Humalan korvaaminen toisella lajikkeella olutreseptissä – työkalu kotipanijalle
Humalalajikkeen korvattavuus (hop substitution)
Ohjeita ja taustat työkaluun
Webbisivujen ”Laskurit” -osioon on lisätty työkalu, jolla voi etsiä tiettyä humalaa vastaavia humalalajikkeita. Tämä on usein tarpeen reseptin valmistelussa, koska kaupoissa ei monesti ole saatavilla kaikkia tietyn reseptin mukaisia humalia. Tai sitten omissa varastoissa on sekalaisia vanhenevia humalia, joista olisi hyvä päästä eroon. Hyviin tuloksiin voi päästä valitsemalla reseptissä mainitun humalan sijaan joku sen sukulaislajike tai muuten ominaisuuksiltaan samankaltainen humala.
Korvaavuustyökalu on istutettu ”Laskurit” -sivun tiiviiseen formaattiin alasvetovalikon muodossa. Työkalu sisältää paljon, mutta ei kaikkia maailman lajikkeita. Se kattaa ainakin näin aluksi 170 eri lajiketta. Jokaisesta lajikkeesta on ilmoitettu nimi, tyypillinen alfahappojen määrä ja alkuperämaa. Mukaan on pyritty ottamaan kotipanijalle tavallisimpia lajikkeita, mutta myös jonkin verran eksoottisempia maita ja lajikkeita. Humalia myös jalostetaan jatkuvasti eikä toisaalta kaikkia tunnettujakaan lajikkeita viljellä kaupallisesti saataville. Jotkin lajikkeet on listattu kahteen kertaan, jos niitä viljellään maantieteellisesti eri alueilla. Samankin lajikkeen ominaisuudet voivat olla erilaiset eri ilmastoalueilla.
Ensisijaisena lähteenä listauksille on ollut American Homebrewer’s Associationin ylläolevaa selvästi suppeampi vastaavuustaulukko. Sitä on täydennetty Brew Your Own -lehden listauksella ja edelleen muutamilla muilla netistä löytyvillä humalasivustoilla. Pohjana olevista amerikkalaislähteistä johtuen listauksissa lienee jonkin verran maantieteellistä biasta siihen suuntaan. Lähteissä olevia loogisuuksia tai epäloogisuuksia ei ole juuri lähdetty kyseenalaistamaan, esimerkiksi kaikki muuntosuhteet eivät ole listauksessa voimassa molempiin suuntiin. Vaikka mukaan on pyritty ottamaan sellaiset lajikkeet, joille lähteistä on löytynyt vähintään yksi ominaisuuksiltaan suositeltava vastine, mukana on joitakin lajikkeita, joille vastaavuuksia ei ole olemassa tai tiedossa. Korvaavalle lajikkeelle on tällöin käytetty merkintää ”N/A”. Tämäkin työkalun kaltaiset listaukset on syytä ottaa suuntaa antavina apuvälineinä.
Eri lähteissä tietylle humalalle kirjoitusasut tai -tavat saattavat vaihdella, esimerkiksi saksalaisesta Tettnang-humalasta näkee usein muodon Tettnanger. Toisena esimerkkinä Bobeck, Bobek tai Styrian Bobek. Viimeisin muoto edellä ilmentää sitä, että tietyille humalille käytetään tai ollaan käyttämättä muotoa, jonka alkuosa kertoo humalan alkuperäalueesta. Toisena esimerkkinä tästä on Hallertau Taurus tai vain Taurus. Siispä ellet löydä suoraan aakkosjärjestyksestä etsimääsi humalaa, kannattaa katsoa vielä erikseen onko lajikkeen nimessä käytetty muotoa, jossa sen alkuosan muodostaa lajikkeelle tyypillinen alue. Alueeseen viittaavia termejä ovat erityisesti Saksan ”Hallertau” ja ”Spalt”, Slovenian ”Styrian” ja Uuden-Seelannin ”Pacific”. Kirjoittajalla ei ole nimien täsmälliseen muotoon mitään kantaa. Enimmäkseen on menty sen mukaan mitä muotoa valitut lähteet ovat käyttäneet.