Amazing Haze – Kannattaa haistaa
Ruotsalainen Stigbergets tarjoilee Göteborgin kuumottavilta hoodeilta päivän, korjaan, kuukauden piristyksen.
Tämä korkattiin isohkoin odotuksin. Ei ollut mitään käryä muuten etukäteen, mutta Tallinnan Uba ja Humalin hyllyn reunassa oli merkintä ”Ratebeer 100” tämän kohdalla. Paikan hintatasoon silleen aika hintavan puolella – yli 7 eur – mutta olipa hyvä, että tuli ostettua. Tämä on 6,5% IPA tyypiltään. Ohraa ja vehnää. Humalana mosaic. Tuplakuivahumaloitu. Pian osoittautuu, että tätä on juotaessa syytä tuplajumaloida.
Ulkonäkö on nimensä veroinen, sameutta riittää huisisti. Oranssia kuin Amerikan päämies. Kiva vaahto ja jättää paksua hienoa pitsiä runsaasti.
Monenmoisten haju-universumien ovet avautuvat tuoksutellessa. God damn!! Kylmänä erittäin raikas, tuoreen aromaattisen elämää uhkuvan ja mieltä villitsevän humalan tuoksu. Aivan korostuneen elämänmyönteistä. Beer is cheaper than therapy, ya know 🙂 Tätä pitäisi myös saada hajusteena pullossa ja tax-free myyntitilastot kiittäisi. Hothothot! Aiheuttaa feromaniaa.
Tuoksussa vahvaa ananasta ja toki myös sitä lajityypille vielä paljon tyypillisempää greippiä ja sitruksisuutta, mäntypuskalla ja muilla näihin sekoittuvilla hedelmillä ja yrteillä avustettuna. Ei oikeastaan huvittaisi juoda tätä ollenkaan. Mitäs siihen sanotte 🙂 Upeaa hedelmäistä meuhkaamista pitkin ja poikin yläruumiin onteloita. Eipä tarvi kyseenalaistaa Ratebeer-reittausta. Tosin välillä olutta lasiin lisätessä vaahtokerros kasvaa uudelleen senttiseksi, muodostaen aromitulpan hetkoseksi.
Maku on tavallista tavallaan tasaisempaa aluksi. Katkerot ovat tosi matalat IPAksi. Sen sijaan flaverot (uusiosana!?) hurraavat mahtavasti. Maku on hieno, mutta tuoksut ovat tämän oluen ylittämätön huippu. Jos IPAa voi sanoa tasapainoiseksi, tämä on. Tasapainoiseksi sanotusta oluesta yleensä puuttuva analyysi tai ainakin vaikeammin identifioitava komponentti on humalaöljyt. Tässä juuri ne nousevat kuninkaallisen upeaan rooliin. Selvästi yli kaiken muun, mutta kun ovat niin herkkiä ja vähän harvinaisiakin otuksia, niin sen sijan niille ilolla antaa.
Humalaöljyjen noustessa näin hyvin esiin, piti oikein tutkailla niitä listannutta taulukkoa. Siitä näkee, että ananaksisuutta humalaöljyjen kautta tuovat ”ethyl 2-methylpropanoate”, ”(3E,5Z)-undeca-1,3,5-triene” ja ”(3E,5Z,9E)-undeca-1,3,5,9-tetraene”. Eikä siitä sen enempää.
Tämä olut kelpaa hienoksi esimerkiksi humalaöljyjen aromaattisuudesta, vaikka tuskin mosaicin muutkaan yhdisteet ovat osattomia ilotulitukseen. Monipuolisesti hyvää IPAa. On tuplakuivahumalointi kannattanut.
Kotiolutharrastajan arvio: Panisin kuin madman. Jävla Gott!
Siinä sitä utuista sameutta on, vaikka paljon paremmin näkyi livenä.