Blogi

Hito hyvä pienpanimojuhla, Lappeenranta

Lappeenranta maailman festarikartoille, checked!

Ajanmukainen olutaate on rantautunut Lappeenrantaan olutfestareiden muodossa. Hyvä juttu! Kolmepäiväinen juhla oli järjestyksessään ensimmäinen, 20-22.7.2017, paikkanaan Satamatori. Paikalla oltiin viimeisenä päivänä, hyvissä ajoin heti alkuiltapäivästä, jolloin sisäänpääsymaksua ei tarvinnut maksaa.

Hito hyvä pienpanimojuhla

Jo paikalle saapuessa odotettiin kesäsateita niskaan.

Panimot

Paikalla Suomemme panimoista sivujensa mukaan:

 1. Fiskarsin Panimo, Raasepori
 2. Hiisi, Jyväskylä
 3. Honkavuori, Joensuu
 4. Hopping Brewsters, Akaa
 5. Ice Beaver, Helsinki
 6. Maku Brewing, Tuusula
 7. Malmgårdin Panimo, Loviisa
 8. Mustan Virran Panimo, Savonlinna
 9. Radbrew, Kaarina
 10. Stadin Panimo, Helsinki
 11. Takatalo ja Tompuri, Virolahti
 12. Tornion Panimo, Tornio
 13. Tuju, Lappeenranta
 14. Waahto Brewery, Savonlinna

Myös Hito hyvä Lappeenrannasta Norppaoluiden kanssa oli paikalla. Panimona ehkä Pyynikin käsityöläispanimo Tampereelta, jonka kanssa ovat ainakin aiemmin oluita työstäneet. Selkeästi oli kaakkoisen Suomen painotusta, muutenkin vahvasti itää ja etelää, kaukaisimpana ripaus lappilaisuutta.

Oluet

Annoksina tarjoiltiin 0,1, 0,2 ja 0,4l. Todella hienoa, ettei täälläkään tarvi vetää järkyttävän kokoisia litranpuolikkaita. Siitäkin huolimatta, että jotkut tyylit siitä kärsivät niinkuin tekevät. Lyhykäisiä huomioita herättäneet kolmen hengen seurueen maistelut.

Tornion panimo Original 1964 lager (4,7%): Runsaasti maltainen, humalan purentaa, miellyttävä lager, volyymiversiotaan viehättävämpi. Kiitos.

Tornion panimo Original 1964

Mustan Virran panimon Olaf Mitzlaff (5,6%): Pullosta otettu versio, maltainen ja karamellinen, vaahto minimaalinen, eipä juuri tuttua vehnäoluen olemusta ainakaan siinä muodossa kuin Saksaan viittaava weißbier kirjoitusasu herättää odotukset.

Mustan Virran panimo Olaf Mitzlaf

Hopping Brewsters Thora gruit ale (4,9%): Vahvempaa sisarolutta, Grimriä, jo Craft Beer Helsingissä tuli maistettua ja kovasti siihen tykästyttyä. Siinä oli katajasta lähtien yhtä sun toista humalan korviketta, tämä Thora rakentuu marjojen ja nimen mukaan myös yrttien päälle. Thora näyttäytyy selvästi punaisena vaahtoamattomana, se myös on täysin humalaton. Kiehtovan hapanta ja marjaisaa kuten varmaan pitikin olla. Hyvää! Tietty nämä perinneoluet jakavat vahvastikin mielipiteitä. Tämänkin sai tiskiltä saatteella hc-kamaa. Niin tai näin, me likes wayway much!

Hopping Brewsters Thora

Takatalo & Tompurin Kaski kylmäsavulager (4,6%): Vaalea, erittäin savuisa tuoksu, rikas ja kylmä savumaku. Lagerit ei useinkaan niin kiinnosta, mutta tämä on oikein kiva. Olipa muuten järjestyksenvalvojan suosittelema, sitä kannatti uskoa.

Kaski kylmäsavulager

Cool Head Mango Sour (4%): Viereisessä hanassa ollut Lemon Gose on Mangoa kirkkaampi kepeä sitrushappo-olut, toimiva sekin. Itse asiassa se tuli slush-tarjoiluversiona Craft Beer Helsingissä jo testattua niin jaksanut tällä kertaa slush-koneiden pauloihin ajautua. Tämä Mango on kivanpirteäntasaisen keltainen, todella mangoinen tuoksu ja maku. Runsaalla pyreellä tehty tuo mangoisuus, mikä on tavallista näissä hedelmäpommeissa. Hieno hapan kesäjuoma sateessakin. Happamien oluiden kanssa sekin tuli kuultua, että jos niitä juot oikein reilusti, saat seuraavana päivänä hampaat kipeiksi. Sen hapokkuuden takia.

Cool Head Mango Sour

Malmgård Idaho Wheat (5,7%): Tämmöinen 2 dl vehnäannos ei ihan pääse oikeuksiinsa. Erittäin voimakas flavorointi, raikkaanpistävä. Epätyypillinen vehnä jos saksalaisiin vertaisi, mutta nimenkin perusteella tässä lie haettu amerikkalaisia vaikutteita. Siitä kulmasta kiinnostava: erilainen, puhdas maku ja näkö.

Malmgård Idaho Wheat Beer

Tuju Hapan Humala (kuvassa) sekä Maalaine: Hapan Humala on uusi tuote. Raju greippibursti tuoksuun. Hyvähyvä! Maku kepeä raikas kivan hapan. Jee. Maalaisesta oli tehty markettiversiota vahvempi messuversio, jossa abv korotettu kuuteen prosenttiin ja sekaan pantu ekstrahumalaa. Selvästi innostavampi kuin miedompi versio.

Tuju Hapan Humala

Stadin Panimo High Sleep Evening IPA (7%): Hedelmähumalaa tuoksuun, kirkas voimakas maku, tuli mieleen Brewdogin Hammer-perheen oluita, minkä voi laskea kehuksi. Biting Fruity Stuff.

Stadin Panimo High Sleep Evening IPA

Waahto ipa: Aika jees, drinkable not special. Headiakin hieman, mikä ei päivän tarjonnalle ollut kovin ominaista varmaan näistä miniannoksistakin johtuen.

Waahto IPA

Fiskars Funky Luomu: Tallinen sanotusti, mallasvetoinen toffeepiirteinen kuitenkin neutraali kokemus.

Fiskars Funky Luomu

Loppugallup

Lopuksi pysähdyttiin miettimään päivän hurmaavimmat lasilliset. Kolmelta nostot valikoimasta:

 • 1 piste Stadin panimon Mosaic Extra Pale Alelle (yo. listauksen ulkopuolelta).
 • 1 piste Tuju Maalaine oluelle, ”This one has balls”.
 • 1 piste Hopping Brewstersin Thora gruitille.
 • 1 piste Cool Headin Lemon Goselle ja myös 1 piste Mango Sourille.
 • 1 piste Stadin Panimon High Sleep Evening IPAlle.
 • 2 piste Thora gruitille, joten tämä korjaa pienimuotoisen ykköspystin niistä joita päästiin maistamaan.

Tuntui sopivan kokoiselta, helposti hallittavissa olevalta festarilta, ei jonoja. Rentoa märkää pienimuotoisuutta eteläkarjalaisella rempseydellä. Lomahengessä kun on liikkeellä, sitä ei kesäsadekaan pysty lastistamaan.

Ennustekin piti hyvin paikkansa.

Hito hyvä pienpanimojuhla

Säästyy askelia huuhtelupisteelle.

Hito hyvä pienpanimojuhla

Ei ne sateet kauan kestäneet, niin kuin ei pitänytkään.

 Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top