Blogi

Põhjala Topeltnelson

Maistelussa virolaisen Põhjala-panimon Topeltnelson. Pullo tuli ostettua taannoisella käynnillä Tallinnan Uba ja Humal olutmyymälässä. Tässä 8,2% vahvuisessa double IPA oluessa single-hop humalana on uusseelantilainen Nelson Sauvin. Visuaalisesti samea, mutta todella pirteä ja samalla omintakeinen humalointi. Katkeroiltaan ei mikään överi, hienoudet on aromi- ja flavor-humaloinnissa. Single hopeissa on aina se hyvä, että voi oppia tunnistamaan kyseisen… Lue lisää »

Karhu Huurre

Eilen kaupassa huomasi Karhupurkin (4,6%) kylkeen tekstaillun “Polaris-humaloitu”. Sehän nyt lähtökohtaisesti kiinnostaa, koska polaris on uusi (2012) Saksan Hüllissa jalostettu humalalajike. Alfahappopitoisuus on sieltä isoimmasta päästä (18-23%), tai ainakin suurin tietämäni. Isoista katkeroista huolimatta käyttötarkoitus on ilmeisesti ajateltu pääasiassa aromihumalointiin, lajikkeen ominaisuuksiksi kerrotaan kukkaista ja mintun aromia. Kotimaisista panimoista en ole huomannut minkään vielä tätä… Lue lisää »

Mökkipano kaasupolttimen kanssa – Eli miltä tuntui eka kerta tokan kerran

Viime syksynä jätekuormasta pelastettu rikkoutuneen vesipumpun vesisäiliö pääsi vihdoin tositoimiin mäskäys- ja keittokattilana. Talven mittaan oli myös hankittu kaikenlaista isompaa ja pienempää vimpainta tulevan mökkipanimon varusteiksi.   Ajatus nestekaasun käytöstä lähti siis sattuman kautta, kun tipahti tuo keittokattilaksi työstettävä kappale kouraan ja sattui kaasupoltinkin olemaan valmiina varastossa. Poltin on tyypiltään hyvin halpa rengaspoltin, sen nimellistehostakaan… Lue lisää »

Eri oluttyylien saatavuudesta Suomen kaupoissa

Kuvassa on listattu oluttyylejä ja niille määriteltyjä tyylinmukaisia alkoholisisältöjä (%, ABV), sekä merkattu alkoholimyynnin maitokaupparajat Suomessa. Useimmat tyylit jää maitokauppamyynnin ulkopuolelle tai niukin naukin osin osuu sallitun ylärajalle. Tämä luonnollisesti tarkoittaa, että vain suppeaa osaa tyyleistä on edustavasti sallittua myydä maitokaupoissa. Lisäksi tietysti vaikuttaa kauppiaiden oma halu tai valveutuneisuus ottaa eri tyylejä hyllyvalikoimiinsa. Toisinaan paremman… Lue lisää »

Olvin IPA uutuus

Olvin kevätyllätys IPA on näemmä tavoittanut maitokauppojen hyllyt. Jännittävä juttu isolta panimolta olkoonkin, että joidenkin ennakkoarvostelujen mukaan ei nyt täysin mahtava tapaus kuitenkaan. Spexit: 4,7%, EBU 55, EBC 16, OG 1.046, humalina mosaic, galaxy, comet ja saphir, suodattamaton olut. Kokeillaan. Isolla tölkkiin kirjailtu IPA pistää ensin ajattelemaan, että kyseessä olisi tyyliltään India Pale Ale. Pienemmällä… Lue lisää »

Oluen energiasisältö

Olutta on tavanomaista syyttää terveyteen liittyvistä ongelmista usein kärjistävin tai mustavalkoisin argumentein, mukaan lukien ylipaino ja siitä seuraavat muut terveyshaitat. Muihin juomiin verraten keskioluen energiasisältö ei ole mitenkään erityisen suuri. Energiaa on itse asiassa hieman vähemmän kuin vaikka kevytmaidossa tai kolajuomassa. Juttu on tietysti siinä miten paljon mitäkin juo, ja siten kyse on enemmän juomatottumuksista… Lue lisää »

Brewniversen matkustussuosituksia: Frigilianan käsityöläiskaupunki Espanjassa

La Axarca – panimo Frigilianan käsityöläisvuoristokaupungissa Malagan lähellä. Samaa nimeä kantaa panimon käsityöläisolut – cerveza artesana – kuten asia ilmaistaan. Oikein viekoitteleva aromihumalointi, näkö ja maku molemmat pale alelle esimerkillisiä. Vertautuu hyvin vaikkapa Brewdogin vastaaviin. Oluen pano täällä osataan, joskin tämä lienee ainut olut mitä panimo valmistaa myyntiin. Paikallisessa frigilianalaisessa baarissa juoma yritettiin tarjoilla ilman… Lue lisää »

Ristiriitojen makuodotukset

Raportti ”Ristiriitojen makuodotukset” -testistä: Huoneenlämmössä (!) vuoden verran ikäännytetty mieto (2,7%), mutta raskaasti humaloitu IPA, yhdistetynä rasvaiseen toffee-vaniljacremamunkkiin. Ehh.. Alkujaan voimakkaasti Centennialilla katkerohumaloitu IPA nimettiin silloin Assariksi. Säilytysolosuhteiden vuoksi laadun odottaisi nyt alentuneen. Humalointi on pitkälle hävinnyt ja maku on muutenkin muuttunut erikoiseksi, pölyiseksi, aromi hieman rypsiöljynrasvaiseksi. Silti nautittavissa oleva olut, varsinkin uteliaisuuden motiivilla. Kaasua on muodostunut… Lue lisää »

Hunajaolutta, historiaa ja etymologiaa

Otetaan esittelyyn ja kuviin meillä hieman vähemmän tunnettu hunajapohjainen alkoholijuoma mead (engl.). Suomennoksena sille voisi auttavasti käydä hunajaviini. Simaksi sitä on Suomessa myös kutsuttu, mutta sekään ei kunnolla kuvaa juoman luonnetta. Meadista huomaa usein puhuttavan oluena, vaikka siinä ei olisi mallasta käytetty. Meadia toki voidaan valmistaa myös maltaallisena versiona, silloin sillä on amerikan englanniksi nimenä… Lue lisää »

Nepalilainen tongba-olut

Katmandun pienpanimoskene on olematon, mutta onneksi matkaajalle tarjoutuu siellä tilaisuus maistaa Itä-Nepalin vuoristoalueelta peräisin olevaa tongba-olutta. Juoma tarjoillaan kuumana ja se on suosiossa erityisesti viileän kauden aikana. Ehkä osin tästä syystä tongban löytäminen osoittautui vielä syyskuussa haastavaksi tehtäväksi. Testiryhmämme päätti kuitenkin sitkeästi etsiä juomaa maistettavaksi. Vähintään kuuden vesiperän jälkeen eri baareista, ja muutamilta paikallisilta sekä… Lue lisää »

Scroll to top