Blogi

BrewDogin isot uutiset 22.8., Double Punk tuoteperheenlisäys ja koronataistelu

Sisällys

EGM big news – BrewDogista hiilinegatiivinen yritys

Ensimmäinen BrewDogin extra-special general meeting (EGM) hoitui Youtube-livelähetyksenä. Se oli etukäteen lanseerattu tärkeimpänä business-päivityksenä ikinä, #BrewDogTomorrow.

Ennen isoa uutista James ja Martin nostivat vuoden 2020 tapahtumista uudet pakkausgrafiikat, BrewDog käsidesin, rajoitetun Street Dog Punk IPA -erän orpokoirien auttamiseksi, 8 Trill Pils -rahaston mustien omistamien craft-panimoiden tukemiseen, kovaan suosioon nousseen Barnard Castle Eye Test hazy IPAn ja muut uudet tulokkaat Double Punk IPA, Lockdown pils, Jagged Edge IPA ja Layer Cake pastry stout. Näistä listan viimeinen oli Jamesin suosikki ja kuulosti ehdottomasti sellaiselta, että pitää maistaa kunhan käsiin saa.

Noiden pienempien uutisten jälkeen James ja Martin ilmoittivat EGMn ensimmäisen kirjaimen itse asiassa tulevan sanasta environmental. Suuret uutiset koskevat kestävää kehitystä. Missiona on Let’s Make Earth Great Again, ”We’re sleepwalking off the edge” kuten sanoivat. Tottatotta!

Tärkein juttu kulminoituu siihen, että BrewDog aikoo olla hiilinegatiivinen koko yrityksen tasalla. Siis ei vain hiilineutraali, josta paljon puhutaan. Tavoitteeseen pääsemiseksi he perustavat Skotlantiin BrewDog Forestin (8km2) sitomaan hiiltä, samalla tukien kestävää kehitystä ja biodiversiteettiä. Metsään istutetaan miljoona puuta ja luonnollisesti perustetaan BrewDog Campsite kenties tarkoittaen leiritulia, bänditouhuja ja sen sellaista. Ilmastokriisin hoito päätyi houkuttelevaan muotoon: “Juomalla BrewDogin oluita, sinulla positiivinen vaikutus ilmastoon.“

Ympäristöaktiivisuus oli kaikin puolin korkealla statuksella. On käynnissä sota haaskaamista vastaa, ”the war on waste”. On tuulivoiman varaan laskeva tehdas ja muutenkin tuotannossa tähdätään kiertotalouteen. Esimerkiksi uusi olut Hello My Name Is Gale NEIPA on tuulivoimalla tuotettua niinkuin nimi vihjaa. Uutena oluena on tulossa myös MEGA, joka tehdään ylijäämäleivästä. Nimi tulee jo mainitusta Make Earth Great Again -sloganista. Sikäli mielenkiintoista, että aiheesta Martinin kanssa melko tasan vuosi sitten puhuttiin. Liekö sillä ollut merkitystä, mene ja tiedä.

BrewDog Double Punk

Maistoon! Punkin sisarukset

Mielenkiinto maistossa kohdistuu Double Punkiin. Maistelu toki tehtiin hyvissä ajoin ennen uutislähetystä. Double Punk tuli suht vastikään Brewdogin online storeen saataville ennen juhannusta. Vertailuun sille otettiin superklassikko Punk IPA ja jo vuoden verran Skoteissa saatavilla ollut Punk AF.

Kävin heinäkuussa Tampereen BrewDogissa eikä silloin ollut tietoa Double Punkin myyntiin tulosta Suomessa. Maistossa se kuitenkin on BrewDogin online-kaupasta hankittuna. Muut kaksi Punkia löytyi nyt lähikaupasta.

BrewDog Double Punk BrewDog Punk IPA BrewDog Punk AF

Punk IPA ottaa mittaa uudesta isosiskosta

Punk IPA (5,4%) klassikolla on klassikon odotukset. Vaan onhan se yllätyksetön kun samaa on maisteltu ennenkin, muun muassa Punk IPAa ja Punk IPA Bomberia sekä Punk IPAa tölkistä ja pullosta.

BrewDog Punk IPA ja Double Punk

Arvatenkin uudessa ja vahvassa Double Punkissa (8,2%) on entistäkin enemmän punk-asennetta. Tuoksussa ei kovin paljon eroa tunnu, mutta on humala Double Punkissa intensiivisempi ja sävykkäämpi.

Maussa ero repeää heti, erityisimmin Double Punkin jälkimaku jättää rankkaa humalointia. Ei katkero hullun överiä ole, mutta raskasta ja reipasta. Sama ominaisuus on Punk IPAssa merkittävästi matalampi. Näitä kun vuorotellen naukkailee, tulee olo että Double Punk jää dominoimaan suuhun vielä kun sen jälkeen sippaa Punk IPAa, ja vielä senkin jälkeen.

BrewDog Double Punk

Double Punkissa alkoholia on mahdutettu konstailemattomaan ja kirkkaaseen ipa-tyyliin yli 8%. Se jo nostaa alkoholin lämpöä esiin. Katkeroa on heittämällä enemmän ja myös raskasta puumaisuutta sekä edellisiin kietoutuvaa synkeää, tiukkaa greippisyyttä. Kaikki nuo todellakin jäävät kielen päälle viihtymään.

Makeutta, maltaisuutta ja karamellisuutta on molemmissa. Molemmissa suutuntuma on kevyehkö.

Punk IPA on helpompi, juotavampi ja paljonkin sitä. Se tuntuu jopa pliisulta näin rinnanmaistossa. Siitä on onnistunut luomaan buustattu versio, jossa samankaltaisuutta on paljon, mutta punk-amplitudia on nostettu. Molemmat oluet toimii, mutta ehkä näistä preferoin perinteistä Punk IPAa. Double Punk maistuu sekin, vaan Punk IPA ja sen matalampi alkoholimäärä tuntuu tämän tyyliseen omemmalta.

Punk AF – alkoholiton vaihtoehto

Kokeillaan vielä Punk AF:ää (0,5%). Sen väritys näyttää hailakalta edellisten jälkeen. Tuoksussa ei vielä ihan välttämättä odottaisi eroa, mutta sitä on. Ei sillä tavalla, että voisi arvata kyseessä olevan alkoholiton olut, mutta kun peräperää nuuhkaisee eri laseista, oluen persoona kasvaa prosenttien mukana.

Aika sama linja tulee vastaan suutuntuman kanssa. Eli ei AF pelkästään sen perusteella menisi automaattisesti alkoholittomien oluiden kategoriaan, mutta peräperää sipaten ero tuntuu. Enemmän sitten haittailee AF:n makujen latteus. Pahimpien nollaoluiden vetisyys-penseys-tunkkaisuus-suoranainen pahuus on onnistuttu välttämään. Silti tästä jää paljon puuttumaan.

BrewDog Punk AF

Punk ranking

Maistetun perusteella Punk-mieltymykset asettuivat seuraavaan järjestykseen:

  1. Punk IPA
  2. Double Punk
  3. pitkä välimatka
  4. Punk AF

BrewDog Punk AF, Punk IPA ja Double Punk

Nettimyynti osana COVID-19 selviytymistä

Elokuun puolivälissä tiedettiin, että BrewDogin kokonaismyynti kasvoi vuoden ensimmäisellä puolikkaalla 15%. Häkellyttävän hyvä suoritus firmalta jälleen, vaikka muun muassa kaikki BrewDog Barit olivat koronan takia välillä suljettuina. Suoritusta selittää vähintään yhtä hämmästyttävä verkkokaupan 750% vuosikasvu.

Skottinettimyymälänsä uusi monipakkaustaktiikka on selvästi ollut toimiva, kun nettikaupan kasvuprosenttia sulattelee. Skottikaupasta siis saa enää (ainakin tällä hetkellä) vain monipakkauksia. Monipakkausten myynnin toimivuus jännästi signaloi uudesta vivahteesta koko craft-oluen kulutuskulttuurissa. Ostosten määrällinen kasvu ei näin olisikaan ylikäymätön ongelma kuluttajien keskuudessa.

BrewDog on tässäkin jälleen luomassa uutta kulmaa craft-maailmaan. Se on nähtävästi onnistumassa hyödyntämään koronan aiheuttaman anomalian craft-kuluttajien arjessa. Tarkoitan sillä BrewDogin oluiden saatavuuden väliaikaista pakotettua rajoittumista jakelukanavien ja maantieteellisen saatavuuden mielessä.

Koronan vaikutukset olivat kovat myös BrewDogin omaan toimintaan. Maaliskuussa sen liikevaihdosta oli äkillisesti hävinnyt lähes 70%. Kaikki baarit olivat kiinni eivätkä nettikaupastaan myyneet Brittien, USAn ja Saksan ulkopuolelle. BrewDogin antamat omistaja-alennukset vähenivät ja hinnoittelua muutenkin rukattiin.

Tässä tilanteessa he pystyivät hyödyntämään nettikaupan mahdollisuudet. Briteissä ja osin muuallakin se sai matkan varrella mausteekseen tietynlaisen vaihtoehdottomuuden eli nuo monipakkaukset. Online-myymäläthän löytyy erikseen UK:n, USAn, Saksan ja Australian markkinalle. Mainittu muutos olisi tuskin mennyt kunnolla läpi ilman pitkälle yli sadantuhannen equity punkin uskollista fanikuntaa. He nimenomaan ovat halunneet auttaa yritystä vaikeassa tilanteessa.

Selvähän se, että yrityksen liikevaihto kasvaa jos ostaja ottaa kerralla vähintään neljä samaa craft-olutta entisen yhden sijaan tai eri tavoin miksatun vielä isomman paketin. Vaikka 48 olutta. Vaihtoehtoja monipakkauksissa piisaa soureja ja vierasoluita myöten, joten kyseessä on aika lailla eri asia kuin mihin on Suomen volyymimarkkinalla totuttu.

Suomesta katsoen Saksan online-myymälä saattaa jatkossa olla skottikauppaa houkuttelevampi vaihtoehto. Equity punk alennus pätee sielläkin, se on hyvin kirinyt valikoimassa, postikulut on halvemmat ja siellä pääsee yhä (ainakin toistaiseksi) napsimaan oluita yksittäin. No, ehkä hinnat vaikuttaa Skoteissa halvemmilta monipakkauksissaan, mutta ensi vuoden vaihteessa nähtävästi törmätään myös tulleihin Brexit-siirtymäajan umpeutuessa.

Katsotaan nyt mistä sitä uutisissa mainittua Layer Cakea löytyy 🙂

BrewDog Punk AF, Punk IPA ja Double PunkVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top