Blogi

Vieraskynä: Viikko Portlandin Craft Beer taivaassa

Vieraskynän ja -kameran varressa on Mats Granskog, Tromssassa asuva suomalainen, joka matkustaa työnsäkin vuoksi paljon. Pitää oluista eikä koskaan tyydy laimeaan ja sieluttomaan. Etsii inspiroivia ja luonteikkaita kokemuksia käsityöoluiden parista, mikä hyvin onnistuukin maailmanmatkoilla. Näin kävi myös helmikuun puolivälissä 2018. Portland – olutsuunnistajan sportsland Portland (Oregon) on käsityöoluen mekka, jonne olutharrastajan kannattaa lähteä kauempaakin. Lisäksi lähialueelta… Lue lisää »

Pikamatkalla Norjan Bodøssä – Reissutarinat fantasioineen oluen ympäriltä

Taustatöitä Kalenteriin ilmestyi yönylimatka Bodøøn pohjoisen Norjan Nordlandin maakuntaan, hieman napapiirin pohjoispuolelle. Nordland rajautuu pohjoisessa Tromssaan ja etelässä Trøndelagin maakuntaan. Asukkaita on reilut 50 000 ja paikallisten mukaan se on kehittyvä kaupunkiympäristö. Keskustakortteleissa autiot liikehuoneistot vähän soti tuota kertomusta vastaan, mutta oli siellä jotain rakenteillakin. Reissun lähestyminen oli tietenkin motivoinut kaivelemaan alueen olutskenestä juttuja esiin, jospa vaikka… Lue lisää »

Banzai schemed beer can: To Øl YOLOmælk (14%)

Tää tölkki ei oo bulkkipurkki Tässä piti olla jotakin erikoisempaa, kun kerran tilaukseen laitoin. Pyörittelen tölkkiä kourassa ja palautuu mieleen miksi juuri tämä päätyi ostoskoriin. Se on paperilla spesiaalein purkkiolut, joka on tähän asti tullut vastaan. Sitä se taitaa ölpän nimikin vihjailla, vapaasti suomentaen: ”Kerran sitä vaan eletään -maito”. You Only Live Once on vahvaa… Lue lisää »

Maistuuko tölkitetty olut jotenkin erilaiselta? Osa IV: Hapanolutta tölkistä

Otetaan hapanta Äskettäisinä aikoina on tullut haastettua tölkkiä pakkausmuotona. Yksi epäilyksen aihe oli happaman nesteen potentiaalinen haittavaikutus pakkausmateriaalin, siis tölkin pinnoitukseen. Kirjoitukseen päätyi asiaa funtsiessa eka käsiin osunut tölkitetty sour: The White Hag Irish Brewing Companyn Púca – Dry Hopped Lemon Sour 3,5% ja sen Berry Hibiscus Ginger -versio. Nimi Púca tarkoittaa mystistä taikavoimaa, joka on… Lue lisää »

Syvällisempää panemista: Oluen pH tutkan alla

Mitäs se pH-arvo tarkoittikaan? pH-arvo ilmoittaa liuoksen happamuuden. Käytännöllisemmästä ja oluen maisteluunkin sopivasta kulmasta lähestyen: Happamuus puolestaan on perusmaku, jolla ihminen huomaa ravinnossaan – ja oluessaan – olevat hapot. Ennen täsmällisiä määritelmiä happamuus perustui kemistin makuaistimukseen. Käsite pH:lle syntyi sattumoisin panimotoiminnan piirissä, Carlsbergin labrassa S.P.L. Sørensenin toimesta vuonna 1909. Postaussarjan ekassa osassa luodaan vilkaisu happamuuden teoreettisempaan puoleen… Lue lisää »

Huoneenlämmössä varastoitu stout vuosien takaa (7,1%)

Sedimentoitunut löydös Panokaverilta löytyi varastohuoneen kätköistä maistoon aikanaan kelpo kotistout. Kiitos Juha! Oma varasto tätä batchiä oli jo aikapäivää sitten lakannut olemasta. Oluen vuosikertana on 2013 ja ikää siten reilusti yli 4 vuotta. Prosenttien kautta mietittynä tämä on jossain niillä rajoilla olisko järkeä lähteä kellaroimaan. Eipä tätä varsinaisesti oltu ikäännytettykään, koska pullo oli ollut säilöttynä… Lue lisää »

Olutmatkailua – Blogeja ja tarinoita

Oluttarinoita pallon ympäri Helpompi tutkia, kun spottaa seuraavat jutut: Kartan saa koko ruudun tilaan vasemman yläkulman nuoli-ikonista. Jos karttanäkymää on poikkeutettu alkutilasta, ilmestyy talo-kuvake jolla sen saa palautettua. Oikean yläreunan namikasta voi rajata juttuja aikajaksojen mukaan.  Virikkeitä oluen ja matkailun yhdistelyyn Väki reissaa ympäriinsä ja entistäkin enemmän etsii viileitä juttuja oluen parista. Jossain päin buumaava craft beer… Lue lisää »

Vallan trappistia Itävallasta: Stift Engelszell Gregorius (10,5%)

Ilahduttava löydös omassa lähialkossa Jo toisen kerran ex tempore päätyi haltuun uusi trappistituttavuus ihan randomilla hyllyjä silmäillen. Alkolle lämpimiä ajatuksia siitä. Se ensimmäinen ja edellinen tilanne koski jenkkimunkkien Spencer Trappistia, mistä tarina löytyy täältä samalla muutenkin trappistiasiaa pyöritellen. Kuten kuvista voi huomata, tämänkertainen löytö on itävaltalaistrappistia Enkelin Solusta Stift Engelszelliltä. Aito oikea trappistileima köllöttää pullon kyljessä.   Oluen… Lue lisää »

Bändibrändätyt oluet #23: Petri Nygårdin Kaljaa!

Paluu musaoluiden äärelle Vihanneslokeron kätköistä kaivettuna: Vaihteeksi musalabeloitua bissee elikkä pilsiä Pyynikiltä (4,7%). Tämä jääkaapissa pölyyntynyt tölkki ei ihan tuore tapaus ole (batch 980), mutta on välillä hyvä kiskoa uutta tilaa tuon logistisen aarrearkun uumeniin. Lakonista hoipertelua Näin jo vuosien mittaan alkaa olla väsymystä musiikkiaiheisten kanssa, vaikka niitä aina välillä markkinalle putkahtelee ja myös enemmän… Lue lisää »

Välähdyksiä Stadin oluthistoriasta – Osa II: Siltasen baarikorttelin tarina Kallion bailaajille

Kaljajuttuja: Elanto ja sen kaljapanimo valokuvissa Stadin kaljatehtaiden historiasta kulminoituu paljon Elannon kortteliin Hämeentien varressa. Samassa korttelissa toimii nykyisin trendikkäitä ravintoloita kuten Siltanen ja Kuudes Linja. Tässä jutussa katsotaan Elannon historiaa kaljapullonpohjasilmälaseilla. Yhdessä aiemmassa postauksessa tutkailtiin kaljan ja oluiden eroja sekä teollisen kaljantuotannon saapumista Suomeen. Helsingin olutpanimoiden historiasta on myöskin ollut jo puhetta. Elannon kaljapanimon sijainti osoitteessa Itäinen Viertotie 11-13… Lue lisää »

Scroll to top