Blogi

Bändibrändätyt oluet #10: Queen Bohemian Lager – tšekkipilsiä brittiläisessä valeasussa

Etukäteen ajatellen ei paljon herättänyt intohimoja tämä olut. Lagerkin voi olla joskus ihan jees tai tosi jees, varsinkin tšekkipils, mutta useimminten oluttyyli ei itseä kummemmin sytytä. Tämä ostos oli kuitenkin väistämätön, koska bänditeema. Odotukset olivat siis peruskaman puolella, vahvuuskin siinä keskarin huitteilla 4,7%. Hyvin kirkasta ja kullankeltaista olutta, mukavasti vaahtoilevaa ja pitsiä jättävää. Tuoksussa otteen ottaa, kuinkas… Lue lisää »

Humalan korvaaminen toisella lajikkeella olutreseptissä – työkalu kotipanijalle

Humalalajikkeen korvattavuus (hop substitution) Ohjeita ja taustat työkaluun Webbisivujen ”Laskurit” -osioon on lisätty työkalu, jolla voi etsiä tiettyä humalaa  vastaavia humalalajikkeita. Tämä on usein tarpeen reseptin valmistelussa, koska kaupoissa ei monesti ole saatavilla kaikkia tietyn reseptin mukaisia humalia. Tai sitten omissa varastoissa on sekalaisia vanhenevia humalia, joista olisi hyvä päästä eroon. Hyviin tuloksiin voi päästä valitsemalla… Lue lisää »

Maistelussa kotioluita: Työkaverin kahvistout (7,5%)

Korkatessa nätti pieni oikeaoppinen sihahdus miniatyyrisen ja nopeasti haihtuvan pilven kera. Vaahto erittäin kaunis, tiheä, vaaleanruskea kermaisen näköinen. Väri pimeydenmusta. Visuaalisella puolella kaikki on viimeisen päälle hienosti. (Ikävä kyllä juomalasi on taas ollut näkymättömästi likainen, minkä paljastaa kuplat lasin sisäpinnalla. Sen siitä saa kun tyytyy vain huuhtelemaan tuopin vedellä. Mutta ei ole syytä epäillä, että… Lue lisää »

Craft beer –festivaalikalenteri Suomeen, lähialueille ja city-hoppingiin Helsingistä käsin

Käsityöolutpainotteisia tapahtumia on pulpahdellut maailmaan viime aikoina kivaan tahtiin. Jossain päin Eurooppaa craft beer -festareita on meneillään liki ympäri vuoden. Kuitenkin tieto näistä on tavoittanut ainakin allekirjoittaneen valikoivasti. Kotimaisista kemuista on jotakin kautta tieto ylensä kiirinyt, mutta hieman laajemman sektorin iso kuva tarjonnasta on sekin kiinnostava. Seuraavan festarikalenterin pohjaksi on listattu suomalaiset häppeningit ja sitä… Lue lisää »

Reilu kolmen vuoden ikäinen belgitripel-kotiolut: Ikääntymistestin osa 2

Vuosi sitten fiilingit ja muuta tarinaa oluen ikääntymisestä on rapoiltu vanhemmissa blogipostauksissa. Pullo sihahti avatessa normaalia isommin ja pullonsuusta työntyikin hitaasti mutta varmasti vaahtotulppa esiin. Merkki siitä, että olut ei enää välttämättä olisi ollut ihan tiptop-kunnossa. Vaahto oli kuitenkin helposti hallittavissa eikä mitään överigushingia nähty. Tuopissa vaahto laskeutui aika nopeaan paljastaen jo tutun syvän tummanruskean oluen pinnan. Heti… Lue lisää »

Sagra-panimon olut Espanjasta: Cerveza Artesanal Frambuesa Ácida

Tämä olut oli puoli vuotta jemmattu reissutuliainen. Sattui olemaan sen Carrefour-marketin oluthyllystä kirkkaasti kiinnostavin olut. Panimo on moneen kertaan tuttu, mutta juuri tämä olut on uusi tuttavuus. Etiketin paljastamat faktat: alkoholiprosentti 8%, kolmea mallasta, joista yksi on caramallas, vadelmaa, jotakin humalaakin. Etiketin lupailema hapan vadelmaolut ja jemmailu kasvattivat odotuksia. Pullo oli juhlava, siihen liittyvät rituaalit ja… Lue lisää »

Sahticocktails – Salute to the great history of Sahti

Sahti batch few weeks ago turned out to be quite decent to say the least. One can appreciate this noble drink and its traditions not only by sticking with pure sahti alone. In addition, we wanted to see how it would contribute to drink mixes and whether its nature would remain recognizeable in a line… Lue lisää »

Sahtijahti päätökseen: Maalaissahtia Etelä-Karjalasta

Sahdin kaltaista juomaa on Brewniversen puolesta ennenkin valmistettu, vaan ei ihan sahtia kuitenkaan. Oli aika korjata asia eteläkarjalaiseen tyyliin ja pihakaivon käsittelemättömään veteen tehtynä. Sahti-intro kotipanijoille Moderniin tyypilliseen olueen nähden perinteisellä sahdilla on joitain peruseroja. Sahtivierrettä ei ole tapana keittää, vaikka kun sahdintekijöiden kanssa on ollut puheissa niin toisaalta keittääkin voi. Nopeasti huomaa, että yksityiskohdissaan… Lue lisää »

Analyysi oluenjuojista keväällä 2016

Vuoden 2016 ensimmäinen puolisko on takana ja on aika jakaa arvio oluenjuojista. Olemme kevätkaudella päässeet maistelemaan ja keskustelemaan oluesta satojen ihmisten kanssa. Osa heistä on osallistunut tastingeihin ja toisten kanssa olemme päässeet panohommiin. Monen kanssa olemme tavanneet keskustelutilaisuuksissa, kuten eduskunnan olutseurassa tai ajankohtaisessa kolmosessa ja monen kanssa olemme ihan vain nauttineet olutta. Huikea joukko on… Lue lisää »

Olutta kierrätysleivästä

Suomessa vähittäiskaupan ruokahävikki on yli 65 miljoonaa kiloa vuodessa. Tästä merkittävä osa on leipää. Saimme haasteen selvittää voiko ylijäämäleivästä tehdä olutta. Projekti alkaa varsinaisesti vasta tällä viikolla, mutta halusimme heti viikonloppuna kokeilla. (kuvia alla) Havaintoja ensimmäisestä protosta: Kun ruisleipää mäskää, siitä tulee ruispuuroa. Yllätys (?) Käymiskelpoisia sokereita irtosi niukasti. (OG 1.025) Suolainen vierre maistuu hassulta Käymisastiaan päätyi… Lue lisää »

Scroll to top