Blogi

Bamboo beer – Say what!?

Brecon Brewing Bamboo Beer

Bambuoluesta kun kuulin, ennakkoon odotti jotakin jokseenkin mautonta lageria eksoottisesta raaka-aineesta huolimatta.

Lasista löytyi kevyt juoma, persoonallinen tuoksu, ei pelkästään maltainen. Pienesti makusteltua pullahtaa mieleen – todella yllättäen – hapanolut! Ei mikään marjaisa tai hedelmähomma vaan kuten faro, gueuze tai sellainen.

Ensin tuli into – hapanolutta – ja hieman myöhemmin ymmärrys – etikoitunutta. Sitä se ei kuitenkaan ollut liiallisesti vaan toimi oikein hienosti sourina. Aluksi oli mahdoton sanoa oliko se hapanta tarkoituksella, tavoiteltu tyyli ei suoraan ilmennyt pullonkaan tiedoista.

Mallaspohjassa on ohraa, vehnää ja kauraa. Melkein nämä osuukin lambicin raaka-aineiksi (n. 1/3 vehnää, 2/3 ohraa), mutta kauralambicista en ole tähän päivään kuullut. Eipä annettu epätietoisuuden häiritä vaan fiilisteltiin tämä sourina. Etiketin mukaan parasta ennen 15.2.2019.

Brecon Brewing Bamboo Beer

Voi miettiä tyyliä myös lasin väriasteikolta. Se ehdottelee perinteistä vehnäolutta, altia, tummaa lageria ja tummaa bockia, tummaa vehnääkin.

Maltaiden päälle muut raaka-aineet: bambunlehdet, Walesin vesi, humala, hiiva. Hauskan monipuolisesti maltaita, mutta humalaa ei maussa juuri tunnu. Eikä kyllä bambuakaan, kai.

Sitten pH-mittaus antaa suhteellisen happamat lukemat 3,5 (@25 oC), mikä on aiempien testailujen mukaan täsmälleen siinä hapanoluiden rajalla. Maussa tällaisen tason näköjään spontaanisti huomaa mikä vielä todentui jälkikäteismittauksella.

Tykkään tästä just tässä kunnossa. Ensi helmikuussa tilanne voisi jo olla toinen, mutta sitähän emme koskaan saa tietää. En tiennyt ennen maistoa miltä bambuolut maistuisi enkä taida tietää tämän jälkeenkään, sillä tämä yrittää olla pale ale tyyliltään. Mahdollinen erottuvampi bambumaisuus jää nyt happamuuden taakse. Mutta siis oikein mainio souri!

Brecon Brewing Bamboo Beer

Bambubisseä saa kun ostaa bambupolkupyörän rakennussarjan Lontoosta. Kyllä. Sellaisia on. Kaupan päälle todellakin tulee asennusolueksi bambupyöräilijöiden klubin nimikkobisse. Kivaa että naapurustosta löytyy intohimoisia fillaroijia, joille olut ei niin paljon maistu että siipeilemällä pääsee käärimään oudon kylkiäisen omiin kitusiin. Kiitos Jouni 🙂 Aivan briljantti idea laittaa bambuolut mukaan pakettiin.

Voltteja tässä on pyöräilijälle sopivan matalat 3,7. Limited edition Design Museum: Brecon Brewing for Bamboo Bicycle Club. Samalla uusi tuttavuus panimoiden suhteen, Brecon on 2011 perustettu walesilainen panimo.

Fillarointi ja craft beer tuntuu nyt olevan kuumaa kamaa vähän joka puolella. Bambufillarien ja käsityöoluiden seurassa ollaan pakosti trendien harjalla, tai luultavammin niiden edellä. Enää jään miettimään kuinka tämä maistuisi pandoille.

Bambufillari (Labambu, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons)Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top