Blogi

Brew Toon Smokin’ Barrel (6,1%)

Smokin’ Barrel Stout lähettää terveisiä manner-Skotlannin itäisimmästä äärestä, Peterheadista.

Tähän olueen oli suuret odotukset, koska olin sitä päässyt panimolla maistamaan ja siitä vaikuttunut. Yksi pullo kantautui Suomeen asti ja alunpitäen olin aikeissa sitä jemmata pitempäänkin.

Suhteellisen matalan ABV:n takia se tuli kuitenkin korkattua vain kuukausi ostosta. Pitikö se kutinsa ylettömän kiinnostavana?

Smokin' Barrel

Etiketin tiedoista voi laskea, että erän koko ilman hävikkejä on 116 litraa. Aika pieni todellakin. Amerikan beerbarreli (117L) on sattumalta kovin lähellä edeltävää lukua, mutta kun Briteissä ollaan sikäläinen beerbarreli ei olekaan. Sehän on 2 kilderkiniä on 36 gallonaa on 288 pinttiä on 164 litraa. 

Smokin' Barrel

Oluella on musta runko ja vaalenruskea tiheä vaahto. Kuinka kermaiselta ruskovaahdolta voi olut näyttää? Hetken levähdettyään juoman keskipinnalle nousee pieni vaahtokumpu ja lasin reunaa kiipeävä vaahtokraateri.

Smokin' Barrel

Ihmekimallusta, kai se johtuu valaistuksen temppuilusta kuplaseinämässä.

Tuoksu vaikuttaa mukavan tammilastuiselta, viskimäiseltä, maitokermaiselta, pehmyeltä ja alkoholilliselta.

Mutta sitten hitsinhitsi! Maku on ihan muuta kuin makumuisti antoi odottaa. Viskitammisuuskin on kaikkea muuta kuin tuoksun ja näkömielikuvan vantteraa tynnyriä. Maisto antaa alun 3/4 makukvartaaleilla enimmäkseen pistävää kahvisuutta ja hapokkuutta. Suhteellisen kapea runkokaan ei kompensoi odotuksia. Jälkikvartaalissa ja toisaalta myös lämmetessään fiilis hiukan kohenee, mutta joutuu miettimään mikä tässä olisi voinut mennä pieleen.

Jos olisin juuri tämän pullollisen juonut panimolla, seuraava olisi jäänyt ostamatta. Nimen lupaama savuisuuskin kompuroi kitkeryyden sekamelskassa. Tällä tavoin kolhittua stouttia ei ole eteen aikoihin sattunut.

Pitkään olen pohtinut ja ihmetellyt tynnyrikypsytettyjen osalla sitä, että tynnyreistä ei päädy vääränlaista flooraa ja faunaa olueen, siis makuja haittaavalla tavalla. Voisikohan tässä olla juuri jotain sellaista, koska ABV vain 6,1%. Toisaalta etikkaisuuskin punkee mieleen ja jäljemmästi ajatellen kuvissakin näkyvä erittäin runsas – joskaan ei täysin villiintynyt – kuohu tukee jotakin bakteeripirulaisen kiusantekoa.

Kolmannelta kulmalta: ellei tätä olisi jo maistanut panimolla, niin kitkeryyden olisi voinut laskea myös yliannostellun kahvin piikkiin. Sitäkin nimittäin ainesosaluettelossa on (samoin kuin chiliä). Mielenkiintoinen esimerkki – jälleen – siitä, että oluen voi maistella omassa yksittäiskuplassaan tai sitten kokonaisen erän kontekstissa.

Tässä kohtaa huomaan best beforen: 22.8.2019. Tänään on 8.8.2019. Sekin jotain makuriskeistä kertoo. Hyvä että ei jäänyt tämän pidemmäksi kypsymään. Ihan siinä rajalla tasapainoillaan, että yksi pullollinen menee tiukan kahvisena hapanstouttina.

Smokin' Barrel

Sinettikapsyyli on hieno.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top