Blogi

American Brown Ale petunian pauloissa

Olvin uusi brown ale (4,7%) on syönyt Willamettea, Mount Hoodia ja Columbusta. Sille annetaan 10-13 asteen suositus nautintalämmöksi. Pitkään rampana raahautunut infrapunalämpömittari sattui tässä kohtaa hajoamaan lopullisesti. Patteritkin meni samanaikaisesesti. Oikeesti. Joten ei lukuarvoja lämpötilasta sitten. Saattoipa käydä niin, että tuli alkuun maistettua liian viileenä. Aaaarrrrrggggh. Vihanneslokeronkylmä olut avattiin ulkona ja sieltä saman tien sisään tuotiin.… Lue lisää »

Kalja ja sen tehtailun alkuajat Suomessa

Oispa kaljaa – siis mitä? Laitetaan alkuun lievästi kiristävä pipo päähän: Kaljalla tarkoitetaan mietoa, yleensä alle 2,5% vahvuista, melko kevyttä ja tummaa makeahkoa mallasjuomaa. Kalja on siten selvästi miedompaa kuin useimmat oluet. Sen tekeminen tapailee oluen valmistustapaa siinä, että molemmat tehdään hiivalla käyttämällä vedestä ja mallastetusta viljasta. Kaljan valmistuksessa ei käytetä humalaa, joka taas kuuluu oluen… Lue lisää »

Koripallokuumetta ja koriskaljaa – KTP lager

Koripallo on pop! Susijengillä alkaa iso peli Italiaa vastaan ihan kohta. Eipä laji ole juuri aiemmin urheiluselostajatermein sykähdytellyt, mutta maajoukkueen pelit viikolla eivät ole voineet jättää välinpitämättömäski… mäksi. Jo toinen koripallojoukkueeseen yhdistyvä olut löytyi tuoppiin. Seagulls-henkisestä Kolkki-oluesta oli juttua edelliskauden puolella. Tämä markettivahvuinen (4,6%) lager saa alkunsa Suomen kaakkoisimmilta kulmilta. Ehkäpä Kotkan Työväen Palloilijat on… Lue lisää »

Välähdyksiä Stadin oluthistoriasta – Osa I: Panimoista kuvin ja kartoin

Stadin panimot aikojen alusta Kartalla Kartalle on merkattu tunnetut helsinkiläiset panimot ensimmäisestä 1756 perustetusta oluttehtaasta, Stora Bryggerietistä, lähtien. Panimot on kartalla ryhmitelty perustamisvuotensa mukaan eri vuosisadoille. Joitain rajanvetoja ja valintoja on aineiston käsittelyssä tehty, niistä tarkemmin kappaleessa ”Aineiston taustoja ja rajauksia sen käsittelyssä”. Kartan saa koko ruudun tilaan vasemman reunan ikonista, jossa on neljä kulmiin osoittavaa nuolta. Aikajanalla… Lue lisää »

Teemaparitus: Maalaine belgi -olut & Maalaisperunalastu

Sipsit Nämäpä ne on yllätysyllätys valmistettu perunasta, mutta toisaalta kuitenkin vain 65%:sti. Loppuosuudella on auringonkukka- ja rypsiöljyä ja suolaa. Tuossa pussillisessa siis on 70g pelkästään öljyä ja suolaa. Sitä ei lastuja rouskutellessa välttämättä tule ajatelleeksi. Ja aika useinhan toteutunut yksikköannos on koko pakkaus eikä esimerkiksi joku muu vertailua helpottamaan kerrottu annosmäärä. Mikäpä se näistä tekee… Lue lisää »

Ranskan oluthistoriaa, Bière de Garde ja maistiaisia Provencesta

Olutkulttuuria saapuu tässä tapauksessa Ranskasta Suomeen. Funtsaillaan ensin hetki oluen menneitä vaiheita Ranskassa ja sitten makustellaan erityisesti Bière de Garde tyylin avautumista. Pari muutakin artesaaniaolutta pääsee siinä sivussa tutkan alle. Tuliaisina oli alunperin saatu kolmen pullon setti Provencen alueelta. Lyhyt Ranskan oluenpanohistoria Rooman valtakunnasta renessanssiin – Olutperinteen nousu Olutta tuotettiin jo varhain antiikin Kreikassa, jonne… Lue lisää »

Kesäkoekeittiöstä: Berliner Weisse 12 eri tavalla ja lounaaksi käärmemakkara vihreän oluen kanssa

Berliner Weisse oluttyylinä Kyseessä on hapan ja virkistävä saksalainen vehnäolut. Happamuus saadaan aikaan maitohappokäyttämisellä. Oluella on korkea karbonaatiotaso ja matala alkoholisisältö (noin 2-4%). Juomasta on joskus toki tehty vahvempiakin variaatioita. Juoma on lähtöisin Berliinin alueelta. Kukapa olisi arvannut nimestä.. Napoleonin joukot aikanaan viittasivat tähän juomaan pohjoisen shampanjana, mikä ilmentää sen pirskahtelevaa juhlavuuttakin. Olut on hyvin… Lue lisää »

Thornbridge Mango Halcyon

Imperial Mango IPA 7,4% Panimon Halcyon Imperial IPA on tässä väännetty mangoformiin. Hieno idea. Ja toteutus, kuten pian huomataan. Maltaissa löytyy ohraa sekä vehnää. Humalina ovat Galaxy, Ella, Chinook, Nelson Sauvin ja Bramling Cross. Olemus Näkö on kutsuva ilmikeltainen, paksuntiheä mehulook. Alla oleva kuva ei ihan anna oikeutta värin syvyydelle. Täysin läpinäkymätön samea. Mangot on… Lue lisää »

Hito hyvä pienpanimojuhla, Lappeenranta

Lappeenranta maailman festarikartoille, checked! Ajanmukainen olutaate on rantautunut Lappeenrantaan olutfestareiden muodossa. Hyvä juttu! Kolmepäiväinen juhla oli järjestyksessään ensimmäinen, 20-22.7.2017, paikkanaan Satamatori. Paikalla oltiin viimeisenä päivänä, hyvissä ajoin heti alkuiltapäivästä, jolloin sisäänpääsymaksua ei tarvinnut maksaa. Jo paikalle saapuessa odotettiin kesäsateita niskaan. Panimot Paikalla Suomemme panimoista sivujensa mukaan: Fiskarsin Panimo, Raasepori Hiisi, Jyväskylä Honkavuori, Joensuu Hopping Brewsters, Akaa Ice… Lue lisää »

Minä lähdin Pohjois-Karjalaan, en juonut kaljaa auringon nousuun – mutta yhden kuitenkin

Maja- ja olutpaikka Kolin Ryynänen Pitkän ajopäivän päätteeksi etsiydyttiin valmiiksi varattuun majoituspaikkaan. Päivän viimeisenä hommana seurue istahti Ryynäsen baariin hengähtämään. Siinä se, tuon yhden oluen ryypiskelypaikka nimenomaan innoitti postaukseen. Olutaatepisteitä ropisee nyt Kolin Ryynäselle – pikku majapaikalle johon mennessä moista ei huomannut toivoakaan. Jutun kylkeen jokunen muu havainto matkalta Kolin ympäristössä. Valikoimaylläri Punamultaisen Kolin Ryynäsen valikoima… Lue lisää »

Scroll to top