Blogi

Ei Kriek Lambic vaan Kriek Ale (4,5%)

A. Le Coq Kriek AleKriekiä tölkissä ja six-packissä?!

Tuon kun spottasi myymälän hyllyssä, ensin mentaalisesti hieraisi silmiään pari kertaa. Pian kuitenkin huomasi ettei alan perinteikkäintä Kriekiä ole tämä, vaan kirsikkamehu-ale á la A. Le Coq.

Juoman tuntua

Hieno kestävä vaahto, mahtavan syvä tummanpunainen väri, runko kirkastakin. Aivan todella kirsikkamehuisa. Tosin esanssisen oloisella tasolla.

Varsin ohut runko kuten sopii ollakin. Vähemmän hiilihapokas runko kuin nätti ja näyttävä vaahto alussa lupaili. Toisaalta myöskin vähemmän hiilihappoinen kuin pakkauksen väri- ja otsikkodisainilla kriek lambic -tyyliä kohtaan herätetyt etukäteismielikuvat olivat. Myöskin selvästi teennäisempi maku.

Maku on todella kirsikanomaista, mutta turhan äitelää omaan makuun. Hiukan vastaavaa meininkiä kuin Founders Rübæus raspberry alella, mutta nyt eri marjan kanssa. Maltaita tai humalia ei tarvitse haeskella miltään kulmalta, ellei nyt sitten tölkin kyljestä mikä mainitsee ohramaltaan sekä Hallertau Magnumin.

Harhaisen odotusarvon mukaista happamuuden tuntua ei tietenkään spontaanisti löytynyt makuun. Mitattu pH oli silti happamahkon puolella: 3,4. Jäi ensin keikkumaan siihen reunalle, että pitäisikö tätä hapanoluena vai ei. Lahjomattoman mittarin tulos tuomaroi kysymyksen hapanoluen puoleen.

Aluksi suoraviivainen ja voimakkaan mehuisa maku, loppumaun puolikkaalla syvän esanssiseen kääntyen. Reilumpi hiilihapotus kenties lisäisi intoa toisellekin juomakerralle, samoin kuin mehukonsentraation kohtuullistaminen.

Lisämietintö ja selonteko

Hyllyssä huomattu kriek & tölkki -yhdistelmä triggeröi välittömästi ekstratarkkaavaisuutta. Tölkkidesignissä on jotain tutunomaista, niin, Olvin modernia tuoteperhekaikua siinä on.

Kunnioitusta rehellisyydestä labelissa: ale brew with cherry juice. Oluttietoisuuteen taipuvaista ostajaa ei siis jalliteta luulemaan villihiivoja tai maitohappobakteereitakaan. Tosin ellei tuota pysähdy hetkoseksi miettimään, mennään ehkä vain sen kriek-mielikuvan varassa. Mestarillista mielikuvien ohjailua purkin designin kautta, samoin kuin juoman nimeämisen mielessä.

Jos kirsikkamehutiivisteestä tykkää, niin voi olla oikeinkin pätevä juoma eikä esimerkiksi lämmetessään mitenkään heikkene. Kokonaisuutena ainakin kertaluonteisesti hauska ihan sillä, että kirsikkabisseä on tölkkipakkaukseen pantu ja vieläpä six-packiin. Saatavana ainakin m/s Silja Europalla.

A. Le Coq Kriek Ale A. Le Coq Kriek AleA. Le Coq Kriek AleVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top