Blogi

Moniolutkulttuurisuus koukuttaa – case Luxemburg

Kätevästi kotiin kannettuna saapui muutama pullo luxemburgilaisia oluita. Sellaisistakaan ei ole ollut aiemmin kokemusta. Arvattavasti bisset ovat vahvasti lähimaiden, erityisesti Saksan ja Belgian, oluenpanokulttuurien vaikutuspiirissä, mutta laadullisesta miellyttävyydestä ei voi tietää. Etikettien perusteella tarjolla lie kevyttä lageria mutta myös luostarioluiden sukuisia panoja. Rapoiluun näistä nyt ensin maistetut, erityisesti etikettien perusteella kiinnostavimmaksi arvioitu Battin Triple ja vähiten… Lue lisää »

Viking XPRS:n olutvalikoimayllätys

Jotain kummallista sattui tänään Viking Linen XPRS:n myymälässä. Siellähän oli pitkälle toistakymmentä kiinnostavaa eri olutta. Mm. Mikkelleriä, Brewdogia, Anchor Brewingiä, WildBeeriä, CAP Breweryä, Monteith’siä ja White Hagin Irish IPAa. Siis Irish IPAa! Tuskin maltamme odottaa maistamista. Koko valikoima kuvissa, toivotaan että muutostrendi jatkuu samaan suuntaan.   Viking Linelle varta vasten pantu Helheim Hop Olut pitkälle… Lue lisää »

Kuinkas savuoluet toimii palvatun sian kanssa?

Ainekset: Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen, Aecht Schlenkerla Rauchbier Fastenbier, sekä Tilateurastamo Ikosen possun ylikypsä palvikimpale. Näistä ennestään oli maistamatta Fastenbier, molemmat muut oli jo ennakkoon todettu hienoiksi tuotteiksi omissa lajeissaan. Kokeillaan ensin Fastenbieriä yksinään: savuisaa tuoksua löytyy kuten odotettua, maussa savua vähän vähemmän kuin vastaavat Märzenin muistikuvat. Väri vaaleamman ruskea kuin sisaroluellaan. Märzenin tuoksuttelu rinnalla… Lue lisää »

Makumuutoksia oluen ikääntyessä

Ei tarvitse odottaa vuosikausia havaitakseen makumuutoksia, sitä enemmän tai vähemmän tapahtuu pitkin jokaisen oluterän elinkaarta. Kotipanijalla on erikoisen hyvä asema päästessään maistamaan saman erän oluita eri ikäisinä, tuoreena, kypsyneenä ja ikääntyneenäkin. Se ei helposti, jos ollenkaan, onnistu kaupallisten oluiden kanssa. Kuvassa muutamien tavallisten ominaismakujen muutostrendejä ajan suhteen. Humalan katkerolla on tapana ajan kanssa taittua pois,… Lue lisää »

Moniolutkulttuurisuus houkuttaa – case Tansania

Eipä sitä useinkaan saa tansanialaisia oluita maistaa. Se on eka kerta nyt. Nöyrät kiitokset matkailevalle Miikka-setämiehelle. Serengeti Premium Lager (4,8%), Serengeti Breweries, Dar es Salaam: Korostuneen pehmeä, täyteläinen ja maltainen, eipä niinkään humalaa eikä tässä tarvikaan. Kaunis ja erittäin kirkas näkö, puhtaan valkea kestävähkö pikkukuplainen vaahto. Tyylin mukainen ohut suutuntuma. Jos vaaleaa melko neutraalia olutta… Lue lisää »

Kotioluen ikäännyttämistesti

Kokeilussa hieman yli 2-vuotias belgityylinen vahva ale, tarkemmin sanottuna tumma tripel (ABV 9%). Erityisesti kiinnostaa onko olut edelleen juomakelpoista ja jos on, niin miten näiden vahvojen kotioluiden ikäännyttäminen vaikuttaa maun kehittymiseen. Kirjallisuuden mukaan tämän tyylisten (8,5-11%) oluiden maksimisäilymisajaksi voisi odottaa 2-12 vuotta. Varastointiolosuhteilla on iso merkitys, matalammat lämpötilat hidastavat vanhenemiseen liittyviä kemiallisia reaktioita ja valolta… Lue lisää »

Näin valmistuu keginjäähdytin hanalla aka kegeraattori

Tarvikkeet: – tilava jääkaappi (ehkä mieluiten käytettynä) – kegi ja CO2-pullo paineenalentimineen, letkuineen ja liittimineen  – lautaa ja venelakkaa – hana liittimineen, pitkällä virtausputkella (4” shank) ja virtauksensäätimellä – puupalikka ja mutteri hanan kahvan tuunaukseen – rosterinen tippasieppari ja sille pultit, lukitusmutterit ja aluslevyt – liitutaulumaalia ja maalarinteippiä – työkaluja kuten pora, 8 ja 24mm… Lue lisää »

Olut menneisyydestä 2000-luvun Suomeen

Hirviöslide tiivistää oluen polun historian hämäristä Suomeen ja tälle vuosituhannelle tehokkaammin kuin yksikään pakkausalgoritmi. Onneksi sitä voi tutkailla juuri niin pitkään kuin mielenkiintoa riittää. Hyvin voisi oppivelvollisuuteen tämän verran historian opetusta lisätä. Joitain juttuja voi nostaa esiin: – Ensimmäiset oluet lähi-idän kulttuureissa muutama tuhat vuotta ennen ajanlaskun alkua olivat…  kotioluita! Myös alkuaikojen oluet Suomessa ennen… Lue lisää »

The ultimate cabin beer – Backwoods Bastard

Inspired by the earlier posted study (see end of this post) about beer strength one seeks to validate the reported findings. And luckily gets a grip on Founders Backwoods Bastard. Supposedly the ultimate cabin beer of faraway forests. Oak bourbon barrel aged, 10,2%, IBU 50. Only it should be enjoyed in far darker far deeper… Lue lisää »

Project Fear

Riittää helmikuisesta Espanjan saaliista vieläkin kerrottavaa: Project Fear panimolta www.84brewers.com. Ostaisitko sinä oluen tällaisella myyntipuheella? Mitä ihmettä valvova viranomaisemme tähän sanoisi? Vaalea, samea, vähävaahtoinen silti hiilihapokas APA. Prosentteja on maltilliset 4,6. Jääkaapista otettuna puhtaan viileänraikas, mutta tuoksuton, runkoa sopivan topakasti. Aromihumalointi ei nouse erityiseen rooliin, mutta flavor-, katkero- ja jälkihumaloinnit yhdessä tekevät tästä Ison Oluen. Ellei mukana… Lue lisää »

Scroll to top