Blogi

Nøgne Ø:n Vic Secret IPA ja Brewniversen Supermassive Star DIPA – IPAton tammikuu olisikin ollut hassu idea

Nøgne Ø Vic Secret IPA:lla (7,5%, ibu 100) on hieman samea, vaaleanruskea väri. Vaahto on kohtalainen, mallikas ja hiukan pitsiä jättävä. Tuoksu on reipas, raikas, hedelmäinen, vahvantukeva tumma ja jylhä. Voi sanoa tuoksuisaksi, lämmetessään edelleen voimistuen.  Makua dominoi humala, joka oluen nimen mukaan on australialainen Vic Secret. Se on 2000-luvulla jalostettu lajike, jonka ensimmäinen kaupallinen… Lue lisää »

Homesieni oluen raaka-aineena – Maistamme Dogfish Headin Noble Rotia

Oluen nimi viittailee jännänpuoleisesti johonkin mätään (rot). On jo ensinnä hieman epätavallista, että olueen päätyy käymiskelpoisia sokereita viinirypäleistä yhdessä pils- ja vehnämaltaiden kanssa. Rypäleinä ovat Viognier ja Pinot Gris, molemmat valkoisia lajikkeita ja tämän oluen käymiseen tarvittavia sokereita on niistä peräisin noin puolet! Kaikkein erikoisinta oluessa kuitenkin on, että sen teossa käytetään makuaineena myös homesientä.… Lue lisää »

Moniolutkulttuurisuus rikastuttaa – Case Albania & Kosovon tasavalta

Tällä kertaa olutterveiset saapuvat Albanian suunnalta voimalla kolmen bissen.  Ensimmäinen näistä sattui olemaan nimeltään Birra Korça (4,5%). Panimo sijaitsee Korçën kaupungissa ja ilmeisesti kyseessä on Albanian ensimmäinen kaupallinen olut vuodesta 1928. Etiketin mukaan tämä on Tradicionale Pils. Mutta mitä ihmettä. Lasiin kaatui tummaa olutta. Näin siis albanialaiseen pils-perinteeseen kuuluu ja olkoon niin. Epäilemättä oluenpanossa on… Lue lisää »

Jouluaaton olut: N’Ice Chouffe 

Uuteen Joulun tunnelmaan kuuluva järven aalto iloisesti liplattaa auringon tarjotessa kellertävän kirkkainta sädettään vuoden lyhyimpien päivien aikaan. On hetki avata jouluaaton 2015 olut, joka on Alkon valikoimasta belgialainen Brasserie D’Achouffen N’Ice Chouffe (10%). Tumman ruskea olut ja ruskean sävyinen kermavaahtomainen vaahto. Ulkoilmassa noin 3 asteessa hyvin pysyvä ja vielä sisään tuotuna erikoisiin muotoihin yltävä. Kylmämaistossa viileys painaa päälle,… Lue lisää »

Tutkivaa olutblogismia: Kannattaako vakiintuneen olutbrändin ottaa maineriskiä keinotekoisten lisäaineiden kanssa?

Ingelmunster Kasteel on belgialainen olutbrändi, joka kantaa samaa nimeä kuin luostarin raunioille vuonna 1075 rakennettu Ingelmunsterin linna. Jo vuonna 1811 oluen panemisen aloittanut Honsebrouckin suku osti linnan 1986 ja vuodesta 1989 Kasteel Donker on ollut ensimmäinen Kasteel-brändiin kuulunut Brouverij Van Honsebrouckin olut. Donkeria on aika ajoin Suomenkin markkinoilla ollut saatavissa vähintään 15 vuoden ajan. Syyskuussa… Lue lisää »

Brewniversen kotioluita: Spacetime Distortion Barley Wine (15%)

Pano Ajatuksena oli tehdä niin vahva olut kuin mökkipanimossa järkevästi onnistuu. Käytännössä silloin yläraja tulee siitä miten paljon mallasta onnistuu astiassa mäskäämään, kun samalla jonkin verran vettäkin pitää sinne saada mahtumaan. Peruspanotekniikan puitteissa toki muillakin seikoilla voi vahvuuteen vaikuttaa, kuten hiivalla, huuhteluvaihetta optimoimalla ja maltaan ohella mukaan voi laittaa kaikenlaista käymiskelpoista ainesta. Nytkin tyyliin kuuluen… Lue lisää »

Bändibrändätyt oluet #8: Amorphis, sekä kooste aiemmista vastaavista #1-7

Maku Brewingin pale ale (4,5%) Amorphisin mukaan nimettynä. Korkatessa olut ei tervehtinyt moshingilla mutta gushingilla kuitenkin. Sattuuhan näitä eikä siitä isompaa haittaa kun malttaa kaataa varoen ja odottaa vaahdon laskeutumisen. Pienen odottelun jälkeen iloisen raikas sitruunagreippi hyökyi lasista nenään. Oikein kiva. Maku jatkuu katkeroon päin siitä mihin tuoksu jäi. Pale aleksi varman pirteä ja hyvin voisi… Lue lisää »

Tasting Holy Moose & Happamat oluetko uusi ipa?

Alkusyksystä markkinoille kirmannut Hello my name is Holy Moose oli ilahduttavasti putkahtanut paikallisen Alkon hyllylle. Ruskean punertava 5,5-pinnainen komistus, vaaleanpunaa jopa myös vaahdossa. Hieman.. ei vaan rivakasti hapan. Marjahappamuutta, joka viipyilee kitalaessa ja maussa muutoinkin metsämarjaisuutta. Tuskin osaisi sokkona nimetä oluessa käytettyä marjacocktailia, mutta tiedetään että lakka, puolukka, mustikka ja tyrni ovat kaikki paikalla. Marjat… Lue lisää »

Alkoholin ja kuolemanriskin välinen yhteys – Vaiettu tutkimustulos

Kyseessä on mittava tieteellinen katsaus yli 30 aiempaan tutkimukseen, jotka yhdessä kattavat yli 1 000 000 henkilöä ja lähes 100 000 kuolemantapausta. Kokoava tutkimus vahvisti alkoholin ja kuolemanriskin välillä vallitsevan J-funktion muotoisen yhteyden. Analyysin mukaan alkoholin kulutus 4 päiväannokseen asti miehillä ja 2 annokseen asti naisilla on käänteisesti yhteydessä kuolemanriskiin. Tulosta selittää osaltaan aiemmissa tutkimuksissa… Lue lisää »

Makuaistin neutralointi alkoholijuomien maistelussa

Jatkossa on tarkoitus nostaa esiin myös kiinnostavan oloisia ja kansantajuisia juttuja alan tieteellisistä julkaisuista. Valitettavasti useimmat artikkelit ovat maksullisia, mutta tietenkin kukin voi erikseen puntaroida kuinka syvällisesti aiheeseen paneutuminen kiinnostaa. Tästä lähtee. Makuaistin neutralointi alkoholijuomien maistelussa Tutkimuksessa selvitettiin erilaisten puhdistavien aineiden (palate cleanser) tehokkuutta. Makuaistin neutralointiin oli valittu lähdevesi, lämmin vesi, pektiiniliuos, voileipäkeksit (water crackers),… Lue lisää »

Scroll to top