Blogi

Olvin IPA uutuus

Olvin kevätyllätys IPA on näemmä tavoittanut maitokauppojen hyllyt. Jännittävä juttu isolta panimolta olkoonkin, että joidenkin ennakkoarvostelujen mukaan ei nyt täysin mahtava tapaus kuitenkaan. Spexit: 4,7%, EBU 55, EBC 16, OG 1.046, humalina mosaic, galaxy, comet ja saphir, suodattamaton olut. Kokeillaan. Isolla tölkkiin kirjailtu IPA pistää ensin ajattelemaan, että kyseessä olisi tyyliltään India Pale Ale. Pienemmällä… Lue lisää »

Oluen energiasisältö

Olutta on tavanomaista syyttää terveyteen liittyvistä ongelmista usein kärjistävin tai mustavalkoisin argumentein, mukaan lukien ylipaino ja siitä seuraavat muut terveyshaitat. Muihin juomiin verraten keskioluen energiasisältö ei ole mitenkään erityisen suuri. Energiaa on itse asiassa hieman vähemmän kuin vaikka kevytmaidossa tai kolajuomassa. Juttu on tietysti siinä miten paljon mitäkin juo, ja siten kyse on enemmän juomatottumuksista… Lue lisää »

Brewniversen matkustussuosituksia: Frigilianan käsityöläiskaupunki Espanjassa

La Axarca – panimo Frigilianan käsityöläisvuoristokaupungissa Malagan lähellä. Samaa nimeä kantaa panimon käsityöläisolut – cerveza artesana – kuten asia ilmaistaan. Oikein viekoitteleva aromihumalointi, näkö ja maku molemmat pale alelle esimerkillisiä. Vertautuu hyvin vaikkapa Brewdogin vastaaviin. Oluen pano täällä osataan, joskin tämä lienee ainut olut mitä panimo valmistaa myyntiin. Paikallisessa frigilianalaisessa baarissa juoma yritettiin tarjoilla ilman… Lue lisää »

Ristiriitojen makuodotukset

Raportti ”Ristiriitojen makuodotukset” -testistä: Huoneenlämmössä (!) vuoden verran ikäännytetty mieto (2,7%), mutta raskaasti humaloitu IPA, yhdistetynä rasvaiseen toffee-vaniljacremamunkkiin. Ehh.. Alkujaan voimakkaasti Centennialilla katkerohumaloitu IPA nimettiin silloin Assariksi. Säilytysolosuhteiden vuoksi laadun odottaisi nyt alentuneen. Humalointi on pitkälle hävinnyt ja maku on muutenkin muuttunut erikoiseksi, pölyiseksi, aromi hieman rypsiöljynrasvaiseksi. Silti nautittavissa oleva olut, varsinkin uteliaisuuden motiivilla. Kaasua on muodostunut… Lue lisää »

Hunajaolutta, historiaa ja etymologiaa

Otetaan esittelyyn ja kuviin meillä hieman vähemmän tunnettu hunajapohjainen alkoholijuoma mead (engl.). Suomennoksena sille voisi auttavasti käydä hunajaviini. Simaksi sitä on Suomessa myös kutsuttu, mutta sekään ei kunnolla kuvaa juoman luonnetta. Meadista huomaa usein puhuttavan oluena, vaikka siinä ei olisi mallasta käytetty. Meadia toki voidaan valmistaa myös maltaallisena versiona, silloin sillä on amerikan englanniksi nimenä… Lue lisää »

Nepalilainen tongba-olut

Katmandun pienpanimoskene on olematon, mutta onneksi matkaajalle tarjoutuu siellä tilaisuus maistaa Itä-Nepalin vuoristoalueelta peräisin olevaa tongba-olutta. Juoma tarjoillaan kuumana ja se on suosiossa erityisesti viileän kauden aikana. Ehkä osin tästä syystä tongban löytäminen osoittautui vielä syyskuussa haastavaksi tehtäväksi. Testiryhmämme päätti kuitenkin sitkeästi etsiä juomaa maistettavaksi. Vähintään kuuden vesiperän jälkeen eri baareista, ja muutamilta paikallisilta sekä… Lue lisää »

Kesäinen vehnäoluttesti

JOHDANTO: Ostettiin random-marketeista mökkimatkan varrelta ne saksalaistyyliset vehnäoluet (max 4,7 %), jotka sieltä löytyivät. Saaliiksi jäivät Nokian Panimo Keisari Elowehnä, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Kukko Vehnä, Grafenwalder Vehnäolut, Olvi Sandels Vehnä sekä Kaiserdom Hefe-Weiβbier. Testin ensimmäisessä vaiheessa ennen maistamista arvioitiin kunkin oluen tuotemielikuva mukaan lukien brändi, aiemmat kokemukset oluesta ja tuntuma hinta-laatu-suhteesta. Toisessa vaiheessa kukin olut maistettiin ja… Lue lisää »

Sinebrychoffin panimovierailu

Panimoiden avoimien ovien päivänä päätimme käydä tutustumassa Sinebrychoffin toimintaan Keravalla. Visiitti oli antoisa varsinkin kun oli mahdollisuus pitkästi jutella panimomestarin kanssa. Entisestään tarkentui mielikuva siitä miten erilaisesta toiminnasta suur- ja pienpanimoiden olutmarkkinassa, rajoitteissa, mahdollisuuksissa ja motiiveissa on kysymys. Kun volyymimarkkinan mukaan toimitaan ja pienimmätkin keitot ovat kooltaan 40 000 litraa, maailma on kovin erilainen kuin… Lue lisää »

Kotiolutta maatiaishumalalla

Viime syksyisestä Märzen-kokeilusta suomalaisella humalalla ei silloin tullut postattua kokemuksia. Alla havaintoja alusta, matkan varrelta ja nyt vajaa puoli vuotta pullotuksesta. Kuvakin pitää laittaa varsinkin kun visuaalisella puolella tällä oluella selvästi on kiinalaisen filosofian mukaisia yin-yang ominaisuuksia. Että sikäli hyvä merkki, kaiken pitäisi tässä olla toisiinsa kytkeytyneenä ja hyvin tasapainossa. Katsotaanpa. Viikko pullotuksen ja karbonoinnin… Lue lisää »

Tumma sahtiolut

Brewniversen sahtioluesta kerrottakoon: Tumma, stouttimainen ulkomuoto, mallaspohjaan (mm. savumallas, ruis) lisätty paahdettua ohraa, josta tumma olemus. Aiemmin omat kokemukset sahdista on olleet pelkästään vaalean sahdin puolelta, joten sikälikin mielenkiintoinen testi. Niukka nopeasti laskeva vaahto, karbonaatiota on hieman enemmän kuin sahdille on tottunut vaan ei kuitenkaan oluttyylillisesti liikaa. Toisaalta makeutta huomattavasti vähemmän ja katajan makua huomattavasti… Lue lisää »

Scroll to top