Blogi

Syvällisempää panemista: Oluen pH tutkan alla

Mitäs se pH-arvo tarkoittikaan? pH-arvo ilmoittaa liuoksen happamuuden. Käytännöllisemmästä ja oluen maisteluunkin sopivasta kulmasta lähestyen: Happamuus puolestaan on perusmaku, jolla ihminen huomaa ravinnossaan – ja oluessaan – olevat hapot. Ennen täsmällisiä määritelmiä happamuus perustui kemistin makuaistimukseen. Käsite pH:lle syntyi sattumoisin panimotoiminnan piirissä, Carlsbergin labrassa S.P.L. Sørensenin toimesta vuonna 1909. Postaussarjan ekassa osassa luodaan vilkaisu happamuuden teoreettisempaan puoleen… Lue lisää »

Huoneenlämmössä varastoitu stout vuosien takaa (7,1%)

Sedimentoitunut löydös Panokaverilta löytyi varastohuoneen kätköistä maistoon aikanaan kelpo kotistout. Kiitos Juha! Oma varasto tätä batchiä oli jo aikapäivää sitten lakannut olemasta. Oluen vuosikertana on 2013 ja ikää siten reilusti yli 4 vuotta. Prosenttien kautta mietittynä tämä on jossain niillä rajoilla olisko järkeä lähteä kellaroimaan. Eipä tätä varsinaisesti oltu ikäännytettykään, koska pullo oli ollut säilöttynä… Lue lisää »

Olutmatkailua – Blogeja ja tarinoita

Oluttarinoita pallon ympäri Helpompi tutkia, kun spottaa seuraavat jutut: Kartan saa koko ruudun tilaan vasemman yläkulman nuoli-ikonista. Jos karttanäkymää on poikkeutettu alkutilasta, ilmestyy talo-kuvake jolla sen saa palautettua. Oikean yläreunan namikasta voi rajata juttuja aikajaksojen mukaan.  Virikkeitä oluen ja matkailun yhdistelyyn Väki reissaa ympäriinsä ja entistäkin enemmän etsii viileitä juttuja oluen parista. Jossain päin buumaava craft beer… Lue lisää »

Vallan trappistia Itävallasta: Stift Engelszell Gregorius (10,5%)

Ilahduttava löydös omassa lähialkossa Jo toisen kerran ex tempore päätyi haltuun uusi trappistituttavuus ihan randomilla hyllyjä silmäillen. Alkolle lämpimiä ajatuksia siitä. Se ensimmäinen ja edellinen tilanne koski jenkkimunkkien Spencer Trappistia, mistä tarina löytyy täältä samalla muutenkin trappistiasiaa pyöritellen. Kuten kuvista voi huomata, tämänkertainen löytö on itävaltalaistrappistia Enkelin Solusta Stift Engelszelliltä. Aito oikea trappistileima köllöttää pullon kyljessä.   Oluen… Lue lisää »

Bändibrändätyt oluet #23: Petri Nygårdin Kaljaa!

Paluu musaoluiden äärelle Vihanneslokeron kätköistä kaivettuna: Vaihteeksi musalabeloitua bissee elikkä pilsiä Pyynikiltä (4,7%). Tämä jääkaapissa pölyyntynyt tölkki ei ihan tuore tapaus ole (batch 980), mutta on välillä hyvä kiskoa uutta tilaa tuon logistisen aarrearkun uumeniin. Lakonista hoipertelua Näin jo vuosien mittaan alkaa olla väsymystä musiikkiaiheisten kanssa, vaikka niitä aina välillä markkinalle putkahtelee ja myös enemmän… Lue lisää »

Välähdyksiä Stadin oluthistoriasta – Osa II: Siltasen baarikorttelin tarina Kallion bailaajille

Kaljajuttuja: Elanto ja sen kaljapanimo valokuvissa Stadin kaljatehtaiden historiasta kulminoituu paljon Elannon kortteliin Hämeentien varressa. Samassa korttelissa toimii nykyisin trendikkäitä ravintoloita kuten Siltanen ja Kuudes Linja. Tässä jutussa katsotaan Elannon historiaa kaljapullonpohjasilmälaseilla. Yhdessä aiemmassa postauksessa tutkailtiin kaljan ja oluiden eroja sekä teollisen kaljantuotannon saapumista Suomeen. Helsingin olutpanimoiden historiasta on myöskin ollut jo puhetta. Elannon kaljapanimon sijainti osoitteessa Itäinen Viertotie 11-13… Lue lisää »

Suomi-Tanska 4-1 ja Hop Shot 20%

Brewdog Hop Shot Quadruple IPA ja MM-pikkuleijonat U20 Suomi-Tanska Äärimmäisen sympaattinen pikku puteli (110ml). Voi verrata kaikin puolin erilaiseen Nanny State velipoikaansa. Äärevä pikkupatukka Hop Shot on muutenkin. Se on rouhea 20-prosenttinen humalapaukku. Se on kylmätislattu friikkibisse. Tällä kertaa naatiskelulämmöt meni takaperoisesti: Takan lämmössä juomatilkka lasissa päätyi 20-asteiseksi ennen ensimmäistäkään tuoksu- tai makuhavaintoa. Loput oluesta… Lue lisää »

Mitä Jeesus joi tänä jouluna?

Jeesus ei sylkenyt kuppiin – päinvastoin. Hän nautti hyvästä juomasta ja ruoasta. Vanhan kansan miehenä, maallisten auktoriteettien vastustajana, pitkätukkaisena hippinä ja joviaalina kansanmiehenä hän joi synttäreillään tietysti olutta. Miksi juuri olutta? Joku voi luulla, että koska Jeesus muutti veden viiniksi ja juotti viimeisellä ehtoollisella viiniä, hän olisi täten rypälemehuun kallellaan. No – sen perusteella, mitä… Lue lisää »

Kotikalja joulupöytään: helppoa ja nopeasti valmista

Kotikaljaa koneeseen Postauksessa käydään läpi mitä kotikaljan tekoon tarvitaan ja miten se onnistuu helpoimman kautta. Kyseinen kaljasatsi tulee päätymään joulupöytään. Kotikalja on vaivaton valmistaa ja valmista juomaa saa nopeasti, varsinkin jos oluen tekoon vertaa. Kaljan ja oluen eroista sekä muusta asiaan liittyvästä oli enemmän toisessa postauksessa. Kaljan saa mukavasti parissa päivässä juontiin ja siksi postaus… Lue lisää »

Maistuuko tölkitetty olut jotenkin erilaiselta? Osa III: Punk IPA tölkistä ja pullosta

Punk IPA ja Punk IPA Hyvät naiset ja herrat ja kaikki muutkin… Punk IPA x2. Brewdogin postmoderniksi klassikoksi ylentämä bisse (5,6%) pääsi taas suurennuslasin alle, koska sitä sattui helposti saamaan kahdessa eri pakkausformaatissa. Kävi tuuri siinä, että taitavat olla jokseenkin saman ikäisiä molemmissa pakkauksissa ja parasta ennen -leimojen mukaan melko tuoreitakin. Give it a go! Tölkki:… Lue lisää »

Scroll to top