Blogi

American Brown Ale petunian pauloissa

Olvi American Brown AleOlvin uusi brown ale (4,7%) on syönyt Willamettea, Mount Hoodia ja Columbusta. Sille annetaan 10-13 asteen suositus nautintalämmöksi.

Pitkään rampana raahautunut infrapunalämpömittari sattui tässä kohtaa hajoamaan lopullisesti. Patteritkin meni samanaikaisesesti. Oikeesti. Joten ei lukuarvoja lämpötilasta sitten. Saattoipa käydä niin, että tuli alkuun maistettua liian viileenä. Aaaarrrrrggggh. Vihanneslokeronkylmä olut avattiin ulkona ja sieltä saman tien sisään tuotiin.

Kolme lukua itse asiassa käväisi mittarin diginäytöllä: 0,0, 5,0 ja 250 astetta. Päätin etten usko mitään niistä. Sellainenkin hyöty maistohetkestä oli, että se triggeröi uuden mittarin tilauksen. Ei nekään enää melkein mitään maksa. Ennen maksoi.

Vaahdot oli tukevat, huippumaiset ja hyytelömäisesti keinuivat tuulessa pyörteiden tutisuttamana. 

Tuoksussa löytyi tummaksi olueksi aivan erityisen hyvät hartsiaromit, tai siis erityisen erottuvat, eli hyvät. Yhdessä kermakaakaon kanssa. Olisi hauska tietää onko jälkihumaloitu tätä, mutta enpä ole kuullut isojen sitä harrastavan.

Tilanne aromin kanssa muuttui melko nopeasti huoneenlämpenemisen mukana. Se vaimeni siinä sitä mukaa sitten. American-tyyliset mielikuvat tuo ehti joka tapauksessa ensivaikutelmallaan lunastamaan. Seuraavassa vaiheessa päällimmäiseksi nousi ja jäi samat fiilikset kuin vierteen keitosta. Tummaa, vierteistä ja humalan tuoksua, mikä sai aikaan lämpimiä ajatuksia kotipanemisesta.

Makukin toi esiin hienosti humalaa, mutta ei aiheuttanut sellaista wowta kuin kylmätuoksu. Esiin pääsi paljon samaa kuin ominaispainomittauksen yhteydessä maistettu keitonjälkeinen jäähdytetty vierre. Noihin hetkiin kuuluu usein humalapellettimurentuneisuus. Sitäkin samaa tunnelmaa on tässä valmiissa oluessa, vaikkei mitään humalamujua tokikaan ollut.

Hämmästyttävän paljon on vierteen keiton henkeä. Makuominaisuutena tuo ei ole erityisen hyvä tai huono, näin vahvana se on lähinnä yllättävä. Joskus brown ale -sukuiset jutut on paljonkin pehmeämpiä kermaisia, mutta annetaan sovulla flavorhumalan ja vierteisyyden ottaa tässä ja nyt noiden piirteiden sija. Kelpo suutuntuma karbonaation ja peittävyyden muodossa.

Erilaisemman tyyppinen brown ale. Tykkäsin kyllä. Panisin.

Olvi American Brown Ale

Amore Queen of Heartsin hellässä huomassa.

***

Ellei muuta ole mainittu, blogitekstit ovat kirjoittajan omia mielipiteitä eikä niiden sisältöön ole mikään yritys vaikuttanut sellaisissakaan tapauksissa, joissa kirjoituksessa on viitattu ilmaisiin näytekappaleisiin. Ilmaisnäytteen vastaanottaminen tai yrityksen tilaisuuksiin osallistuminen ei myöskään vaikuta siihen onko tuotetta käsitelty positiiviseen tai negatiiviseen sävyyn, eikä se myöskään takaa sitä että tuotetta käsitellään blogissa millään tavalla.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top