Blogi

Olutta kierrätysleivästä

Suomessa vähittäiskaupan ruokahävikki on yli 65 miljoonaa kiloa vuodessa. Tästä merkittävä osa on leipää. Saimme haasteen selvittää voiko ylijäämäleivästä tehdä olutta. Projekti alkaa varsinaisesti vasta tällä viikolla, mutta halusimme heti viikonloppuna kokeilla. (kuvia alla) Havaintoja ensimmäisestä protosta: Kun ruisleipää mäskää, siitä tulee ruispuuroa. Yllätys (?) Käymiskelpoisia sokereita irtosi niukasti. (OG 1.025) Suolainen vierre maistuu hassulta Käymisastiaan päätyi… Lue lisää »

Tee-se-itse: CO2-pullotelineen valmistus

Brewniversen kotioluttarvikkeisiin kuuluu 2 kg hiilidioksidipulloja, joilla pakkokarbonoidaan kegeihin menevä olut. Paineella myös ajetaan olut ulos kegistä. Tämän kokoinen pullo on osoittautunut toimivaksi riittoisuudeltaan ja toisaalta siirrettävyydeltään. 2 kg hiilidioksidipullo. Pientä kapulaa rattaaseen pullon kanssa operoidessa on kuitenkin tullut siitä, että regulaattorilla varustettuna se ei ole mitenkään loistavasti tasapainossa pysyvä paketti. Kaasupullo pysyy itsekseen kyllä… Lue lisää »

Pienpanimo-oluiden tarjontaa Tallinnan matkaajalle

Mistä syystä Tallinnaan tie viekään, niin automaagisesti tarjoutuu saumat havainnoida suomalaista fiksumpaa oluttarjontaa ja sen kehittymistä. Tässä postauksessa on vilkaisu satunnaisen tallinnanmatkaajan olutnäkymiin parilla laivalla, terminaalimyymälässä, jokusessa ruoka- tai panimoravintolassa ja pullomyymälöissä. Kyseiset olutpaikat kartalla sekä Tallinn Craft Beer Weekend 2016 pitopaikka:   Jo viime syksynä oli yllätyksenä tavattu Viking XPRS:n myymälässä joukko käsityöläisoluita. Menomatka tapahtui nyt… Lue lisää »

Sarjassa erilaisempia oluita: Wasabi Saison

Aivan upea idea tämä wasabi. Hollantilainen De Molen on jo vuosien takaa ajalta ennen craft beer megaboomia tuttu innostava ja kiinnostava panimo. Wasabin käyttö oluessa on lähtökohtaisesti omituinen makuyhdistelmä ja siksi kutkuttavan jännittävä. Värittyneet ennakkomielikuvat makumaailmasta käyvät epäolutmaisesti raa’an herkkukalan kautta vedet silmiin nostavaan sinappiin. Pitäisi ehkä kokeilla sitä sinappiakin oluen teossa.. Mutta mitä wasabi itse asiassa… Lue lisää »

Laskureita kotipanijoille

Uusi paketti olutlaskureita webbisivuilla Laskurien tekemisessä on pyritty ottamaan huomioon suomalaisen kotipanijan tarpeita. Brewniversen ryhmittely seurailee panemisen eri vaiheita: 1) suunnittelu, 2) panopäivä, 3) astiointi ja 4) muut jutut. Laskurien avulla voi arvioida oluen väriä, oluen alkoholipitoisuutta, katkeron määrää, panimohankintojen kannattavuutta jne. Kotipanimokirjallisuus ja nettireseptit edellyttävät usein erityisesti amerikkalaisten yksiköiden muunnoksia. Ajatuksena on yhtäältä ollut… Lue lisää »

Kiinasta kajahtaa: Tsingtao Stout

Tsingtao Stout ei ole tuttu kaveri Suomen tarjonnassa. Tämä kappale löytyi vahingossa ja kulkeutui kaukomailta matkalaukussa. On ylipäänsä yllätys löytää Tsingtaolta mitään muuta kuin kalpean vaaleaa lageria. Kahdessakin myymälässä näitä kuitenkin osui silmään taannoisella Nepalin visiitillä. Toinen niistä oli olosuhteisiin nähden erikoisen hieno alkoholikauppa ja toinen pieni ruokakauppa, melkeinpä kioski. Alkoholia 7,5%, annoskoko 355ml. Raaka-aineet labelista vakoiltuna: Vesi, mallas,… Lue lisää »

Bändibrändätyt oluet #9: Impaled Nazarene

Oluen nimi on Goat Brew, pinnoja 4,5%, tyylinä schwarzbier eli tumma lager, panimona VASP. Impaled Nazarenen yli kahdenkymmenen vuoden taivalta juhlistava olut. Kuvauksensa mukaan vahva, luonteikas ja persoonallinen kuten orkesterin musiikkikin. Nuclearmetallia ja bändin tarjontaa varten piti kurkata Youtubeen, eipä ollut aiemmin reitille sattunut. Maistiaisiksi siitä tiukkaa settiä. Olut on synkänmustaa on väriltään. Ehkäpä se on… Lue lisää »

Tallinn Craft Beer Weekend 2016 – Kaikki ainekset kulttifestareiksi

Tallinn Craft Beer Weekend (TCBW) 1.-2.4. järjestetään tänä vuonna Port Noblessnerin satama-alueella. Tapahtumapaikka on karussa Neuvostoliiton ajan perua olevassa teollisuushallissa, joka arvelujemme mukaan olisi entisessä elämässään toiminut kuivatelakkana. Paikka sijaisee kävelyetäisyydellä Tallinnan keskustasta luoteeseen, mutta überkuskit veivät voiton dallaamisesta. Edellisvuonna tapahtumassa käyneet raportoivat eventin kasvaneen ja tilakin oli vaihtunut. Panimoita oli koolla sopivat 31 kappaletta. Pientä… Lue lisää »

Paluu Nepaliin, osa 3/3: Kathmandun olutvalikoimaa tongban ohella

Gorkha Vaalea lager, 5%. Gorkha Brewery, Mukundapur, Nawalparasi, Nepal. Olut saa nimensä nepalilaisten gurkha-sotilaiden mukaan. Pulloannokset on täällä isoja, paikalliset oluet poikkeuksetta 650 ml pullokoossa. Ohutta vesilageria ja aivan hyvä siinä lajissa, ei turhia sivu- tai juuri muitakaan makuja. Jano sammuu ja ruoka huuhtoutuu. Viikon matkan kokemuksella se tavallisin, ellei jopa ainoa paikallinen lager-olut ruokaravintoloiden listoilla.  ARVIO:… Lue lisää »

Paluu Nepaliin, osa 2/3: Matkakuvia ja kertomuksia

Elintasosta  Samalla köyhää ja ylellistä toisiinsa kietoutuneena. Tasokkaassa hotellissa majoittuneena puskee tunne siirtomaaherrasta päälle jo pelkän sisustuksen ansiosta.  Kuvia hotellilta.   Itse asiassa oli aivan sydäntä särkevää havainnoida ihmisten elinoloja. Erityisesti esimerkiksi silloin, kun pieni lapsi liikenneruuhkassa tuli tarrautumaan auton ikkunalasiin surullisen anova ilme kasvoillaan. Ketä näistä ja miten parhaiten auttaisi, kun ei kuitenkaan kaikkia voi eikä… Lue lisää »

Scroll to top