Blogi

Halvat marketti-IPAt – Löytyykö niistä kesäsuosikkia?

Sisällys

Sukellus kuumaan kesään IPA-kassien kanssa

Aiemmassa huokeaa kesäolutta jahtaavassa postauksessa Koronakevät ja baijerinvehnän metsästys etsittiin helppo-ostoista, riittävän kiinnostavaa ja laadukasta sekä samalla halpaa vehnäolutta. Vastaavasti alkoi kiinnostella, mikä olisi samoilla periaatteilla valintana kesä-IPAksi.

Ultimaattinen tavoite on screenata kotimaisten markettien halvan pään – alle kolmen euron (per 0,5l) – IPA-tarjonta. Josko siitä löytyy sellainen olut, jonka voisi oletuksena napata kauppakassiin sen enempää miettimättä. Vehnäoluttesti osoittautui menestykseksi vastaavassa tarkoituksessaan.

Koska edellistestissä S-ryhmä ja Lidl vakuuttivat, päätin tutustua tarkemmin juuri niiden valikoimiin.  Kaikki juomat olivat tölkkiformaattiin pakattuja ja yhtä lukuunottamatta pakkauskoko oli 0,5l. Testijärjestys oli satunnainen.

Seuraavassa juomat on listattu edullisimmasta alkaen. Lähes kaikki niistä on tuotetiedoissaan luokiteltu IPA-tyylisiksi. Pari APAa pääsi mukaan sillä, että ne on tyylillisesti likellä IPAa. Lidlin Veikko Ale oli myöskin halvimpien joukossa ja jotkin ale-oluiksi luokitellut toisinaan ovat aika lähellä joitakin ipoja. Maisteluun pääsi muutama satunnainen olut myös heti kolmen euron hintarajan kalliimmalta puolen, ajatuksena peilata niiden antamia fiiliksiä kaikkein halvimpiin.

Juomat hintajärjestyksessä (per 0,5l)

Sarja alle 2,00 euroa – ”Matala-alkoholiset”

Keisari Micro IPAKeisari Micro IPA 1,63e

  • Nokian Panimo, 2,8%, 2,96 e/l
  • Parasta ennen: 1.2.2021
  • Ostopaikka: S-Market

Maltaina tässä on pilsner, pale ale, ruis sekä Red Active ja dekstriinimallas. Humalissa puolestaan löytyvät Columbus, Cascade ja Tradition, kuivahumaloinnissa Citra ja Wai-iti. Ainesspeksejä katsoen tähän olueen on panostettu, on kuivahumalointia ja kaikkea.

Lasiin kaatuu päällisin puolin esimerkillinen olut. Hienoista havumetsä-ruohoista tuoksua nousee, vaan ei likikään kreisiä mindblowin’ ipameininkiä. Pitää muistaa että Micro IPA esiintyy tässä ihan omalla low-alc kulmallaan yhdessä Hi-Hop Mildin kanssa. Vähän epäröin ottaa näitä mietoja ipoja mukaan, koska lähtökohdissaan ovat niin erilaisia normivahvuisiin verraten. Halvin hintaluokka kuitenkin antoi hyvän perusteen, sillä jos ne osoittautuvat makumaailmoiltaan läheskään isoveljiensä veroiseksi ne voisivat hyvin ottaa paikan kesäkuuman päivän kauppakassiin.

Harmillisesti ainakaan tämä olutyksilö ei kasva yllätyksiin. Maussa vallitsee tummamielteisyys, pahvis-kitkeröisyys. Ei osu omaan makuhermoon, varsinkin jälkimaussa tyrkkää pistävää ruohomaisuutta. Kitkeröisyydestä tulee assosiaatio siihen kuin olisi laittanut humalapelletin kielelle. Kaikesta huolimatta ”ykkösolueksi” vaikuttava suoritus tämäkin, varsinkin runko on miellyttävän tukevahko. Pitänee maistaa uudelleenkin, koska syntyi epäilystä ettei kaikki Micro IPAt ehkä maistu ihan juuri tältä.

Keisari Micro IPA

Hi-Hop Mild IPA 1,79e

  • Olvi, 2,5%, 3,58 e/l
  • Parasta ennen: 13.12.2020
  • Ostopaikka: Lidl
  • Hinta S-Marketissa: 1,89e

Runsas kuohkea isokuplainen, hiljakseen itsekseen  tornimuotoon tiivistyvä vaahto. Kullankeltainen läpinäkyvä runko. Tyylikseen on muotoiltu ultra low-alc session IPA.

Ainakaan heti viileänä aromihumalointia ei mainittavasti nouse nenään, maltaisuutta joo. Maussa katkeroa löytyy selvästi. Se on hyvä ja odotettuakin, koska sillä voi hämätä matala-alkoholisuuden negatiivisia tuntuja pois. Tässä asiassa olut onnistuu hyvin. Flavor-humalointia ei tunne. Runko on ohkainen, paljon ohkaisempi kuin vaikka Micro IPAlla, muttei voi sanoa vetiseksi.

Hyvin onnistunut matala-alkoholinen olut eikä tästä varsinkaan löydy mitään nollaoluiden makujen penseys-tunkkaisuus-kiroja. Toimii todella hyvin kuumassa kesäpäivässä janojuomana. Jotain ihan todella muuta kuin aika saman vahvuiset versiot vaaleista massalagereista. Me likes.

Sarja 2,00-2,49 euroa – ”Ennakkoon kiinnostavin sarja”

Veikko Ale vertailuhinta 2,26e (myyntipakkaus 1,99e/0,44l)

  • Tuntematon panimo, valmistettu Suomessa, 4,7%, 4,52 e/l
  • Parasta ennen: 21.4.2021
  • Ostopaikka: Lidl

Tätä olutta ei ole tuotepakkauksessa mainittu IPAksi, mutta halpahintaisena alena se lähti testiin mukaan. Hinta nimenomaan kiinnitti huomion kaupan hyllyssä ja vasta kotona huomasin muita pienemmän pakkauskoon.

Näkö on perushyvä, vaahtokin, samoin rungon väri, pitsiä jää.

Tuoksussa tuntuu lähinnä maltaisuutta, jos ylipäänsä jotain mainittavaa. Pientä humalan puraisua. Jos pitäisi nimetä joku olut ”tavalliseksi aleksi” (vrt. paljon viljelty termi erikoisolut), hyvinkin tämä se olisi. Vielä enemmän perus kuin jäljempi myös Lidlin Steam Brew. Oluen tuotteistus tätä mielikuvaa kaiketi tavoitteleekin. Jos Steam Brewhen edelleen vertaa, tässä on vielä hillitymmin humalaa ja joskin toisaalta miedosti paahdettua mallasta lienee seassa, värikin ruskeampi.

Hiukan jään miettimään tölkkikokoa. Sillä annoshinta on saatu puristumaan varsin halvaksi. Moni tölkki saattaa tarttua ostoskoriin huomaamatta, että annos on pienempi kuin vaikka muissa Veikko-sarjan tölkeissä.

Aivan jees perusale. Voisin ostaa uudestaan, mutta en, jos juuri IPAa tekee mieli.

Veikko Ale

Kotimaista IPA 2,35e

  • Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, 4,7%, 4,70 e/l
  • Parasta ennen: 21.4.2021
  • Ostopaikka: S-Market

Sameeta perusipan näköä vaahdoilla, pitsihköä vähähkösti. Semihköt fiilingit jatkuvat miedohkoon katkeroipahkoon aromiin.

Maussa väijyy ipa-kategoriaan maltillinen katkerohumalointi. Flavor-humalointia ei isommin tunnu. Kulmat hiottua IPAa. Jälkimaussa humala nousee enemmän. Tölkin kyljessä voisi lukea vain pale ale enkä ihmettelisi. IPAksi helppoa juotavaa, runkokaan ei ole kovin tukeva. Jos se olisi merkittävästi ohuempi, saattaisi tulla vesisyys mieleen. Osuva IPA hintaluokkaansa ja dokabiliteetti on etunsa.

Kotimaista Vehnäoluen menestys vehnistestissä teki tästä jopa hienoisen ennakkosuosikin. Verrattain halpaa joo, mutta ei kuitenkaan erotu muista samalla tavalla kuin Kotimaista Vehnäolut teki. Voisin ostaa hetkeen kesähelteesssä tai saunaolueksi, hyvinkin, mutta tuskin hittaaseen luonteikkaan ipaoluen naatiskeluun.

Kotimaista IPA

Kotimaista IPA

Steam Brew Craft Beer Session IPA 2,39e

  • Tuntematon panimo, valmistettu Saksassa, 4,9%, 4,78 e/l
  • Parasta ennen: 10.2.2021
  • Ostopaikka: Lidl

Nätti vitivalkea vaahto, jättää metkaa kerrostunutta pitsikaarta. Varsin vaalea väri.

Kevyt tuoksu, aromihumalointi ei tyrkkää framille. Kepeä on myös maku eikä tässäkään oluessa ole varsinaista flavor-humalaraportoitavaa, miedohkosti ja erottuvasti katkerohumalaa. Humalointi on tehty humalalla ja humalauutteella.

Hyvin kesäinen raikas ja reilusti juotavuutta. Omissa kirjoissa hakkaa massalagerit niiden leipälajissa 60-0. Nimeen liitetty sessioisuus kuvaa oikein hyvin tämän tuntuja. Rehellistä ison juotavuuden perusvaaleaa alea ilman kikkailua, syvempiä ulottuvuuksia tai erikoisuuden tavoittelua.

Steam Brew IPA

Keisari APA 2,49e

  • Nokian Keisari APANokian Panimo, 4,2%, 4,98 e/l
  • Parasta ennen: 22.11.2020
  • Ostopaikka: S-Market

Visut on hienot kaikkineen. Maltaina pilsner, pale ale ja crystal. Humalat Tomahawk, Tradition ja Cascade. Näistä Tradition ehkä hiukan yllättää APAksi ristityssä oluessa, mutta mikäs siinä.

Paksun vaahtotulpan alta ei paljon humalointiaromia irtoa, jotain pihkametsää ehkä kuitenkin. Maussa tulee samat fiilikset, kylmänä on raikasta ja ehkä juurikin crystal-tyyppinen mallas kietoutuu humalaiseen hartsimetsään.

Tykkään, ei mitään vikoihin viittaavaa vaan luo oman kivan profiilinsa. Toki APA tyylinä saattaa johtaa ajatuksia enemmän sitruksen-greipin suuntaan, mikä tässä piiloutuu tummanpuhuvan makusävyn alle. Tomahawk taitaa dominoida Cascadea.

Tässä tuntuu maussa monessa kohdin peräänkuulutettua flavor-humalointia. Loppumaussa ja sen jälkeen edellä kuvattu profiili sen kuin korostuu, myös katkeroisena. Olut tuo mieleen ensimmäisten maistojen (yli kolmen euron) Kukko IPAn ja Pyynikin American IPAn.

Saimaa IPA 2,49e

  • Saimaa IPASaimaa Brewing (MBH Breweries), 4,5%, 4,98 e/l
  • Parasta ennen: 26.8.2021
  • Ostopaikka: S-Market

Ensihuomio kiinnittyy rungon vaaleuteen ja kepeäoloisuuteen, sitäkö lienee tulossa?

Komea asiallinen vaahto. Tässäkään humalan anti ei jaksa tuoksuun asti, maltainen henkäys on paikalla. Jään aprikoimaan kuinka paljon hienot vaahdot eri testioluissa on estäneet tuoksuaromien aistimista vai puuttuvatko ne vaan. Toisaalta tiedetään, että kyllä niitä vaahtoavia ja samalla tuoksukkaita ipoja on olemassa.

Maku on ohutta kepeää laitaa kuten arvata saattoi jo näöstä. Mukavaa kohtalaista katkerohumalaa on mukana. Menee monen muun halpiksen kanssa hillittyyn IPA-osastoon. Perusluonteenaan maltilla erottuva katkerohumalointi isolla dokabiliteetillä, ja siinä lajissa toimii.

Sarja 2,50-3,00 euroa – ”Ehkä joku näistä jos ei halvemmat tärppää?”

Keisari IPA 2,78e

  • Nokian Panimo, 5,1%, 5,56 e/l
  • Parasta ennen: 25.10.2020
  • Ostopaikka: S-Market

Hieno pitsikäs vaahto kuten näissä näytteissä on tapana ollut. Tuoksukin on vertaisoluilleen tyypillinen eli ei voimallisempia humalatuoksuja vaan enemminkin tasaista maltaisuutta.

Myös maku on samantapainen kuin monissa, ei virheitä. Miedosti flavor- ja katkerohumaloitu, molempia on. Lykkää keksimäistä oloa munich-maltaan kautta, aika mietoa metsähartsia maussa. 

Ei huono tämäkään. Ennakkoon tiesin, että juuri tämä sattuu olemaan sukulais-ei-olutharrastajan suosikki kaikista ipoista, eiku siis, ihan kaikista oluista.

Keisari IPA

Keisari IPA

Pyynikin Red IPA 2,85e

  • Pyynikin Käsityöläispanimo, 5,5%, 5,70 e/l
  • Parasta ennen: 20.3.2021
  • Ostopaikka: Lidl

Nyt ainakin pitäisi olla erilaisempaa IPAa tulossa. Värinä kiva punakupari ja sitä kautta mallasrunko ainakin on muista poikkeava. Vaahtokin kermamaista rusapunervaa. Mutta että IPAa eikä ”vaan” amber alee?

Niinpä. Tätä maistettua miellän sen enemmänkin mainioksi, varovasti katkerohumaloiduksi amber aleksi. Ei niinkään tavoita mikä veisi tätä ipasuuntaan. IPAna arvioksi tulee 2,0 (kaikki numeroarviot jutun lopussa), amber alena luku olisi selvästi isompi. Helppo, kepeä, kaunis, kiva puna-ale.

Pyynikin Red IPA

Pyynikin Red IPA

Pyynikin Premium IPA 2,85e

  • Pyynikin Käsityöläispanimo, 4,2%, 5,70 e/l
  • Parasta ennen: 11.3.2021
  • Ostopaikka: S-Market

Hieno kermavaahtomainen ja pitsiä tuottaa, mieto havumetsäinen aromi. Suutuntuma ei yllä yhtä miellyttäväksi kuin (yli kolmen euron) Pyynikin American IPAssa. Samoin humalointi on kaikin puolin selvästi innostavampi American IPAssa.

Jälkimakuun jää kohtalaista katkeroisuutta pitkäänkin. Joku tylppä ehkä vähän lattea olemus jää tässä fiilinkiin, suht alhainen 4,2% ei auttane asiaa. Premium-lupaus oluttuotteiden nimissä on tainnut kärsiä inflaation jo kauan sitten panimojättien toimesta. Juotavuutta kuitenkin löytyy.

Pyynikin Premium IPA

Lahden Erikois IPA 2,98e

  • Hartwall (Royal Unibrew), 4,7%, 5,96 e/l
  • Parasta ennen: 17.4.2021
  • Ostopaikka: S-Market

Hauska vaahdon laskeutuessa itsestään rakentuva tornimainen vaahtolierihattu, kestoisakin pitsineen kaikkineen. Ei tunnu aromihumalaa tuoksussa, paitsi sitten mielikuvitusta ekstrapoloiden ehkä ihan vähän.

Runko on kevyt ja 16 EBC:llä väritetty. Katkeroa on mukana (EBU 45) ja se erityisesti jättää merkin itsestään kielelle jälkimakuun. Hakkaa mennen tullen isojen laittajien lagerit, mutta ei kasva IPAna vaippaikää isommaksi. Jää IPAna tavallaan kasvottomaksi, kun flavor-humalointia ei tunnu. Samaa on ollut monessa muussakin näytteessä. Juotavuutta löytyy keveyden kautta.

Hartwall Erikois IPA

Hartwall Erikois IPA

Iisalmi Pale Ale 2,98e

  • Iisalmi Pale Ale Olvi, 4,7%, 5,96 e/l
  • Parasta ennen: 23.1.2021
  • Ostopaikka: S-Market
  • Vertailuhinta Lidlissä: 2,91e
  • Oluesta löytyy nykyisin myös 5,0% versio, sen vastaava myymälähinta 3,45e/0,5l.

Vanha tuttu kivana pidetty IPA. Erityisansionaan se oli ensimmäinen ison panimon edukseen erottuva IPA jo viiden vuoden takaa.

Nätti symmetrishunajakennomainen pitsi. Kylmänä ja vaahtohattunsakin alta irrottaa aavistuksen hedelmäistä aromia, mikä erottaa sen useimmista muista testisetin bisseistä.

Maussa sama aavistuksenomainen hedelmäisyys taipuu katkeron alle (EBU  55), mikä puolestaan loppujälkimaussa nipistää jo kitkerästi. Hiilihapot on vähän alakantissa. Hetkosta myöhemmin seuraa yllätys: tuopin loppukolmanneksella jälkimakuun työntyy katkeron mausteeksi tunkkaista pahvisukkaa. Harmi homma.

Kokonaisuutena ja ilman viimeisintä huomiota: kepeä ja helppo. Huomio laskee jutun loppuun koottua numeroarviota ainakin kokonaisella pisteellä. Humalina on Mosaic, Galaxy, Comet ja Saphir. Jään miettimään olisko tästä tuoreempana saanut enemmän noiden humalien fiilistä ja olikohan tämä muutenkaan ihan kunnossa. Makumuistikuvat lupasivat enemmän.

Iisalmi Pale Ale

Sarja yli 3,00 euroa – ”Satunnaisia vertailuja seuraavan hintaluokan oluista”

Pyynikin American IPA 3,13e

  • Pyynikin Käsityöläispanimo, 5,2%, 6,26 e/l
  • Parasta ennen: 27.02.2021
  • Ostopaikka: S-Market

Tässä on samaa jo luonteikkaan suuntaista meininkiä kuin aiemmin maistetussa Kukko IPAssa. Omaan makuun osuva, reilu täyteläinen, tiheä kermamainen suutuntuma humalahartsisella otteella. Mainitut kaksi olutta tuli tuoppiin heti testailun alkupäässä. Jo toinen oikein positiivinen ”melkein halpisipa”.

Ehkä tältä odotin enemmän sitrushedelmäisyyttä, koska nimeen oli pantu American IPA. My bad siinä, kun amerikkalaisissa humalissa tottahan toki löytyy sävyjä muitakin, eikä nimeen ei myöskään oltu tuotu APAa. Humalat jälkeenpäin todettuna: Amarillo, Cascade, Citra, Columbus ja Target.

Tämä olut löytää makuja hienosti, loistobisse! Ehkä silti Kukko IPA vetosi enemmän jos näitä kahta kontrastoi. Mainioita molemmat ja luovat uskoa kotimaisen volyymituotannon kiinnostavuutta kohtaan.

Stadin American Session IPA 3,13e

  • Stadin Panimo, 4,5%, 6,26 e/l
  • Parasta ennen: 5.4.2021
  • Ostopaikka: Lidl

Vaalea kevyt näkö, jossa vaahdot on kohdillaan. Erittäin aromaattinen tuoksu, nyt sitä saa sitrusta raikkaamman kautta! Tätä oli odoteltukin, koska tämä juoma oli vuorossa viimeisten maistojen joukossa. No okei, oli jo aiemmin myös toisessa StaPan oluessa vastaava juttu. Halvemmassa alle 3 euron hintakategoriassa ei löytynyt samaa piirrettä.

Suutuntuma oleilee kevyen puolella, katkerot on pidetty aisoissa, joten kevyt ja samalla hyvin aistittava hedelmäinen humalointi saa ansaitun paikkansa. Kepeää, raikasta aromi- ja flavor-hedelmäisyyttä. Nimenomaan tuoksu on poikkeuksellinen testiotoksessa. Maussa sessioisen kevyt ja raikas olemus raikaa. Se on sellaista jota tölkin kylki ennustaa. Eihän tämäkään kilpaile samassa sarjassa kuin markkinan ne villimmät sitrustykitykset, mutta on rehellinen asialleen ja pärjää hienosti tässä porukassa.

Saimaa American Session IPA

Saimaa American Session IPA

Stadin American Pale Ale 3,13e

  • Stadin Panimo, 4,5%, 6,26 e/l
  • Parasta ennen: 2.1.2021
  • Ostopaikka: Lidl

Nätti näkö, sen puoleen kaikki on just kivasti. Näissä näytteissä harvinaista, runsasta sitrushedelmäistä kirkkautta-raikkautta on tuoksussa. Se olemus jatkuu loistavasti makuun. Hiilihapot tuntui olevan alakantissa, mutta myös sössin ja kolautin purkkia avatessa, minkä takia se vaahtoili yli kaiken.

Maussa humalatuoksun aromit saivat uuden elämän flavoreina, eikä nyt tukeuduta pelkkiin katkeroihin mitä APAlta toki toivoo. Eri humaloinneista voisi sanoa: tasapainoista. Epäilemättä tämä on Suomen Paras Olut -palkintonsa ansainnut.

Kukko IPA 3,15e

  • Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, 5,5%, 6,30 e/l
  • Parasta ennen: 27.04.2021
  • Ostopaikka: S-Market

Tykkäsin sikana. Tässä oli jo melko rivakasti puu-hartsimaista humalointia ja samalla tavanomaisinta normi-ipaa tummempaa runkoa, suutuntumakin erittäin kiva 5,5%:ksi. Muotorunsautta vaahdossa, pitsii ja kaikkee. Ei ehkä mainstreameintä IPAa, mutta lyö kohtuu lujaa omaan IPA-hermoon. Todellakin, tällä on ainekset rikkoa mielikuva siitä ettei huokeahkossa tölkissä saisi kiksit aiheuttavaa IPAa. Note to self: Kukko IPA muistiin.

Saimaa Brewer’s Special California IPA 3,30e

  • Saimaa Brewing, 5,5%, 6,30 e/l
  • Parasta ennen: 28.7.2021
  • Ostopaikka: S-Market

Mosaicilla kuivahumaloitu, joten kiinnostelee huomaako tuota efektiä maussa. Muut humalat: Columbus, Cascade, Citra, Chinook ja Mosaic. Kovaa settiä.

Komee näkö, muodokasta vaahtokruunua ja runsaasti pitsiä. Tuoksuun irtoilee miedosti humalien sävyjä paksun vaahdon läpi. Tässäkin on enemmän havumetsää kuin sitruksisuutta. Runko on tummemman ruskeaa caramel-maltaan kautta, karamellisuutta tuntuu suussa. Muut maltaat keitoksessa: pale ale ja vehnä.

Maussa olut erottuu positiivisesti omalla persoonallaan muista testatuista ipoista. Metsähartsit ei kuitenkaan niin dominoi kuin eräissä muissa hyvissä, katkeroa on sopivalti ja kaipa noin monta eri humalaa tuo sen oman mausteisuutensa ja sormenjälkensä makuun. Sitrustakin on raskaamman flavorolemuksen sekaan uppoutuen. Ei niin aromaattinen, mutta flavoreinen IPA kyllä. Jälkimaussa katkero ryöstää sijaa humalaflavoreilta.

Aivan jees, tosin hinta nousee jo selvemmin yli kolmen euron.

Saimaa California IPA

Tuloslista: Juomien pisteytys

Arviointiasteikko (1-5): 5 poikkeuksellinen, inspiroiva, 4 oikein hyvä, mielenkiintoinen, tarttuu hyvinkin ostoskoriin, 3 keskiverto, 2 juomakelpo, mutta ei osu omaan makuhermoon, 1 vaatimaton. Arviot on suhteutettu huokeaan hintaluokkaan, omaan makumieltymykseen ja IPA-tyyliodotuksiin.

  • Keisari APA 3,5
  • Keisari IPA 3,5
  • Hi-Hop IPA 3,5
  • Veikko Ale 3,0
  • Steam Brew Session IPA 3,0
  • Saimaa IPA 2,5
  • Kotimaista IPA 2,5
  • Pyynikin Premium IPA 2,5
  • Pyynikin Red IPA 2,0
  • Erikois IPA 2,0
  • Iisalmi Pale Ale 1,5
  • Keisari Micro IPA 1,5

Varsinaisen testin ulkopuoliset, yli 3 euron oluet:

  • Kukko IPA 4,0
  • Stadin American Pale Ale 4,0
  • Stadin American Session IPA 4,0
  • Pyynikin American IPA 4,0
  • Saimaa Brewer’s Special California IPA 3,5

Pohdiskelut ja päätelmät

Havaintoja maisteluista

IPA-tyylin alle kolmen euron (per 0,5l) markkettioluita lähdettiin tutkimaan. Ohella oli referenssinä muutama näyte heti hintarajan tyyriimmältä puolen. Peruskysymys oli, löytyisikö otoksen tuotteista sellaisia, joita haluaisi markettikoriin kesä-IPAkseen ensi sijassa valita. Jos mitään valmista preferenssiä ei ole, random-valinnoissa voi hyllypaljouden äärellä käydä ihan miten sattuu. IPA-tyylissä nimenomaan humalan käyttö pelaa isoa roolia.

Liki kautta linjan havainnot olivat ennakkomielikuvia positiivisempia. Oluet olivat varsin juotavia, joskaan joukossa ei tullut vastaan yhtään tajuntaa räjäyttävää ylläriä. Itse asiassa ns. juotavuus tuntui olevan monenkin oluen vahvuusaluetta, tarkoittaen potentiaalia useamman kuin yhden oluen juomiseen. Toisaalta, mitään hophead-katkerohurjasteluja ei tullut vastaan.

Osoittautui, että nimenomaan kolmen euron ylittävissä oluissa oli kivaa potentiaalia, ainakin jos kärkitavoitteena ei ole määrällinen juotavuus, vaan myös luonteikkuuden lisääntyminen. Eli muutama kymmenen senttiä viiva euro lisää sijoituspäätökseen ja lisähinta tuntuu panostuksen väärtiltä. Alle kolmen euron IPA-tyylisiksi nimetyt oluet puolestaan eivät omaan ostoskoriin niin helpolla nouse.

Kun nyt nimenomaan omaa makua miellyttävää ja ostokynnyksen ylittävää IPAa hakee, flavor-humaloinnin vaatimusta ei pysty sivuuttamaan. Poikkeus vahvistaa säännön: Esimerkiksi Olvin Hi-Hopissa oli kepeät speksit IPAksi, mutta siinä saatiin erottavaksi tekijäksi ja vastapainoksi matala alkoholiprossa. Low-alc IPAna se osoitti hyvää janojuomapoweria.

Ison juotavuuden oluetkin olivat laadukkaita ja tavallaan asettuvat suurivolyymisten lagereiden ja jo luonteikkaampien ipojen välimaastoon. Testissä olleiden oluiden pääasiallinen kohderyhmä ei arvatenkaan ole oluita moninaisten makujen ja kokemusten vuoksi hakevat. Ne saattaa hyvinkin toimia porttiteorian ennustamalla tavalla massaoluista poispäin katseleviin, tuleviin voimakasmakuisempien ipojen kuluttajiin.

Jännä yksityiskohta on, että molemmissa mukaan osuneissa Stadin Panimon (yli kolmen euron) oluissa hedelmäinen aromihumalointi oli tosi-tosi-jees-osastoa ja vain niissä. Salaa varovasti etukäteen toivoi sitäkin, että joissain tapauksissa olisi tullut vastaan hazy-ipamaista trendipiirrettä. Näin ei käynyt eikä tuoksun sitrusaromaattisuudella myöskään päästy juhlimaan alle kolmen euron luokassa. Kokonaisvaikutelma testistä oli silti positiivinen, koska joukossa löytyi selvästi havaittavaa flavor-humalointia tasapainoisen katkerohumaloinnin  kanssa.

IPA vs vehnä

IPA sopii kesäjuomaksi siinä missä vehnäolutkin. Kun nimenomaan kesäolut on etsinnässä, joutuu vertaamaan tässä saatuja IPA-tuloksia alkukesän vehnäoluttestiin ja vehnien edukkuustasoihin.

Baijerilaisvehnää ja IPAa vertaillen huomaa, että vehnäolut on lähimarketeissa näistä tyylinä huokeampi. Ehkä siinä ei ole trendibisselisää, ehkä IPAssa sitä on. Tai sittenkin: IPA on tyylinä sellainen, että sen valmistukseen kuluu selvästi enemmän suhteellisen hinnakasta humalaa raaka-aineena ja humalointi tehdään joskus moneenkin kertaan. Loogisesti IPAn hinnan pitäisikin olla korkeampi. Olisi myös outoa, jos panimo ei rakentaisi tuoteperhettään myös oluita erottavien kustannustekijöiden kautta. Laatu saakin maksaa.

Mikä olut nyt sitten kesäkassiin oletuksena tarttuisi?

Samaan aikaan kun itseä kiinnostavan oloiset IPAt alkaa enemmän löytyä kolmen euron hinnan (per 0,5l) kalliimmalta puolen, kelpo vehnäolutta – kuten Kotimaista Vehnäolut – saa alle kahdellakin eurolla. Prosenteissa miettien hintaero mainittujen välillä on suuri vehnäoluiden eduksi. Jos molemmat tyylit maistuvat kesässä, tarkan euron olutkuluttaja valitsee vehnäoluen IPAn sijaan.

Jos maistetuista ipoista nostaa jotain muistilappua omalle kauppareissulle, siihen voi hyvin kirjata Kukko IPAn, mutta miksei muutkin yli kolmosen numeroarvion saaneet bisset.



2 kommenttia

  1. Peku sanoo:

    Kukko Ipaa saa ainakin Keskon kaupoista sixpäkissä huomattavasti halvemmalla.

  2. Jani sanoo:

    IPA-joukon jälkivalidointia pari viikkoa postauksen perään: Ensimmäiset uudelleen maistetut IPAt X ja Y olivat aika erilaisia kuin blogautuksessa testatut yksilöt. Toista oli jopa vaikea uskoa samaksi olueksi ja toisessa oli virhemaku heräilemässä. Vahvistaa käsitystä siitä, että hyvyys tai huonous monta kertaa on vähän sattumastakin kiinni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top