Blogi

Augusta ja Georg Theodor juhlistavat 400-vuotiasta Uuttakaupunkia

Uudenkaupungin 400v juhlaoluita VASPilta

Onko Uusikaupunki uusi vai vanha silloin, kun sillä on ikää 400 vuotta? Vakka-Suomen Panimo juhlii näitä isoja tasavuosia spesiaalioluiden voimin. Se on pannut olutta viiden paikallisen merkkihenkilön nimiin. Pari päätyi korkattavaksi siitäkin huolimatta, että niitä saa periaatteessa vain kaukaa Uudestakaupungista. Rajoitettua erää oli kuitenkin kesällä löytynyt myös Helsingin Pien’stä. Kiitokset, Tomi, lahjasta!

Uudenkaupungin 400v juhlaoluita VASPiltaAugusta Olsson – Kalakylä flika (3,8%)

Poikkeuksellisen samettinen pintapitsisesti kuvioituva vaahto, puhtaan valkoista. Hieno tummankultainen värisävy ilta-auringossa, todella kirkas.

Esimerkillistä makeahkoa maltaan tuoksua, positiivisella voimaisuudella. Kevyt suussa. Hiilihapokkuus on matalampi kuin vaahto antaisi arvata. Humala jakaa tyyliin sointuvaa melko runsasta bitteriä. Tämän tyyppinen tiukka jälkimaku ei kuitenkaan omaan mieltymykseen kovin istu. Vaan mitäpä siitä, koska lasissa on puhdas maltainen ja humalainen pils, joka ei häiriinny matalasta prosentistakaan.

Augusta (1878-1954) oli ammatiltaan valokuvaaja. Alla on ensin Uudenkaupungin 300-vuotisjuhlia kaupungin torilla hänen kuvaamanaan vuonna 1917. Sen jälkeen on toinen Uudenkaupungin ensimmäisistä autoista Augustan ikuistamana. Auton merkki on Hupmobile ja kuva otettu 1914 valokuvaamonsa edessä.

Molemmat kuvat ovat Finna.fi -palvelusta Nimeä-Ei muutoksia 4.0 Kansainvälinen (CC BY-ND 4.0) -lisenssillä, Uudenkaupungin museo.

Uudenkaupungin 300-vuotisjuhla

Uudenkaupungin vanhin auto

Kotiolutharrastajan arvio: Laadukas ja hieno olut. Mutten silti panis, kun en ole kaikkien klassikkotyylien ystävä niin suuressa määrin kuin kokonainen oluterä tuottaa.

Uudenkaupungin 400v juhlaoluita VASPilta

 

Uudenkaupungin 400v juhlaoluita VASPiltaGeorg Th. Chiewitz (4,5%)

Hieno, näyttävä, tiheäkermainen ja tasaisen musta näkö. Todella runsas suklaisuus tuoksussa. Mallasvetoinen ja täyteläinen, pehmeää paahtoa.

Tyyliä ei kerrota, mutta oliskohan black pilsiä suklaisen valloittavasti. Runko ei ole kovin runsas ja taustalla pienesti kurkkaa kylmä pelti, joka suurempana annoksena joskus mustia pohjahiivaoluita häiriköi. Jostain syystä se ei tunnu vähäisessäkään määrin huonolta tälle oluelle. Jos tyyliveikkaus osuus kohdalleen, niin Georg Theodor pääsee kaikkien aikojen maistoista top2:seen tämän tyylin maitokauppakategoriassa. Tai top1:seen.

Georg Theodor eli 1815-1862. Hän toimi arkkitehtina ja suunnitteli monia tärkeitä kohteita, muun muassa tulipalon jälkeen Uudenkaupungin asemakaavan 1855 ja Ritarihuoneen Helsingissä.

Kotiolutharrastajan arvio: Panisin, olkoot resepti minkä vaan tyylin mukainen. Laadukas on tuotos eikä mene rimaa hipomalla siihen kastiin.

Uudenkaupungin 400v juhlaoluita VASPilta

Muut sarjan oluet ovat myös vaaleaa pilsiä ja niiden etiketeissä näyttäytyvät:

  • Kirjailija Wendla Randelin (1823-1906), joka oli naimisissa Uudenkaupungin pormestarin kanssa.
  • Veistonopettaja Agda Blom (1864-1929), joka myös perusti oman veistokoulun.
  • Lääkäri Rauha Hammar (1878-1965). Hän väitteli lääketieteen tohtoriksi 1910 neljän ensimmäisen suomalaisnaisen joukossa.

 



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top