Blogi

Tarkkaile, pyöräytä lasia, nuuhkaise, maista! Olutarviointien blogautusperiaatteita

Jo tovin aikaa erilaisia olueen ja sen maisteluun liittyviä postauksia on näiltä näppäimiltä singahtanut. Näköjään noin neljän vuoden ajan. On hyvinkin aika hieman avautua arviointeihin liittyvistä periaatteista ja filosofioista niiden ympärillä. Kirjoittelun taustalla on ollut into käsityöoluisiin ja mielenkiinto toimialan kehitykseen. Alkuvuosien kapinamieliala mainstream-lageria vastaan on kai hellittänyt, vaikkei tuon genren bisset omaan makuun istu… Lue lisää »

Lätkäbissee – Juti Pale Ale

Juti #7 – Lucky Seven Seiska on Tapparan puolesta jäädytetty numero ja mailamiehelle kunniaa osoittaa tämäkin rypistys: Pyynikin puolen litran Jutiölppä (4,7%). Vaan meneekö tämä sporttiteemoitetuksi olueksi, kun nimimiehen urheiluajoista tulee pian kakskytä vuotta. Etiketti on graafikoitu Tapparan väreihin, joten tehdään myönteinen tulkinta. Sitä paitsi päähenkilö on omien peliensä jälkeen rillaillut eteenpäin kiekkokaukaloiden kommentaattorirooleissa. Jo… Lue lisää »

Kallio Artesan Breweryn ja Restaurant Havenin olutillallinen – Avartavaa settiä

Lupaus tulevasta Restaurant Haven ystävällisesti laittoi kutsun olutillalliselle, jonka se oli järjestämässä teemalla ”Guest Brew X Kallio Artesan Brewery”. Luvassa oli mainitun kiertolaispanimon tuotteita ja kolmen ruokalajin gurmee-menu. Listalta löytyvien ruokien valmistuksessa myös oluilla oli oma kiehtova osuutensa. Kapeita piirejä lukuun ottamatta olut ja fine dining ei taida olla tuttu yhdistelmä, edes olutharrastajien ympyröissä. No, tämähän todella… Lue lisää »

American Brown Ale petunian pauloissa

Olvin uusi brown ale (4,7%) on syönyt Willamettea, Mount Hoodia ja Columbusta. Sille annetaan 10-13 asteen suositus nautintalämmöksi. Pitkään rampana raahautunut infrapunalämpömittari sattui tässä kohtaa hajoamaan lopullisesti. Patteritkin meni samanaikaisesesti. Oikeesti. Joten ei lukuarvoja lämpötilasta sitten. Saattoipa käydä niin, että tuli alkuun maistettua liian viileenä. Aaaarrrrrggggh. Vihanneslokeronkylmä olut avattiin ulkona ja sieltä saman tien sisään tuotiin.… Lue lisää »

Kalja ja sen tehtailun alkuajat Suomessa

Oispa kaljaa – siis mitä? Laitetaan alkuun lievästi kiristävä pipo päähän: Kaljalla tarkoitetaan mietoa, yleensä alle 2,5% vahvuista, melko kevyttä ja tummaa makeahkoa mallasjuomaa. Kalja on siten selvästi miedompaa kuin useimmat oluet. Sen tekeminen tapailee oluen valmistustapaa siinä, että molemmat tehdään hiivalla käyttämällä vedestä ja mallastetusta viljasta. Kaljan valmistuksessa ei käytetä humalaa, joka taas kuuluu oluen… Lue lisää »

Koripallokuumetta ja koriskaljaa – KTP lager

Koripallo on pop! Susijengillä alkaa iso peli Italiaa vastaan ihan kohta. Eipä laji ole juuri aiemmin urheiluselostajatermein sykähdytellyt, mutta maajoukkueen pelit viikolla eivät ole voineet jättää välinpitämättömäski… mäksi. Jo toinen koripallojoukkueeseen yhdistyvä olut löytyi tuoppiin. Seagulls-henkisestä Kolkki-oluesta oli juttua edelliskauden puolella. Tämä markettivahvuinen (4,6%) lager saa alkunsa Suomen kaakkoisimmilta kulmilta. Ehkäpä Kotkan Työväen Palloilijat on… Lue lisää »

Välähdyksiä Stadin oluthistoriasta – Osa I: Panimoista kuvin ja kartoin

Stadin panimot aikojen alusta Kartalla Kartalle on merkattu tunnetut helsinkiläiset panimot ensimmäisestä 1756 perustetusta oluttehtaasta, Stora Bryggerietistä, lähtien. Panimot on kartalla ryhmitelty perustamisvuotensa mukaan eri vuosisadoille. Joitain rajanvetoja ja valintoja on aineiston käsittelyssä tehty, niistä tarkemmin kappaleessa ”Aineiston taustoja ja rajauksia sen käsittelyssä”. Kartan saa koko ruudun tilaan vasemman reunan ikonista, jossa on neljä kulmiin osoittavaa nuolta. Aikajanalla… Lue lisää »

Teemaparitus: Maalaine belgi -olut & Maalaisperunalastu

Sipsit Nämäpä ne on yllätysyllätys valmistettu perunasta, mutta toisaalta kuitenkin vain 65%:sti. Loppuosuudella on auringonkukka- ja rypsiöljyä ja suolaa. Tuossa pussillisessa siis on 70g pelkästään öljyä ja suolaa. Sitä ei lastuja rouskutellessa välttämättä tule ajatelleeksi. Ja aika useinhan toteutunut yksikköannos on koko pakkaus eikä esimerkiksi joku muu vertailua helpottamaan kerrottu annosmäärä. Mikäpä se näistä tekee… Lue lisää »

Ranskan oluthistoriaa, Bière de Garde ja maistiaisia Provencesta

Olutkulttuuria saapuu tässä tapauksessa Ranskasta Suomeen. Funtsaillaan ensin hetki oluen menneitä vaiheita Ranskassa ja sitten makustellaan erityisesti Bière de Garde tyylin avautumista. Pari muutakin artesaaniaolutta pääsee siinä sivussa tutkan alle. Tuliaisina oli alunperin saatu kolmen pullon setti Provencen alueelta. Lyhyt Ranskan oluenpanohistoria Rooman valtakunnasta renessanssiin – Olutperinteen nousu Olutta tuotettiin jo varhain antiikin Kreikassa, jonne… Lue lisää »

Kesäkoekeittiöstä: Berliner Weisse 12 eri tavalla ja lounaaksi käärmemakkara vihreän oluen kanssa

Berliner Weisse oluttyylinä Kyseessä on hapan ja virkistävä saksalainen vehnäolut. Happamuus saadaan aikaan maitohappokäyttämisellä. Oluella on korkea karbonaatiotaso ja matala alkoholisisältö (noin 2-4%). Juomasta on joskus toki tehty vahvempiakin variaatioita. Juoma on lähtöisin Berliinin alueelta. Kukapa olisi arvannut nimestä.. Napoleonin joukot aikanaan viittasivat tähän juomaan pohjoisen shampanjana, mikä ilmentää sen pirskahtelevaa juhlavuuttakin. Olut on hyvin… Lue lisää »

Scroll to top