. Toisessa vaiheessa kukin olut maistettiin ja arvosteltiin ilman tietoa mitä olutta missäkin mukissa on, ottaen huomioon olut kokonaisuutena (visuaalinen olemus, tuoksu- ja makuaistimukset sekä oluttyylinmukaisuus). Molemmissa vaiheissa arvostelu tehtiin kouluarvosana-asteikolla 4-10. Kaksivaiheisen testin tarkoitus oli testata sitä miten tuotemielikuvat vastaisivat makutestin tuloksia. 

TULOKSET:
Ensimmäisen vaiheen tuloksena kovimmat ennakko-odotukset järjestyksessään olivat (suluissa arvosanan keskiarvo):
1 Keisari Elowehnä (8,75)
2 Grafenwalder (7,5)
3 Kukko (7,25)
4 Kaiserdom (7,0)
5 Sandels (6,5)

Toisen vaiheen tulokset vastaavasti:
1 Keisari Elowehnä (7,75)
2 Grafenwalder sekä Sandels (7,0)
4 Kukko (6,75)
5 Kaiserdom (6,25)

ANALYYSI:
Kaikki testin oluet osoittautuivat tyyliin nähden kelpo kesäjuomiksi eikä brändimielikuvien ja makuarviointien välillä löytynyt suuria ristiriitoja kuten oli tapahtunut edelliskesän vastaavassa kotimaisten bulkkilagereiden testissä. Erityisesti Elowehnä lunasti ennakko-odotuksensa, toisaalta Sandels petrasi odotuksiaan. Maisteluvaiheen arvosanoista voi sen verran päätellä, että absoluuttisella asteikolla markettivahvuiset vehnät eivät todennäköisesti pärjäisi, jos mukana olisi saksalaistyylille ominaisia hieman vahvempia hefe-weizeneita. Testissä noteerattiin, että hyvin jäähdytettyjen (3 °C) juomien lämmetessä auringossa vehnäoluiden tyylilliset piirteet (mm. banaaniesterit) tulivat vaihtelevasti esiin testin aikana ja että pikkuannosten visuaalinen arviointi muovikupeista ei luonnollisestikaan päästä juomia arvoonsa. Edelliskesän vastaavat tulokset lager-testissä osoittivat sen kertaisten lopputulosten sattumanvaraisuuden ja toisaalta brändinrakennuksen merkityksen. Maussahan mitään varsinaista eroa ei silloin juomien välillä ollut havaittavissa eikä mitään positiivisia korrelaatiota ennakko-odotusten ja maistelutulosten välillä löytynyt.

REUNAHUOMATUS:
Toisessa vaiheessa arvosteltiin myös Brewniversen vehnäolut (4,9%). Sen tulokset jätettiin kuitenkin pois lopputuloksista ensisijaisesti jääviyssyistä ja toissijaisesti maitokauppavahvuuden lievästä ylittymisestä. Valokuvista voi kuitenkin päätellä, että kyseinen olut on norpankin hyvä ystävä.

13.7.2014 / Jani



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top